Shenxing Plus este o baterie LFP care oferă o autonomie de 1000 de KM

Autor: Andreea Gutu
CATL Shenxing LFP

Compania chineză CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) a prezentat Shenxing Plus, o baterie LFP capabilă să ofere o autonomie de 1000 km și să se încarce ultra-rapid (4C), în doar 10 minute, cu energie pentru ca o mașină să parcurgă 600 de km.

În cadrul Salonului Auto de la Beijing, mulți producători au profitat de ocazie pentru a prezenta modele noi, majoritatea electrice. Alte companii, cum ar fi producătorul chinez de baterii CATL, au dezvăluit tehnologii revoluționare.

Bateria LFP a CATL care oferă o autonomie de 1000 de KM

Compania CATL și-a prezentat la Beijing noua baterie LFP (litiu-fier-fosfat) numită Shenxing Plus. Acesta este conceputa pentru a oferi o autonomie de peste 1.000 de kilometri cu o singură încărcare. Această performanță este posibilă cu o densitate de energie de 205 Wh/kg. Compania chineză nu a indicat încă când va fi comercializată.

Aceasta caracteristica este rezultatul progreselor tehnologice, cum ar fi crearea unui material 3D de tip fagure. Acest lucru face posibilă îmbunătățirea densității energetice a anodului și un control mai bun al ciclurilor de încărcare și descărcare.

Există, de asemenea, tehnologia cell-to-body 3.0, care oferă pachetului o carcasă integrată, îmbunătățind eficiența volumului cu 7% față de modelele anterioare.

600 de KM autonomie recuperați în 10 minute

Bateria Shenxing Plus are capacitatea de a suporta reîncărcare ultra-rapidă. CATL anunță că poate recupera până la 600 de kilometri de autonomie în doar 10 minute de încărcare, conform ciclului CLTC. Chiar și ținând cont de o reducere datorată conversiei la ciclul WLTP, această performanță rămâne remarcabilă, cu o viteză de încărcare estimată la aproximativ 1 km/secundă.

Bateria CATL Shenxing se încarcă super rapid prin:

  • accelerarea extracției ionilor de litiu
  • îmbunătățirea ratei de intercalare a ionilor de litiu
  • scăderea rezistenței la mișcarea litiu-ion. CATL a dezvoltat o formulă nouă de electrolit supraconductor, care reduce vâscozitatea electrolitului, rezultând o conductivitate îmbunătățită.

Prieto a dezvoltat bateria 3D care se încarcă în 3 minute

Pe lângă obținerea unei încărcări super-rapide 4C, bateria Shenxing oferă și o autonomie mare, o încărcare rapidă indiferent de temperaturi și un nivel ridicat de siguranță prin modificarea structurii și utilizarea algoritmilor inteligenți.

Timpul de încărcare

La o temperatură de 20-22 de grade, Shenxing se poate încărca de la 0 la 80% în doar 10 minute.

CATL folosește tehnologia de control a temperaturii celulei pentru a se asigura că acestea se încălzesc rapid până la intervalul optim de temperatură de funcționare, permițând o încărcare de la 0 la 80% în doar 30 de minute la o temperatură de până la -10°C.

V-ar putea interesa și:

Baterie LFP oferă o mare longevitate și posibilitatea de a fi încărcată la 100% în mod regulat, fără degradare semnificativă.

CATL a anunțat recent că bateriile sale, care echipează Yutong Bus Company din China, au fost garantate 15 ani sau 1,5 milioane de kilometri.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn