Suda SA01, o mașină electrică ieftină fără airbag-uri sau ESP

Autor: Dan Vache
Suda SA01

Suda SA01, o mașină electrică ieftină fabricată în China, este disponibilă pe piața din Germania la un preț chilipir de circa 20.000 euro cu tot cu taxe (TVA si transport) sau 10.400 euro după deducerea stimulentelor pentru mașini electrice, potrivit ADAC.

Modelul Suda SA01 este ieftin deoarece nu are airbag-uri sau ESP. Problema acestui model electric este structura care are defecte mari de siguranță. Germanii de la ADAC compară această mașină cu prima generație Dacia Logan.

Mașina electrică Suda SA01 a primit în Spania o omologare europeană de tip de serie mică conform articolului 22 (Directiva 2007/46 / CE), prin care se pot înregistra 1.000 de vehicule electrice. Această directivă europeană nu prevede restricții privind siguranța pasagerilor, protecția pietonilor sau lipsa airbag-urilor și a sistemului ESP.

200 de mașini chinezești Suda SA01 au fost trimise cu vaporul din China către Düsseldorf, Germania, călătorie care durează 55 de zile. Reprezentanța chineză din Germania, Henan Suda Electric Vehicle Technology Company, vine cu un preț de dumping pentru sedanul electric spațios, consideră ADAC.

La 4,42 metri, Suda SA01 aparține clasei compacte și este cu doar 8 centimetri mai scurt decât actualul sedan Audi A3. Modelul chinezesc oferă ocupanților un spațiu bun și un portbagaj încăpător.

Gelerie foto

Suda SA01 are un motor electric de 80 kW, amplasat în față, care acționează roțile din față. Pe suprafețe umede, modelul electric fără program electronic de stabilitate (ESP) devine greu de controlat după o viteză de 70 km/h și poate derapa ușor, spune ADAC.

Mașina electrică ieftină are probleme și la frânare. Berlina de 1,4 tone are nevoie de 41,8 metri pentru a oprit de la 100 km / h. Pentru comparație: un Opel Corsa-e are nevoie de aproximativ 32,3 metri. Altfel spus, în momentul în care Corsa electrică se oprește, Suda SA01 încă are aproape 50 km / h.

V-ar putea interesa și:

Suda SA01 are o baterie litiu-ion de 40 kWh ce îi oferă o autonomie de aproximativ 200 km cu beneficiile tipice unei mașini electrice, cum ar fi funcționarea lină, livrarea spontană a energiei și accelerarea bună. Puterea de încărcare de 3 kW pentru curent alternativ (AC) și 22 kW pentru curent continuu (DC) este foarte mică și, prin urmare, timpul de încărcare este foarte lung. Mașina chineză nu poate comunica cu toate stațiile de încărcare și uneori nu poate fi incarcată. Reîncărcarea la stațiile publice de încărcare DC este imposibilă.

Cum se comportă Suda SA01 la testele de siguranță

Impactul frontal la o viteză de 64 km / h ne arată că șoferul ar fi suferit răni grave într-un accident real. Sistemele de reținere și celula de pasageri sunt la nivelul de la sfârșitul anilor 1990: nu există deloc airbag-uri și nici măcar nu au fost montate cabluri pentru dispozitivele de tensionare a centurilor de siguranță față.

VIDEO: ADAC SUDA SA01

Bateria electrică a rămas nedeteriorată în urma testului, însă mașina ar fi imposibil de reparat, fiind considerată daună totală. ADAC mai spune că pentru acest model nu există o fișă tehnică de salvare cu informații despre structura sau deconectarea bateriei de înaltă tensiune.

Date tehnice Suda SA01

  • Motor electric, 80 kW / 109 CP, 240 Nm
  • Viteza maxima 134 km / h
  • Capacitatea bateriei 40 kWh
  • Consum (WLTP) 21,9 kWh / 100 km, 0 g CO₂ / km
  • Dimensiuni  L 4,42 / W 1,7 / H 1,58 m
  • Portbagaj  450 – 900 l
  • Greutate goală / sarcină utilă 1465/300 kg
  • Garanție 3 ani (8 ani cu baterie)

Foto: AutoSL.de

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn

Știri similare