ZECE motive să cumperi noul Duster 3 Hybrid – REVIEW

Autor: Cristian Gubandru
Dacia Duster 3 hybrid

Dacia a organizat, în aprilie, sesiuni de drive test cu noul Duster 3 hybrid în Malaga, Spania, unde au fost disponibile versiunile full hybrid și mild hybrid, care ne-au surprins cu un consum mai mic decât al unui motor diesel.

Dacia ne demonstrează că putem renunța la un diesel vechi pentru a trece la un hibrid prin consumul înregistrat de cele două motorizări ale sale.

Noul Duster 3 este disponibil cu trei motorizări:

  • Duster HYBRID 140 (HEV) 4×2: un sistem full hybrid cu 140 CP format dintr-un motor de 1,6 litri benzină aspirat cu 94 CP și două motoare electrice (un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune) și o cutie de viteze automată electrificată. Bateria are 1,2 kWh (230V). Garda la sol este 209 mm;
  • Duster TCe 130 (MHEV): un propulsor de 1,2 litri benzină turbo TCe cu sistem mild hybrid 48V și transmisie manuală. Bateria are 0,9 kWh. (4×2 – gardă la sol 209 mm sau 4×4 – gardă la sol 217 mm);
  • o motorizare pe GPL 100 CP cu transmisie manuală. Autonomia vehiculului ajunge la 1.400 km datorită celor două rezervoare cu un volum cumulat de aproape 100 litri: 50 de litri de benzină și 50 de litri de GPL. Garda la sol este de 209 mm (4×2).

Duster 3 nu va fi disponibil și cu un propulsor diesel. Majoritatea producătorilor auto au renunțat la aceste motorizări din cauza normelor de poluare.

Ce consum real are Dacia Duster 3 hybrid (HEV și MHEV)

Am condus cele două versiuni hibride Duster 3 în afara orașului, pe autostrăzi și drumuri de munte. La final de zi, majoritatea SUV-urilor full hybrid (4×2) au avut un consum sub 5,4 litri/100 de km, iar cele mild hybrid (4×2) au afișat un consum sub 6 litri/100 de km.

Ca fost posesor de Duster diesel (4×4), vă pot spune că acel propulsor avea un consum de 5 litri/100 de km la o viteză de 100 de km/h pe autostradă. Cu hibridele, am mers cu 120 km/h pe autostradă și am avut și porțiuni de urcare pe drumuri de munte. În concluzie, cele două hibride consumă mai puțin decât un diesel.

Pentru cei care vor folosi mașina mai mult timp în oraș, Dusterul full hybrid poate fi o alegere mai bună întrucât poate rula în modul electric până la 80% din timpul de rulare în oraș, reducând consumul de combustibil cu până la 40% în ciclu urban, comparativ cu un motor termic echivalent.

VIDEO: Prezentare noul Duster 3

ZECE motive să cumperi noul Duster 3

Dacia Duster a dominat piața SUV-urilor accesibile de 13 ani, oferind o combinație de capabilități off-road excelente, spațiu acceptabil și prețuri imbatabile. Am avut ocazia să testăm recent modelul 2024 și am rămas impresionați de evoluția sa.

1. Preț accesibil

Duster rămâne unul dintre cele mai accesibile SUV-uri de pe piață, având un preț de pornire de 18.800 euro cu TVA pentru versiunea pe GPL (Essential), 23.100 euro cu TVA pentru mild hybrid (Journey) și 26.650 euro cu TVA pentru full hybrid (Journey).

Este posibil, în viitor, ca prețul celor două motorizări hibride să devină mai accesibil cu o echipare cu mai puține dotări. Journey este o echipare de top la Dacia.

2. Spațiu interior generos

Noul Duster 3 este mai spațios decât modelul anterior. Oferă un spațiu interior excelent pentru pasageri și bagaje, fiind o alegere perfectă pentru familii.

Noul Duster oferă mai mult spațiu în interior chiar dacă nu a crescut în lungime, are tot 4.343 mm lungime. Pasagerii spate au mai mult spațiu la picioare. Sunt 204 mm între banchetă și scaunul din față. Și capacitatea portbagajului a crescut considerabil, de la 430 de litri la Duster 2 la 472 litri la Duster 3.

Înălțimea lui Duster 3 este de 1.66 metri, iar lățimea este de 1.81 metri.

3. Capacități off-road excelente

Duster 3 este un adevărat maestru al off-road-ului, cu un sistem 4×4 performant și o gardă la sol înaltă, de 217 mm, cea mai ridicată de pe piață oferită în standard.

Am condus versiunea 4×4 pe un teren special de off-road, unde am făcut mai multe exerciții cu SUV-ul Duster. Are o gardă la sol înaltă și unghiuri foarte bune (de până la 31° în față și 36° în spate), așa că ne-a ajutat să trecem fără probleme toate probele.

In off-road, SUV-ul ne oferă acum mai multe informații pe ecranul central:

– Unghiul de înclinare laterală dreapta/stânga al vehiculului.
– Unghiul de tangaj pentru a aprecia pantele la urcare sau coborâre.
– Repartizarea puterii între puntea față și spate (pe versiunea 4×4).

Pe terenul de off-road, care a fost uscat, am mers numai cu treapta 1, iar consumul a fost de 9 litri/100 de km. Este un consum foarte bun.

Noul Duster dispune de o transmisie 4×4 Terrain Control cu 5 moduri de conducere:

  • AUTO : transmisia repartizează automat puterea între puntea față și cea spate în funcție de aderență și de viteză.
  • SNOW : optimizează traiectoriile pe roțile care alunecă datorită unor reglaje specifice ale sistemelor ESC și anti-patinaj.
  • MUD/SAND : pentru rularea pe suprafețe noroioase sau nisipoase.
  • OFF-ROAD : oferă cele mai bune capacități de trecere în off-road sau pe drumuri dificile. Este apropiat ca performanță de modul 4×4 Lock al actualei generații a modelului Duster, dar merge mai departe, distribuind automat și într-o manieră optimă cuplul între puntea față și cea spate în funcție de condițiile de aderență și de viteza vehiculului.
  • ECO: permite optimizarea consumului de carburant acționând asupra sistemului de aer condiționat și a performanțelor vehiculului. Optimizează distribuția cuplului între puntea față și cea spate pentru a limita consumul de carburant, adaptându-se la condițiile de aderență ale drumului.

4. Motorizări eficiente

După cum am spus și mai devreme, Duster 3 este disponibil cu o gamă de motorizări eficiente, care au un consum bun, sub 6 litri/100 de km în afara orașului cu un hybrid. Este drept că pentru a avea un consum așa de bun, nu ai foarte mulți cai putere. Mașina merge frumos, dar cu 130 CP – 140 CP nu are un comportament dinamic.

5. Confort

Dusterul oferă un nivel decent de confort, cu scaune confortabile și o suspensie bine calibrată. Suspensia a fost modificată pentru a spori rigiditatea, reducând efectul de ruliu al caroseriei (cu 21% pe versiunea 4×2), ceea ce duce la o stabilitate mai bună. Versiunea 4×4 beneficiază, de asemenea, de acest progres, cu o creștere de 17%. În plus, rigiditatea crescută a punții spate este compensată în timpul conducerii off-road printr-un sistem de management electronic.

VIDEO – Test Drive Volvo EX30: autonomie reală 480 km

Setările de amortizare, raportul de transmisie și servodirecție, precum și reglarea alinierii anvelopelor au evoluat. Acestea au fost optimizate pentru a asigura un răspuns potrivit în diferite condiții de condus.

Versiunile 4×2 păstrează suspensia semi-independentă, în timp ce versiunea 4×4 are o suspensie multi-link.

6. Dotări moderne

Noul Duster este echipat cu o serie de dotări moderne, inclusiv un sistem de infotainment cu ecran tactil, conectivitate Bluetooth și Apple CarPlay/Android Auto. SUV-ul dispune de un ecran central de 10,1” situat în câmpul vizual și orientat cu 10° spre șofer.

Foarte plăcut este volanul, care are o calotă ușor aplatizată atât în partea superioară, cât și în cea inferioară.

interior Dacia Duster 3

7. Atmosferă relaxantă în habitaclu

Datorită îmbunătățirilor semnificative aduse controlului zgomotului de rulare, îmbunătățit în medie cu -2dB, în noul Duster este o atmosferă mai plăcută. Pentru a vă face o idee ce înseamnă această valoare, o reducere de 3dB reprezintă jumătate din nivelul zgomotului perceput.

8. Design modern

Duster 3 are un stil modern, cu planuri drepte și forme bine demarcate. Simplitatea formelor și a volumelor se reflectă în fiecare detaliu al designului, de la partea frontală verticală, la pasajele proeminente ale roților, la hayonul amplu și la suprafețele vitrate laterale demarcate de linii clare, de la portiera față până la geamul de custodă.

Duster 39. Versatilitate – dispune de accesorii InNature

Ca și Jogger, noul Duster 3 poate fi echipat cu pack sleep, accesoriu foarte util pentru voiaj. Simplu, amovibil și accesibil ca preț, accesoriul cuprinde trei funcții esențiale: un pat pentru două persoane (1,90 metri lungime și până la 1,30 metri lățime) care poate fi instalat în mai puțin de două minute, un suport cu rol de măsuță, și un spațiu de depozitare.

Noul portbagaj de pavilion permite transportarea unei încărcături de până la 80 kg. Se fixează pe barele de pavilion modulabile în poziție transversală sau pe barele de pavilion transversale disponibile ca accesoriu post-vânzare.

10. Fiabilitate și costuri de întreținere decente

Vândut în peste 2,2 milioane de unități, SUV-ul Duster s-a dovedit a fi o mașină fiabilă și cu costuri de întreținere decente. Astfel, SUV-ul este o opțiune economică pe termen lung.

În concluzie, Dacia Duster hybrid este o opțiune excelentă pentru cei care doresc un SUV accesibil, eficient, automat și spațios. Este o mașină perfectă pentru familiile active, pentru cei care doresc să reducă consumul de combustibil și emisiile de CO2.

V-ar putea interesa și:

Noua Dacia Duster va fi construită în uzina de la Mioveni (Județul Argeș). Începând din 1968, aici au fost produse peste 7,6 milioane de vehicule, începând cu Dacia 1100 până la noua gamă de modele Logan, Sandero, Jogger și Duster. Uzina are o capacitate de producție de 1.392 de vehicule pe zi, ceea ce echivalează cu o cadență de fabricație de un vehicul la 55 de secunde. Aproape 90% din producție este destinată exportului, în principal în Europa Occidentală, Nordul Africii și Orientul Apropiat.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn