Sfaturi importante pentru protecția datelor pe internet

Autor: Dan Vache
sfaturi protectia datelor phishing

OLX și ING Bank România au lansat o campanie de conștientizare și informare, prin sfaturi importante pentru protecția datelor pe internet. Inițiativa are scopul de a veni în sprijinul celor care se pot afla în situații critice pe parcursul tranzacțiilor online.

OLX recomandă păstrarea atenției în fața diverselor atacuri care imită contul platformei,.pentru a ademeni utilizatorii și a îi convinge să își lase datele personale și bancare. Fenomenul se numește “phishing” și constituie cea mai frecventă formă de fraudă din mediul virtual.

V-ar putea interesa și:

În contextul pandemiei generate de COVID-19, tentativele de phishing au crescut semnificativ,.atacatorii devenind din ce în ce mai abili în accesarea datelor personale ale utilizatorilor:.prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creează iluzia că sunt trimise din partea unor companii renumite și de încredere. sfaturi

Cunoscând faptul că atacatorii încearcă să scoată vânzătorii de pe chat-ul platformei și să îi ducă spre site-uri clonă, OLX acționează pe două planuri:.prevenție (prin comunicare adecvată diverselor situații) și reacție (prin blocarea link-urilor de phishing). Am avut o medie lunară de 1.000 de solicitări primite de la clienți și am închis, în ultimele 6 luni,.peste 2.500 de site-uri clonă, iar pentru soluționarea cazurilor, colaborăm în mod constant cu Poliția Română. Astăzi, de Ziua Siguranței pe Internet, lansăm un nou val de informare, împreună cu ING Bank România,.astfel încât tot mai mulți consumatori să cunoască metodele de apărare împotriva atacurilor de phishing, a spus Theodor Filoș, Business Manager OLX.

5 sfaturi pentru protecția datelor:

  • Analizează cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare (Whatsapp, Facebook).și nu îți introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului. Ai grijă ca adresa website-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (și nu „http”),.ceea ce înseamnă că este securizată și că URL-ul este cel corect.
  • Ține minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit ca să faci plăți și nu ca să încasezi banii pe card. Așa că NU oferi datele (număr, data de expirare și CVV2) altor persoane care susțin că îți vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primești bani, iar dacă trimiți codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată.
  • Păstrează conversația doar pe chat-ul OLX și nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp. Chat-ul OLX cel mai sigur canal de comunicare, locul în care te putem proteja în caz de fraudă.
  • Nu accepta să-ți dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vândut pe OLX. Plățile prin livrarea prin OLX se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau în contul tău bancar).
  • Uită-te după greșeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greșeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.

Sfaturi pentru cei care sunt victima unui atac de tip phishing

Ce poți face dacă ești victima unui atac de tip phishing?

  1. Anunță imediat banca și raportează problema în scopul blocării cardului,
  2. Depune o plângere la Poliția Română online sau la cea mai apropiată secție de poliție,
  3. Contactează echipa de customer  OLX și trimite-le linkul paginii false pe [email protected], pentru a-l bloca de urgență,
  4. Blochează numărul de telefon al atacatorului.

V-ar putea interesa și:

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Foto: Robinraj Premchand de la Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare