Care este amenda pentru depășirea vitezei legale în 2024

Autor: EVmarket Romania
amenzi limita de viteza, viteza legala, viteza maxima drumuri europene, Viteza minimă, depășirea vitezei legale,

Depășirea vitezei legale se pedepsește în România cu o amendă de aproximativ 600 de euro. Dacă primiți această amendă maximă rămâneți și fără permis.

Depășirea vitezei legale

Odată cu primirea unor amenzi pentru depășirea vitezei legale obțineți și puncte. La atingerea pragului de 15 puncte în 6 luni vi se va reține permisul pentru 30 de zile. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ați primit.

Codul rutier depășirea: Conform Codului rutier, șoferii vor fi amendați cu sume cuprinse între 330 și 3.300 de lei pentru depășirea vitezei. Sunt și cazuri în care permisul de conducere poate fi suspendat.

Amenzi rutiere 2024 – sancțiuni viteză

Teoretic, pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h ar trebui să luați un avertisment depășire viteză.

  • depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: două sau trei puncte-amendă (330 sau 495 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare;
  • depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: patru sau cinci puncte-amendă (660 sau 825 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare;
  • depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: de la șase la opt puncte-amendă (de la 990 la 1.320 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare;
  • depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.485 la 3.300 de lei), la care se adaugă șase puncte de penalizare;
  • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Așadar, depășirea vitezei legale vă poate lăsa fără permis auto.

Potrivit Codului Rutier, amenzile se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă este 165 de lei.

De asemenea, șoferii pot fi amendați și dacă circulă nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h mai mică decât limita minimă impusă de lege. În acest caz, amenda este de 2-3 puncte-amendă, adică 330 sau 495 de lei.

Noul cod rutier limita de viteză: În România, viteza legală este de 50 km/h în localități, iar în afară localităților de 90 km/h pe drumuri naționale, 100 km /h drumuri național-europene, 130 km/h pe autostradă.

V-ar putea interesa și:

Termenul de plată al amenzilor la jumătate din valoarea lor este de 15 zile.

Chitanța de plată a amenzii rutiere va avea trecute urmatorele informații:
– seria procesului verbal
– codul numeric personal al contravenientului
– contul unic al Trezoreriei
– suma de plată
– data plății

Puncte penalizare viteză

a. clasa I de sancțiuni – 2 sau 3 puncte-amendă;
b. clasa a II-a de sancțiuni – 4 sau 5 puncte-amendă;
c. clasa a III-a de sancțiuni – de la 6 la 8 puncte-amendă;
d. clasa a IV-a de sancțiuni – de la 9 la 20 puncte-amendă;
e. clasa a V-a de sancțiuni – de la 21 la 100 puncte-amendă. Contravențiile prevăzute la clasa a V – a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.

Cele mai mari amenzi de circulație în România pot ajunge la 3300 de lei pentru persoanele fizice care comit sancțiuni incluse în clasa a IV-a, penalizate cu 20 de puncte-amendă.

Amenzile maxime pentru persoanele juridice sunt între 21 și 100 de puncte-amendă (clasa a V-a de sancțiuni), 3465 lei și 16500 lei.

În cât timp vine amenda radar acasă 2024

Se pot trimite amenzi prin poștă, dar doar după ce s-a identificat conducătorul auto. Dacă nu ați fost opriți în trafic, aveți șanse mari să scăpați de amenzi radar. Amenda radar ar trebui să o primiți în maxim 6 luni.

Prescrierea amenzilor contravenționale, așa cum sunt și amenzile rutiere, este prevăzută în Codul de procedură fiscală. Aceste amenzi, în cazul în care nu sunt plătite, trebuie executate silit. Dacă executarea silită nu se produce într-o anumită perioadă specificată în lege, statul pierde dreptul de a recupera datoria.

V-ar putea interesa și:

ART. 215 Începerea termenului de prescripție
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.

# tabel amenzi rutiere 2024 # depasirea vitezei legale cu peste 50 km/h articol # puncte amenda viteza 2024 # depasirea vitezei legale 2024 # amenzi viteza # amenda depasire viteza 2024 # amenda radar 2024 # suspendare permis viteza 2024 # contraventii viteza # amenzi circulatie viteza