Review cu scuterul electric eFUN Pusa 2kW

Autor: EVmarket Romania
Scuter electric eFUN Pusa 2kW

Am testat scuterul electric care face uitate modelele convenționale pe benzină. eFUN Pusa 2kW este agil și discret, are o autonomie fantastică și un acumulator garantat la 3.000 cicluri de încărcare.

Cine și-ar fi imaginat în urmă cu 10 ani, când „dieselul” era la putere, că industria auto va îmbrățișa cu atât de multă repeziciune vehiculele electrice? Ei bine, în 2021, toți producătorii auto au în gamă cel puțin un model hibrid sau electric ori pregătesc lansarea unuia chiar în acest an pe piață pentru a prinde trenul revoluției industriale marcate de electrificarea modului de transport.

Treptat, toate vehiculele motorizate vor trece de la motoare cu combustie, poluante și zgomotoase, la mijloace de deplasare electrice, unde puterea motorului și autonomia bateriei dictează performanța acestora.

Cum vrea EastRide să devină cea mai mare firmă de curierat pe două roți

În această situatie sunt astăzi și scuterele electrice, atât de îndrăgite de vestici, grație eficienței în deplasare, dar și mai apreciate de livratori, în zilele noastre post-pandemice, cu prețuri de achiziție rezonabile, eficiență foarte mare și operativitate sporită.

Pe mâinile noastre a ajuns primul exemplar, sosit de curând în România, al scuterului electric eFUN Pusa, echipat cu un motor de 2kW. Noul model electric este importat și distribuit de EastRide, una dintre primele companii specializate în servicii de curierat „green” din România, companie fondată în Cluj, în 2017.

Scuter electric eFUN Pusa 2kW

Test cu eFun Pusa 2kW

Am testat scuterul electric eFun Pusa 2kW pe străzile din București, într-o zi aglomerată din săptămână, și am observat că se comportă exemplar. Suspensia își face foarte bine treaba, nu lasă senzația de vehicul fragil care poate pune probleme la drumuri mai denivelate. 

Scuter electric eFUN Pusa 2kW

Manevrabilitatea acestuia este ușoară. În ciuda celor 120 kg, unghiul de bracaj este foarte bine calculat, atât pe loc, cât și în mers, fiind relativ simplu de coordonat. Nicio clipă nu a lăsat senzația de pierdere a controlului, nici la viteze scăzute, nici în „full gas”, la 45 km/h.

Scuter electric eFUN Pusa 2kW

Scuter electric eFUN Pusa 2kW

Roțile au un diametru de 13 inch și anvelope Kenda care conferă o aderență foarte bună, astfel că abordarea curbelor se face fără probleme. Inclusiv pe carosabil umed s-au comportat exemplar. În sezonul rece, sunt disponibile și anvelope de iarnă pentru acest scuter. 

Trecerile peste „bumpere” sunt frumos amortizate, nici nu se simt, iar confortul pe șa este unul foarte ridicat. După aproximativ 45 de minute de mers continuu prin București, am ajuns la destinație foarte relaxat.

Răspunsul la accelerație

Răspunsul la accelerație este unul instant, fiind un foarte mare avantaj la pornirile dese de la semafor. Timpul necesar pentru a ajunge la viteza maximă, limitată la 45 km/h, este de numai câteva secunde.

Design-ul este unul simplist, dar modern, specific unui scuter. Toate functiile vehiculului electric fiind la îndemână. Cu o greutate de circa 120 kg, funcție de swappable-battery (baterie ce poate fi înlocuită imediat cu alta) și o alură eco friendly, scuterul electric eFUN Pusa are o serie de funcții suplimentare specifice unui vehicul electric.

De exemplu, pentru a evita riscul pornirii bruște de pe loc, având în vedere ca toată puterea livrată la roata spate, unde se află și motorul, este maximă de la început, eFun a dotat scuterul cu o funcție de anulare a accelerației, care „taie curentul” vehiculului, cumva fiind similar modului „N” al cutiei de viteze a automobilelor. Pentru mersul cu spatele se va acționa butonul R din dreapta ghidonului împreună cu rotirea ușoară a manetei de accelerație.

Foto

Pe display-ul scuterului sunt afișate viteza de rulare, capacitatea rămasă a bateriei, starea acumulatorului, distanța parcursă.

Autonomie eFun Pusa 2kW

Autonomia și bateria cu care vine echipat scuterul fac din eFUN Pusa un aliat pentru livratori și nu numai. Bateria dispune de o capacitate de 48V 40AH, ceea ce îi asigură o autonomie cuprinsă între 60 – 80 km. Este mai mult decât decent pentru oricare dintre activitățile de commuting în oraș sau servicii de livrări. 

Un avantaj pentru firmele de curierat sau livratori este faptul că nu mai este necesară așteptarea de 4-5 ore pentru o încărcare 0-100%, și se poate înlocui bateria cu alta deja încărcată. Pentru o flotă de scutere electrice, mai ales pentru servicii de livrări, achiziția separată a acumulatorului este un real câștig. 

Scuterele sunt mijloace de transport adaptate unei vieți urbane, agitate, tocmai pentru a conferi eficiență sporită în deplasare.

Prețuri eFUN Pusa 2kW

scuter electric eFUN Pusa 2kW

scuter electric eFUN Pusa 2kW

Scuterul electric eFUN Pusa 2kW este, în prezent, comercializat exclusiv de EastRide, pe propria platformă, la un preț de 10.890 lei cu TVA, dar în curând va fi disponibil și în oferta mai multor retaileri din țară. 

EastRide oferă și servicii de închiriere, respectiv plată în rate pentru achiziția scuterelor electrice destinate flotelor, la prețuri începând de la 569 lei/lună.

În concluzie, pentru commuting, servicii de livrări, curierat rapid sau flotă pentru aceste servicii, eFUN Pusa 2kW este o alegere ideală, iar costurile în exploatarea sa vor reduce considerabil cheltuielile, cât și timpii de livrare.

Pentru o capacitate suplimentară și o putere a motorului mai mare, cei de la EastRide au în portofoliu și un model de 3kW, cu o capacitate a bateriei de 72V 40AH, autonomie de până la 100 km și o viteză maximă de 60 km/h.

Scuterele eFUN sunt proiectate pentru durabilitate și rezistență de o companie cu o experiență de peste 15 ani în domeniul electric. La origine, producătorul este din China, dar vehiculele electrice eFUN sunt comercializate în toată lumea, iar de la finalul anului trecut și în România.

scuter electric

Scuterele nu dispun de aplicație mobilă integrată, cameră integrată, „caracteristici” fanteziste, dar în schimb se concentrează serios pe cele mai importante 3 lucruri ale unui EV: baterie, motor și controller.

Bateria este CATL și este garantată la 3.000 de cicluri de încărcare, față de 600-800 de încărcări în cazul altor modele de scutere electrice disponibile în România.

Specificații eFUN Pusa 2kW

ModeleFUN Pusa
TipFull electric
Producător motorQS
Putere motor2kW
ControllerFOC (cu undă sinusoidală cu funcție de frânare regenerativă și viteză de derulare)
Producător baterieCATL (China)
Capacitate baterie48V 40Ah
Avantaje baterie
  • Funcție Battery-Swap
  • Garantat de producător la 3.000 cicluri de încărcare
Autonomie60 – 80 km
Viteză maximă 45 km/h
Greutate120 kg
Permis de conducereB
Garanție baterie2 ani
DisponibilitateEastride.ro/vehicule

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn