BMW i3 electric este o mașină specială, care „levitează” peste asfaltul prost din România cu a sa caroserie unică. Șasiul este construit din aluminiu, iar celula de siguranță a habitaclului din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP).
Și interiorul lui BMW i3 este unic. În echiparile de top, găsim bambus, lemn, piele și alte materiale eco. Așadar, mirosul de plastic (petrol) este inexistent.
Pe lângă aceste avantaje, modelul german va permite să îi dați ce look doriți. Să fie chic pentru o doamnă sau business pentru un domn. i3 poate fi configurat în combinații de două culori la exterior și în ceva mai multe elemente de design la interior. Puteți alege ca volanul să fie complet alb, sau cu inserții albastre sau gri. De asemenea, centurile de siguranță pot fi albastre, negre.
Dar nu doar aceste elemente de design te fac să te gândești la un BMW i3 electric după ce l-ai condus prima dată. Tehnologia de care dispune, liniștea din habitaclu și comportamentul sportiv te-au cucerit de fapt.
Fie că îl conduci în oraș, fie pe autostradă, BMW i3 este aceeași mașină plăcută, silențioasă, în care te simți în siguranță. Sunt trei lucruri care te fac să te simți în siguranță într-o mașină: poziția înaltă la volan, liniștea din habitaclu și faptul că deții controlul (frâne bune, accelerație puternică).
Deși este perceput că fiind o mașină de oraș, BMW i3 electric este un crossover. Roțile mari și podeaua înălțată sunt două trăsături care îl fac să arate ca un crossover și îl ajută să ascundă bateriile sub scaunele pasagerilor.
Volumul portbagajului nu este prea mare, are 260 de litri. Spațiul este împărțit cu motorul electric de 170 de cai putere. Așa cum bănuiți, tracțiunea este pe punte spate în stilul specific brandului BMW.
BMW i3 range
Modelul condus de noi a fost un BMW i3 BEV 94 Ah. Față de primele modele BMW i3 electric (baterie 60Ah 21,6 kWh), acesta are o baterie cu o autonomie mai mare. Cu bateria plină, un i3 cu baterie de 94 Ah arată un range de 200 de km în modul Comfort și de 220 km în modul Eco Pro+ (fără aer condiționat).
În cazul, BMW i3 REX (range extender), autonomia sare de 300 de km, însă mașina este considerată un hibrid plug-in și veți primi de la stat prin Programul Rabla Plus în jur de 5.000 euro. În plus, REX este mai scump decât BEV cu 4.500 euro.
BMW i3 REX are un motor pe benzină de 647 cmc 34 CP care antrenează un generator pentru producția de energie. Un rezervor de 9 litri benzină va oferă 100 de km pentru a merge electric.
Mașinile electrice pot fi conduse fără să calci frână. Sistemul de recuperare a energiei înfrânează mașina de fiecare dată când ridici piciorul de pe accelerație. Este ca o frână de motor la mașinile convenționale, însă mult mai puternică. În caz că vă întrebați dacă se aprind lămpile de frână, chiar dacă nu atingeți pedala, răspunsul este DA, se aprind automat.
Cât de repede se încarcă BMW i3 electric
Dacă conduci o mașină plug-in (electrică sau hibridă care poate fi alimentată la priză) ar trebui să îți instalezi pe telefon aplicația PlugShare. Îți arată locațiile unde găsești stații de încărcare mașini plug-in, câte prize de alimentare sunt disponibile și ce putere are fiecare. Aplicația PlugShare nu este doar pentru București, aici găsești stațiile de încărcare din toată țară. Dar dacă ai un BMW i3, atunci găsești stațiile de încărcare pe harta sistemului de navigație.
La o stație rapidă (50 kWh), în 30 de minute, bateria i3 a urcat de la 66% la 96%. Mașinile electrice se încarcă mai rapid când bateriile sunt mai descărcate (de la 20% la 80% timpul de încărcare poate fi tot de 30 de minute), iar ultimele 5 procente sunt încărcate mai greu (10-15 minute). La o priză casnică cu o putere maximă de 2,6 kWh, bateria se încarcă 100% în aproximativ 10 ore.
0 la 60 km/h în 3,7 secunde
i3 poate da emoții șoferilor cu mașini pe benzină cu sute de cai putere, pentru că accelerează de la 0 la 60 km/h în 3,7 secunde. La plecarea de pe loc este ca o „săgeata”. Cei 250 Nm sunt livrați instant. Accelerația până la 100 km/h are loc în 7,3 secunde, iar viteză maximă este de 150 km/h.
BMW i3 are o cutie automată, cu o singură treaptă, cu toate acestea, atunci când mașina stă pe loc la semafor, în Drive, nu pleacă până nu accelerezi. Cum BMW a dorit ca acest model să fie diferit de orice model fabricat până în prezent, butonul de pornire și selectorul de viteze au un nou amplasament și forme noi.
Diferit arată și scaunele față care par împrumutate de la avioane sau modul cum se deschid ușile, precum la Rolls-Royce. Aici ar fi un inconvenient pentru unele persoane, ușile spate nu pot fi deschise fără a deschide ușile față.
Preț și echipamente opționale BMW i3 electric
27.485 euro cu TVA prin Rabla Plus (preț redus cu 10.000 euro)
roți de 19 inci – 715 euro fără TVA
sistemul de acces comfort (fără cheie) – 350 euro fără TVA
asistență la parcare – 832 euro fără TVA
sistem audio harman/kardon – 670 euro fără TVA
pachet comfort (comenzi volan, cotieră față, senzori de ploaie, aer condiționat automat, navigație, lumini LED, cruise control) – 2.350 euro fără TVA
interior design Lodge – 1.673 euro fără TVA
scaune încălzite față – 494 euro fără TVA
Mai multe informații despre BMW i3 sunt disponibile aici.
Date tehnice BMW i3 170CP AT
Baterie Lithium-ion 94 Ah
Cutie viteze Automată (1 trepte)
Putere maximă CP (rpm) 170 (0)
Cuplu maxim Nm (rpm) 250 (0)
Viteză maximă km/h 150
Accelerație 0-100 km/h s 7.3
Tracțiune spate
Nr. locuri 4
Lungime mm 3.999
Lățime mm 1.775
Înălțime mm 1.578
Greutate kg 1.320
Ampatament mm 2.570
Volum portbagaj litri 260