Primul autobuz electric autonom circulă pe străzile din Spania

Autor: Dan Vache
autobuze electrice byd, autobuz electric autonom,

Premieră în Europa: Primul autobuz electric autonom circulă pe străzile din Spania, în orașul Malaga. Autobuzul care circulă fără intervenția șoferului are 12 metri lungime și este un model fabricat de compania spaniolă Irizar.

Primul autobuz electric autonom circulă pe străzile din Spania

Autobuzul electric autonom va utiliza un sistem de poziționare GPS și ghidare de înaltă precizie și va fi conectat la un centru de control de la care se pot da instrucțiuni specifice, precum itinerariul.

Echipat cu senzori şi camere, acest autobuz electric autonom, a fost pus în funcţiune luna aceasta.

Autobuzul electric autonom face legătura între portul orașului andaluz şi centru. Acesta parcurge 8 kilometri de şase ori pe zi. Întrucât legislaţia spaniolă nu permite circulaţia unui vehicul fără șofer, la volanul acestui autocar se află un șofer care doar este atent la trafic și reacțiile autobuzului inteligent.

„Autobuzul electric autonom știe pe ce stradă se află şi ce este în jurul său. El interacţioneaza cu semafoarele, care sunt, de asemenea, echipate cu senzori care anunţă culoarea roşie”, a declarat Rafael Durban Carmona, directorul diviziei sudice a companiei Avanza.

Autobuzul electric autonom are un dispozitiv de inteligenţă artificială care îi permite să ia decizii pe baza datelor înregistrate de-a lungul călătoriei. Vehiculul Irizar ie seamănă cu oricare alt autobuz clasic de oraş, poate transporta 60 de pasageri.

V-ar putea interesa și:

Acest prim autobuz autonom este rezultatul Proiectului AutoMOST finanțat de CDTI, prin programul CIEN la care Avanza a participat ca operator împreună cu 11 parteneri, inclusiv Irizar Group prin Irizar e-mobilitate și Datik.

Proiectul a avut, de asemenea, participarea Universității Politehnice din Madrid, Insia, CEIT-IK4 și a Universității din Vigo. Este un proiect pilot în cercetare și dezvoltare, care a început în urmă cu patru ani și care, în 2021, s-a încheiat în conformitate cu termenele prevăzute.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn

Știri similare