Peste 60% din mașinile electrice din România provin din China

Autor: EVmarket Romania
tesla second-hand, black friday 2019, drift, masina electrica, masini electrice, pretul, puncte de incarcare

Majoritatea mașinilor electrice, care circulă pe șoselele din România, sunt fabricate în China. Dacia Spring și Tesla Model 3, modele care au cele mai mari vânzări, leaderii pieței de mașini electrice, sunt fabricate în China.

În top 10 cele mai vândute branduri de mașini electrice pe plan local sunt și mărcile MG și Volvo, cu modele electrice asamblate în China.

Împreună, aceste mașini electrice din China dețin peste 60% din piața de autoturisme electrice noi în primele trei luni din 2024.

Mașinile au un preț foarte bun față de cele asamblate în Europa și au o calitate asemănătoare. În plus, modelele care vin din China au cel mai bun preț versus autonomia oferită.

China este sursa a peste jumătate din automobilele electrice care circulă pe drumurile din România. Anul trecut, aproximativ 7.500 de mașini provenite din China au fost înmatriculate în România. Dacă nu ar fi mulțumiți de calitatea lor, românii nu le-ar mai cumpăra. 

Mașini electrice fabricate în China

  • Dacia Spring

Producția Dacia Spring Electric a demarat în 2021 în Shiyan, provincia Hubei, China, la uzina Renault-Dongfeng. Deși nu este fabricată local, Dacia Spring rămâne o marcă importantă pe piața românească a mașinilor electrice datorită prețului accesibil. Spring este o versiunea a modelului Renault City K-ZE.

TOP cele mai căutate modele de mașini electrice

  • Tesla Model 3

Tesla Model 3 pentru piața europeană este fabricat la Tesla Gigafactory din Shanghai, China, începând din noiembrie 2019 și deservește atât piața chineză, cât și piețele de export.

  • MG4 electric

SAIC Motor a relansat brandul britanic MG în Europa în 2019. Din 2023, MG este disponibil și în România cu mai multe modele, printre care două electrice MG4 EV și MG ZS EV.

MG4 Electric este fabricat în China: Ningde, Fujian, în timp ce SUV-ul electric MG ZS EV este asamblat în Zhengzhou, China.

TOP 15 cei mai mari importatori auto

  • Volvo EX30

Producția lui Volvo EX30 a început în Zhangjiakou, China, la o fabrică deținută de Geely, compania-mamă a Volvo. Această fabrică construiește și alte mașini electrice de la mărcile deținute de Geely, cum ar fi Zeekr X și Smart #1.

Datorită cererii puternice, Volvo a decis să transfere o parte din producția EX30 la fabrica sa din Gent, Belgia, începând cu 2025. Această decizie are ca scop creșterea capacității de producție la nivel mondial.

Vânzările de mașini Volvo au crescut cu 25% în martie la un nivel record pentru brand într-o singură lună, datorită cererii mari pentru modelul electric EX30.

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn

Știri similare