Honda HR-V e:HEV, un crossover hybrid care rulează 80% din timp electric – Review

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
Honda HR-V hybrid

Japonezii se pricep la mașini hibride mai bine decât europenii, iar noul crossover hybrid Honda HR-V e:HEV ne demonstrează acest lucru. Modelul are un motor pe benzină care generează curent pentru motorul electric, astfel că puteți traversa Bucureștiul cu un consum fantastic de mic de 3-4 litri la 100 de km.

Cea de-a treia generație Honda HR-V dispune de o motorizare hibridă fără încărcare la priză, fiind un automobil full hybrid. Tehnologia se numește e:HEV, care înseamnă „vehicul electric hibrid”.

Honda HRV

Cum funcționează sistemul hibrid al Honda HR-V e:HEV

Sistemul de propulsie hibrid e:HEV al HR-V este compus dintr-un motor pe benzină și unul electric, un generator și o baterie Li-Ion.

Sistemul hibrid are trei moduri de rulare care se schimbă automat în funcție de drum. Dacă pe autostradă se menține viteza constantă, modelul folosește modul Engine Drive. În cazul unei accelerări mai puternice, modelul trece în modul Hybrid Drive.

HYBRID DRIVE: Motorul pe benzină angrenează generatorul, care transmite energia către motorul electric și către baterie. În modul Hybrid, mașina este propulsată de motorul electric. Bateria se încarcă în timpul mersului de la motorul pe benzină și prin frânare regenerativă.

ELECTRIC DRIVE: Motorul electric de 131 CP este alimentat exclusiv de bateria litiu-ion, în timp ce motorul pe benzină este oprit. Astfel, mașina rulează 100% electric. Mai mult, în oraș, mașina poate rula până la 80% din timp pur electric, dat fiind că bateria litiu-ion se reîncarcă foarte rapid în timpul mersului.

ENGINE DRIVE: Motorul pe benzină propulsează mașina, în timp ce motorul electric și generatorul sunt oprite. Acest mod, engine, intervine atunci când sistemul i-MMD consideră că este mai eficient, de obicei la viteze medii de croazieră, atunci când motorul pe benzină poate rula la un nivel de turație și sarcină optime.

Honda HRV

Top 20 cele mai ieftine mașini hibrid din România în 2022

Când selectorul de viteze este în poziția „B” (brake – frânare regenerativă), la decelerare, motorul electric transmite energie electrică către baterie. Forța de regenerare poate fi setată pe 4 nivele de intensitate folosind padelele de pe volan, rezultând o decelerare mai lentă sau mai abruptă, respectiv recuperează mai puțină sau mai multă energie. Funcția este similară cu cea a mașinilor electrice.

Dacă doriți să activați funcția de pilot automat (Cruise Control), veți fi informat printr-un mesaj că aceasta nu poate fi activată până nu veți trece schimbătorul din modul B în modul D.

Modelele hibrid dispun și de modurile Sport, Econ și Normal. La trecerea în modul Sport folosind butonul de pe consola centrală, Honda HR-V este la fel de „liniștită” ca în modul Normal, însă se simte ceva mai rigidă, mai stabilă.

Honda HR-V hybrid

Apăsarea pedalei de accelerație puternic nu oferă senzații tari. În schimb, este mai mult zgomot în habitaclu de la motorul pe benzină, care se aude turat. Transmisia este CVT, deci nicio șansă să simțiți ceva efecte sportive. Motorul electric are 131 de cai putere și 253 Nm, oferind o accelerație până la 100 de km/h în 10,6 secunde.

Cât consumă Honda HR-V e:HEV

În oraș sau în afara orașului, deci la viteze de până la 60 km/h, Honda HR-V e:HEV are un consum de 3-4 litri la 100 de km.

Pe autostradă, la o viteză de 100 de km/h, consumul este puțin peste 5 litri la 100 de km, iar la o viteză de 120 de km/h este puțin peste 6 litri la 100 de km.

Este un consum bun pentru o mașină alimentată cu benzină și care are și o gardă la sol înaltă de aproximativ 19 cm. Majoritatea crossoverelor existente acum pe piață sunt ceva mai joase, au 16-18 cm.

Honda HRV

Prețuri Honda HR-V e:HEV în România

Crossoverul cu linii de coupe costă în România de la 29.000 de euro cu TVA prin programul Rabla, având un eco bonus de 3.000 de euro pentru un model hybrid. Echiparea este Elegance, transmisia este automată, iar tracțiunea este față. Modelul nu poate fi configurat cu tracțiune integrală.

Pentru echiparea Advance, prețul este de 31.000 euro cu TVA prin programul Rabla, în timp ce pentru echiparea de vârf Advance Style prețul este de 33.500 euro cu TVA.

Modelul de test în echiparea Advance are un preț de listă de 36.630 euro cu TVA (33.600 euro cu TVA prin Rabla) întrucât a primit câteva opționale: vopseaua metalizată Premium Crystal Red Metallic – 450 euro și pachetul Sport cu elemente de design (spoiler frontal sport, grilă frontală, ornamente spate sport, ornamente laterale, extensie spoiler hayon) – 2.140  euro cu TVA inclus.

Honda HRV

Dotări Honda HR-V e:HEV

Noul HR-V a păstrat scaunele Magic Seats, care au un sistem pentru spătarul banchetei ce permite să fie pliat și ridicat rapid. Față de modelul anterior, noul crossover are un nou sistem de circulație a aerului în habitaclu, noi guri de ventilație, o nouă planșă de bord, un nou volan și un nou sistem multimedia.

Tehnologii:

  • Sistem de propulsie Honda Hybrid (e:HEV)
  • Sistem Smart Entry and Start
  • Sistem de prevenire a coliziunilor (CMBS)
  • Sistem menținere bandă circulație
  • Sistem de lumini LED
  • Sistem de monitorizare a unghiului mort (BSM)
  • Sistem de monitorizare trafic pentru mers în marșarier (CTM)
  • Degivrare parbriz (în zona ștergătoarelor)
  • Hayon cu acționare electrică și funcție Walk Away Close
  • Iluminare activă în viraje
  • Sistem audio Premium cu 10 difuzoare
  • Încărcare telefon Wireless Charging – 15W
  • Cameră video pentru mers înapoi
  • Recunoaștere semne circulație (TSR)
  • Asistență părăsire carosabil (RDM)
  • Avertizare unghi mort (BSI)
  • Cruise Control Adaptiv (ACC)
  • Sistemul de asistență la coborâre (HDC)

Honda oferă o garanție standard pentru Sistemul Hibrid de 5 ani și 100.000 km. Garanția extinsă sistem hibrid extinde perioada acoperită cu încă 5 ani, fără limită de kilometri (între anul 6 și 10).

Acoperă orice defect imputabil producătorului pentru piesele de mai jos. Orice piesă care nu se regăsește în listă nu face obiectul garanției:

• Unitate de control energie
• Convertor DC DC (parte din unitatea de control energie)
• Sistem răcire
• eCVT (transmisie motor și generator)
• Acumulator sistem hibrid
• Unitate control acumulator
• Unitate inteligentă energie
• Invertor

Date tehnice Honda HRV e:HEV

date tehnice honda hrv hybrid

Sistemul de propulsie hibrid ar putea ajuta Honda să respecte reglementările mai stricte privind emisiile din Europa pentru că Honda renunță la motoarele pe benzină și diesel. Producătorul de mașini japonez Honda are în plan ca începând din anul 2023 să aibă la vânzare doar modele electrice și hibride în Europa.

Din gama Honda mai fac parte și modelele Jazz Crosstar e:HEV, Civic e:HEV, CR-V e:HEV, Honda e și Civic Type R, ultimul model cu combustie exclusiv termică.

Foto: EVmarket.ro

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare