Degradarea bateriei unei mașini electrice: 12% după 6 ani

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
Degradarea bateriei masini electrice

Telematica ne arată că degradarea bateriei unei mașini electrice este, în medie, de 12% după 6 ani, dacă în tot acest timp nu am exagerat cu încărcările rapide, spune compania americană GeoTab, scrie Fleet Europe.

GeoTab a dezvoltat un instrument gratuit, denumit EV Battery Degradation Comparison Tool, pentru a compara degradarea medie a bateriei de-a lungul timpului pentru diferite branduri și modele de mașini electrice.

În medie, starea de sănătate a bateriei ajunge la 87,9% după 6 ani, ceea ce înseamnă că doar 12,1% din kWh s-au pierdut în tot acest timp.

Capacitatea bateriilor mașinilor electrice după 1 an și 8 luni:

  • Tesla Model S  – 98%
  • Tesla Model X – 97,4%
  • Kia Soul EV – 97,4%
  • BMW i3 – 97,3%
  • Tesla Model 3 – 96,8%
  • Volkswagen e-Golf – 96,1%
  • Nissan Leaf – 94,6%

Ce performanțe mai au bateriile mașinilor plug-in hybrid după 1 an și 8 luni:

  • Toyota Prius Prime – 97,3%
  • Volkswagen Golf GTE – 96,3%
  • Kia Niro PHEV – 94,2%
  • Mitsubishi Outlander PHEV – 86,7%

Sursa: Date obținute de EVmarket.ro cu ajutorul EV Battery Degradation Comparison Tool

EV Battery Degradation Comparison Tool se bazează pe o analiză a 6.300 de vehicule electrice, atât mașini hibrid plug-in, cât și mașini electrice. Există unele diferențe notabile între modele, dar, în general, degradarea bateriei pare limitată.

V-ar putea interesa și:

Degradarea bateriei este un proces natural care reduce permanent cantitatea de energie pe care o poate stoca o baterie, astfel încât, după câțiva ani, autonomia mașinii electrice se va reduce.

Degradarea bateriei apare o dată cu vârsta vehiculului, dar poate fi dată și de faptul că mașina a fost frecvent încărcată în stații rapide. De asemenea, numărul de cicluri de încărcare – descărcare contribuie la degradarea bateriei.

Diferențele dintre bateriile mașinilor electrice sunt date de chimia bateriilor și managementul termic. Chiar dacă toate bateriile sunt litiu-ion, există o diferență între materialele utilizate pentru electrozi. Mai mult decât atât, bateriile cu răcire cu lichid par să funcționeze mai bine decât cele răcite cu aer. Ca exemplu, Tesla Model S din 2015 a pierdut în medie doar 2,3% pe an, în timp ce Nissan Leaf din 2015 a înregistrat o degradare de 4,2% pe an.

Bateria este un element important în costul total de proprietate al unui vehicul electric. Cu cât este menținută sănătatea bateriei, cu atât mașina își păstrează autonomia și trebuie să o reîncărcați mai puțin, prin urmare pierdeți mai puțin timp.

De asemenea, cu cât este mai bună sănătatea bateriei, cu atât valoarea reziduală a mașinii electrice este mai mare. O mașină electrică cu o vârstă de 5 ani și o capacitate a bateriei de 90% va valora mai mult decât una la care capacitatea bateriei a coborât la 75%, degradarea bateriei fiind de 25%.

Degradarea bateriei este neliniară

GeoTab consideră că degradarea bateriei unei mașinielectrice este neliniară. Chiar dacă după o cădere inițială, declinul este destul de liniar, spre sfârșitul vieții, bateria va înregistra o scădere foarte mare. Cum majoritatea producătorilor de mașini acordă o garanție de 8 ani pentru o baterie de mașină electrică, acesta poate fi considerat un timp de viață.

V-ar putea interesa și:

#EVmarket #News #Automotive #ElectricVehicle #EVs #ElectricCar #EV #eMobility #DriveElectric #ElectroMobility #FullElectric #PureElectric #Cars #Car #Elektro #ElectricEngine #Ecofriendly #Battery #BatteryLife #Batteries #EVcharging # Baterie masina electrica # Timp de viata

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare