Cum să prelungești viața bateriei unei mașini electrice

Sfaturi pentru a prelungi durata de viață a bateriei unei mașini electrice

Autor: EVmarket Romania
Viata bateriei

Viața bateriei unei mașini electrice depinde foarte mult de modul de folosință al autoturismului, de stilul de viață al șoferului, dacă este un CEO sau un taximetrist. Încărcările rapide iau din viața acumulatorului mașinii electrice.

De ce am făcut referire la aceste două joburi? Pentru că ele reprezintă două persoane foarte diferite când vine vorba de timp. Iar când deți o mașină electrică sau plug-in hybrid timpul de încărcare este foarte important.

Dacă vei face ridesharing sau vei fi taximetrist va trebui să încarci rapid mașina de mai multe ori pe zi. Dacă ești CEO, ai destul timp să lași mașina la încărcat. Fie în cele 8-10 ore pe care le petreci la birou, fie peste noapte.

Sfaturi pentru a prelungi durata de viață a bateriei unei mașini electrice:

 • dacă nu mai utilizați mașina electrică un timp evitați să o lăsăți cu bateria 100% plină sau aproape descărcată
 • bateria mașinii electrice trebuie să fie încărcată între 20-80% când o lăsăți parcată o perioadă mai lungă de timp
 • încărcați complet bateria mașinii electrice pentru călătorii pe distanțe lungi
 • reduceți pe cât posibil încărcările rapide (fast charging)
 • lăsați mașina electrică la încărcat peste noapte la un nivel mediu de putere
 • încercați să parcati mașina la umbră vara, în zilele toride

Cele mai recente cercetări ne arată că încărcarea rapidă și răcirea acumulatorului când afară este cald afectează viața bateriei unei mașini electrice mai mult decât vârsta sau kilometrajul.

Compania americană GeoTab a creat un instrument pentru a evalua factorii care conduc la degradarea bateriilor mașinilor electrice.

Viața bateriei mașinii electrice este afectată de 5 factori:

 • timp
 • temperaturi extreme (peste 27 de grade sau sub – 5 grade)
 • utilizarea într-o stare de încărcare ridicată sau mică
 • curent electric ridicat
 • utilizare (cicluri de încărcare)

După analiza stării de sănătate a bateriei la peste 6.000 de mașini electrice, care împreună au un total de 1,8 milioane de zile de funcționare, GeoTab ne oferă informații despre modul în care condițiile din lumea reală influențează viața bateriei.

V-ar putea interesa și:

Americanii au adunat date de la 21 de modele de mașini electrice de la diverși producători de-a lungul mai multor ani.

„Degradarea bateriei este un proces natural care reduce permanent cantitatea de energie pe care o poate stoca o baterie sau cantitatea de energie pe care o poate furniza. Bateriile din vehiculele electrice pot furniza, în general, mai multă putere decât pot suporta componentele motorului. Drept urmare, pierderea puterii este rareori observabilă și doar pierderea capacității de stocare a bateriei se remarcă”, spun inginerii GeoTab.

Bateria unei mașini electrice va păstra aproximativ 90% din capacitatea sa inițială după 6 ani și 6 luni. „Pe baza datelor a peste 6.000 de vehicule electrice, care acoperă toate mărcile și modelele importante, bateriile prezintă un nivel ridicat de sănătate. Dacă se mențin ratele de degradare observate, marea majoritate a bateriilor vor depăși durata de viață a vehiculului”, spune compania GeoTab.

Viața bateriei la un Nissan Leaf versus o Tesla

Bateria dintr-un Nissan Leaf, care este răcită cu aer, se va degrada de două ori mai repede decât bateria unui model Tesla, care este răcită cu lichid.

„Un bun management termic (TMS – Thermal Management Systems) înseamnă o mai bună protecție împotriva degradării bateriei mașinii electrice”, susțin reprezentanții GeoTab.

Datele arată că bateriile mașinilor electrice care funcționează în țări unde clima este caldă se deteriorează mai repede decât cele utilizate în țări cu temperaturi mai moderate.

V-ar putea interesa și:

Deși oamenii își doresc să încarce într-un timp cât mai scurt, efectul pe care îl are asupra bateriilor poate anula avantajul timpului economisit.

Specialiștii mai spun că o scădere medie a capacității unei mașini electrice este de 2,3% pe an. Așadar, dacă achiziționați o mașină electrică care are o autonomie de 240 km, după 5 ani va pierde doar 27 de km din autonomie.

Sursa foto: geotab.com

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn