Brașovul testează un autovehicul de transport public autonom

Autor: EVmarket Romania
Brasov transport in comun autonom

Brașovul este primul oraș din România și unul dintre cele trei orașe din Europa care va testa un autovehicul de transport public de persoane autonom. Autobuzul fără șofer va fi supus unui test, în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles” (Mobilitate urbană inteligentă utilizând vehicule autonome).

Proiectul depus pentru finanțare nerambursabilă la Uniunea Europeană de maxim un milion de euro, își propune să testeze și să prezinte publicului servicii de mobilitate cu vehicule autonome de transport persoane de tip navetă (shuttle) în minim 10 orașe europene. Acesta se derulează cu sprijinul companiei Siemens. Cele 10 orașe implicate în acest proiect sunt: Barcelona, Brașov, Braunschweig (Germania), Budapesta, Debrecen (Ungaria), Helmond (Olanda), Pavia (Italia), Sant Cugat del Valles (lângă Barcelona), Saue Vallavalitsus (Estonia) și Sfântu Gheorghe.

Testarea efectivă a autovehiculului de transport public fără șofer se va face în trei orașe

Dintre cele 10 orașe, testarea efectivă se va face în trei dintre acestea, printre care și Brașovul. Scopul proiectului este unul dublu: dezvoltarea unei mentalități urbane orientate spre utilizarea soluțiilor alternative de transport.și creșterea importanței mobilității ecologice în mediul urban european. Soluția de mobilitate cu vehicule autonome ar trebui să facă legătura între zonele urbane defavorizate.(slab deservite) și rețeaua principală de transport public. Ar putea, de asemenea să înlocuiască liniile de transport public din zonele periurbane/rurale care sunt neeconomice,.asigurând transferul către rețeaua principală de transport public. Sau ar putea să dezvolte servicii pentru școli cu nevoi speciale.

Pe baza rezultatelor proiectului, orașele europene ar trebui să poată să se adapteze și să adopte politici de mobilitate urbană inteligentă. Poate și să crească importanța utilizării modurilor alternative de transport efectuat cu facilități.și flote de vehicule ecologice eficiente, adaptate mediului urban.

Brașovul este unul dintre orașele din România care a reușit să transforme transportul public în cea mai bună variantă de mobilitate.în interiorul orașului și chiar în zona metropolitană. O parte din investiții au fost deja realizate,.iar pentru o parte avem deja semnate contractele de finanțare și suntem în diferite faze de achiziție sau de implementare. În această etapă putem să ne gândim și la cele mai noi soluții de transport, cel puțin să le testăm,.pentru a vedea cât de eficiente sunt sau care este percepția brașovenilor față de aceste alternative”, a spus primarul George Scripcaru.

IVelo deschide 3 centre de biciclete, în București și Constanța

Când cei de la RATBV mi-au spus de acest proiect, le-am spus că ar trebui să ne implicăm și noi și să testăm o astfel de soluție. Poate nu este una pe care o putem implementa pe termen scurt sau una care să se aplice pe traseele actuale,.dar în anumite situații poate fi mai ieftin să aduci călătorii dintr-o anumită zonă la rețeaua principală de transport.sau să fie utilizat de turiștii care vor să viziteze centrul istoric. Este o soluție de viitor, dar nu unul foarte îndepărtat”, a adăugat George Scripcaru.

Un astfel de vehiculul autonom are capacitatea de a percepe mediul înconjurător, în toată complexitatea sa, cu ajutorul senzorilor,.de a prelucra datele primite și de a acționa în mod corect în funcție de datele primite. Sistemele de navigație și detecție ale vehiculului autonom combină tehnologii precum senzorii Lidar.(măsurarea distanțelor cu laser), camere video, GPS RTK (real-time kinematic GPS), IMU (sisteme de măsurare inerțiale) și odometrie.

STB extinde banda unică pe linia de tramvai cu autobuzele 232

Conform unui Raport al Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliul European, cu privire la monitorizarea și evaluarea elementelor avansate de siguranță a vehiculelor,.aproximativ 95% dintre accidentele rutiere implică eroarea umană. Vehiculele autonome pot reduce acest procent în număr semnificativ și pot contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere. Experții care au realizat raportul apreciază că tehnologia digitală poate reduce congestionarea traficului.și emisiile de gaze cu efect de seră și poluanți atmosferici. De asemenea, aceasta poate crește accesul la mobilitate, prin deschiderea transportului rutier către persoanele în vârstă și persoanele cu mobilitate redusă sau dizabilități.

În cadrul acestui proiect, parteneri din mediul public și privat, din industrie, zona academică, cercetare și autorități locale. vor lucra împreună atât pentru asigurarea unui progres tehnologic și funcțional,.cât și pentru conștientizarea și îmbunătățirea înțelegerii publicului călător asupra acestui tip de transport. Din România, pe lângă operatorul de transport local, RATBV,.din acest proiect mai fac parte Universitatea Transilvania și, la invitația municipalității din Brașov,.operatorul de transport din Sfântu Gheorghe.

 Urmărește-ne pe FACEBOOK