Test Drive Volvo EX30: autonomie reală 480 km – VIDEO

Autor: Cristian Gubandru
Volvo EX30 SUV electric

Volvo EX30 este un SUV electric de mici dimensiuni / crossover, cu o gardă la sol de 16,5 cm, cu multă putere (272 CP) și autonomie mare (480 km), dar cu un preț mic. Este și cel mai rapid Volvo fabricat vreodată. Dispune de o variantă de 428 CP, care îi oferă o accelerație fantastică de doar 3,6 secunde până la 100 de km/h cu plecare de pe loc. Iată concluziile noastre după un test drive cu Volvo EX30 Single Motor Extended Range.

Cu asemenea performanțe, orice brand auto german sau francez ar cere un preț piperat. Însă, suedezii vin cu prețuri imbatabile și aduc SUV-ul electric Volvo EX30 în TOP 10 cele mai accesibile SUV-uri electrice de pe piață. EX30 are un preț de pornire de 38.500 euro cu TVA.

Prezentare video Volvo EX30 – echipare Ultra

Configurarea unui EX30 este foarte simplă: există două capacități de baterii 51 kWh (netă 49 kWh – autonomie 344 KM), 69 kWh (netă 64 kWh – autonomie 480 KM) și două variante de motorizări (272 CP sau 428 CP).

 • Motorizarea de 272 CP are tracțiune spate și accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,3 secunde.
 • Motorizarea de 428 CP are tracțiune integrală și accelerează de la 0 la 100 km/h în 3,6 secunde. Viteza maxima este 180 km/h.

Pentru test drive cu noul Volvo EX30 am ales echiparea cu un singur motor electric și cu autonomia cea mai mare numită Volvo EX30 Single Motor Extended Range (272 CP, baterie de 69 kWh), în culoare de caroserie Cloud Blue. Prețul acestuia este de 43.750 euro cu TVA cu echiparea Plus si 54.100 euro cu TVA cu echiparea Ultra pe care am avut-o noi.

Design și dimensiuni

Volvo EX30 este cel de-al patrulea vehicul electric al suedezilor după C40 Recharge, XC40 Recharge și EX90. Modelul electric are 4.233 milimetri lungime, 1.837 milimetri lățime, 1.555 milimetri înălțime și un ampatament de 2.650 milimetri. Așadar, este mai mic decât XC40.

Volvo EX30 SUV electric

EX30 este un SUV electric compact care are un design exterior elegant și modern, asemănător cu al modelului EX90. La prima vedere, are prezența unui SUV mare și puternic. Modelul are un ampatament lung, jante mari și console egale, care contribuie la echilibrul și rafinamentul exteriorului.

Farurile păstrează forma celebră „ciocanul lui Thor” a Volvo, dar într-o versiune mai mică și mai simetrică. Stopurile EX30 sunt o reinterpretare a designului vertical emblematic Volvo, introdus pentru prima dată la EX90.

Atmosferă premium

Poate cel mai impresionant aspect al lui Volvo EX30 este designul interior. În mod clar de inspirație scandinavă, nu există element care să nu fi fost gândit pentru simplitate sau eficiență și au fost luate mai multe decizii inteligente aici. Volvo a renunțat la butoanele geamurilor pe uși și le-a montat în centrul vehiculului.

Torpedoul spațios este, de asemenea, în centru, oferindu-i pasagerului din dreapta un spațiu aerisit. Acesta se deschide de pe ecranul central și se închide manual.

Interiorul este simplu și foarte plăcut, cu un ecran de 12.3 inch central și câteva comenzi pe volan. Un sistem de sunet Harman Kardon (soundbar) se întinde pe toată lățimea bordului și oferă o acustică de senzație. Pentru ca parbrizul trimite muzica în toată mașina, Volvo a renunțat la boxele montate pe uși.

Deși sunt simple, ușile îți atrag atenția cel mai mult, datorită mânerelor realizate din metal și cotierelor care par să plutească.

Scaunele suple și ergonomice sunt ferme, dar confortabile, și deosebit de frumoase așa cum numai scandinavii știu să le facă. În echiparea de top, Ultra, acestea au o tapițerie împletită cu model 3D.

Deși este spațiu suficient în uși, tot în zona centrala au fost create alte spații și au fost montate două suporturi de pahare ascunse, care dacă le atingi ușor par să apară de nicăieri.

Telefonul este și el ușor de pus la încărcat în suportul wireless și este orientat către șofer, astfel încât poți observa cu ușurință notificările de pe display.

Autonomie reală Volvo EX30

Cu bateria mare, de 69 kWh (netă 64 kWh), SUV-ul electric are o autonomie de 480 de km pe display-ul central, pe care o poți atinge în oraș dacă este cald afară și mergi cu 50-60 km/h și cu sistemul de climatizare oprit.

Având suficientă autonomie și fiind o mașină distractiv de condus am preferat să consum cât mai multă energie. Am ales ca volanul să fie încălzit pe nivelul 2 din 3 și scaunele față la fel. Am setat temperatura în interior pe 24 de grade și am pornit aerul condiționat întrucât ploua foarte tare. Cu toți consumatorii porniți, în oraș am avut în jur de 21 kWh/100 km într-o zi cu temperatură exterioară de 7-10 grade. Chiar și în aceste condiții, mașina electrică poate avea o autonomie de peste 300 de km.

În ceea ce privește timpul de încărcare, crossoverul electric se poate încărca de la 10% la 80% în 26 de minute la o stație de 153 kW.

Test Drive Volvo EX30: Cum se conduce SUV-ul electric

Volvo EX30 este foarte plăcut la condus, indiferent de stilul pe care îl adoptă șoferul. Este o mașină cu suspensii confortabile și cu o pedală de accelerație care nu trădează puterea de 272 CP când mergi încet. Plecările sunt line, fără smucituri, fără să fi lipit de scaun. Pare mai mult o mașină de familie decât una sport.

Dar dacă dintr-o dată vrei să mergi mai sportiv, crossoverul electric îți oferă toți cei 272 de cai și se transformă într-o mașină electrică rapidă care poate accelera în forță până la 180 km/h. În doar 5,3 secunde poate trece de 100 de km/h cu plecare de pe loc. Este o mașină puternică, dar ușor de controlat.

Volvo Cars România deschide 3 noi dealership-uri

Am condus mașina într-o zi ploioasă, așa că am putut simți foarte bine comportamentul ei pe asfaltul ud. Plecările de pe loc cu roțile față ușor virate făceau că tracțiunea spate să „așeze frumos mașina pe traiectorie” la fel ca atunci când conduci o mașină sport germană cu tracțiune spate. Este o plăcere să conduci un EX30, nu este o mașină electrică plictisitoare.

În ceea ce privește antifonarea, a fost liniște în mașină tot timpul deși am condus pe ploaie și pe autostradă cu o viteză de 130 km/h. Un singur lucru mi-a lipsit din interiorul minimalist, un vitezometru în spatele volanului, în locul acelei camere care îmi monitoriza privirea, sau un head-up display.

Viteza este afișată pe tableta centrală, singurul display prezent în această mașină. De câte ori am depășit viteza legală și am întors privirea spre ecran, camera, care sta cu „ochii” pe mine, îmi transmitea mesaje scrise să mă uit la drum nu pe tabletă. Aceste alerte enervante pot fi scoase, dar de fiecare dată când pornești mașina, vor fi din nou active.

Dacă te urci pentru prima dată în EX30, să știi că oglinzile laterale le poți regla accesând display-ul central și apoi butoanele din partea dreapta de pe volan. Iar dacă vrei să deschizi geamurile față, comenzile le găsești pe cotieră. Cele două butoane au funcții duble, pot deschide și geamurile spate.

Gamă bogată de dotări în standard

În echiparea standard, modelul electric dispune de jante de 18 inch, plafon contrastant, faruri și stopuri LED, scaune și volan încălzite, tapițerie din material textil și Nordico, volan sport, sistem de climatizare pe o singură zonă, display central de 12.3 inch, cameră video pentru mersul cu spatele și o gamă largă de sisteme de asistență.

Lista include frânare automată în intersecții, Front Cross Traffic Alert cu frânare automată, Lane Keeping Aid, Intelligent Speed Assist, Lane Departure Warning, Rear Collision Warning, Rear Cross Traffic Alert cu frânare automată și Traffic Jam Assist.

În curând, Volvo EX30 va ajunge în showroom-uri în versiunea Cross Country cu o gardă la sol mai mare, jante de 19 inch, scuturi metalice, protecții din plastic negru și embleme Cross Country. Anul viitor, Volvo EX30 va fi produs în Belgia, la uzina din Gent. Modelul de test drive Volvo EX30 a fost fabricat în China.

Date tehnice Volvo EX30 RWD 272 CP 69kWh

 • Autonomie reală 480 km
 • Consum real 21 kWh/100 km
 • Capacitate baterie netă 64 kWh / 69 kWh brută
 • Masă la gol 1.850 kg
 • Accelerație 0–100 km/h 5,3 secunde
 • Viteză maximă 180 km/h
 • Preț cu TVA: 43.750 euro / model testat 54.100 euro
 • 4.233 milimetri lungime, 1.837 milimetri lățime, 1.555 milimetri înălțime, Ampatament 2650 mm
 • Volum portbagaj 318 l/904 l

Foto: EVmarket.ro

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare