A fost testat cel mai rapid încărcător wireless din lume. Are o putere de 100 kW

Autor: EVmarket Romania
cel mai rapid încărcător wireless,

Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge din Tennessee au realizat un progres semnificativ în tehnologia de încărcare wireless. Noul lor dispozitiv oferă o putere de 100 kW. Testul a fost realizat cu un Hyundai Kona EV.

Această tehnologie ar putea încărca un vehicul electric cu energie pentru o autonomie de 560 de kilometri în decurs de o oră, comparativ cu aproximativ 68 de kilometri la un încărcător type 2.

Deși este încă în curs de dezvoltare, tehnologia are potențialul de a revoluționa experiența de încărcare a vehiculelor electrice.

Într-un test anterior pe banc, cercetătorii au atins viteze de încărcare fără fir de 120 kW. Dispozitivul are doar 35 de cm.

Test Drive Volvo EX30: autonomie reală 480 km – VIDEO

Imaginați-vă că opriți pe un loc de parcare și automat mașina se încarcă fără fir, fără să fiți nevoiți să coborâți și să o conectați. Acest lucru ar putea îmbunătăți semnificativ confortul și adoptarea vehiculelor electrice.

Sistemul constă într-o bobină electromagnetică polifazată, cu un design la care ORNL (Oak Ridge National Laboratory) lucrează de cel puțin 3 ani.

Explicația pentru încărcarea fără fir este că o bobină preia electricitate AC (curent alternativ) și o transformă într-un câmp magnetic alternativ. O a doua bobină în interiorul dispozitivului transformă acel câmp magnetic în electricitate pentru a încărca bateria.

Bobinele creează un câmp magnetic în același mod cu telefoanele mobile și periuțele de dinți, care au încărcare inductivă.

Bobinele de recepție încorporate într-o unitate de pe partea inferioară a Kona EV transformă acel câmp magnetic mai puternic și mai uniform în electricitate.

Ce țări testează sisteme de încărcare wireless:

  • Norvegia: Pionieră în adoptarea vehiculelor electrice, Norvegia are o infrastructură extinsă de încărcare wireless, cu stații instalate în Oslo, Bergen și Trondheim.
  • Suedia: Au fost instalate stații de încărcare wireless în Stockholm, Göteborg și Malmö.
  • Germania: Compania Siemens a instalat stații de încărcare wireless în Berlin, München și Frankfurt.
  • Franța: Există proiecte pilot de încărcare wireless în Paris, Lyon și Bordeaux.
  • Italia: Au fost instalate stații de încărcare wireless în Milano, Roma și Torino.
  • Statele Unite: California are cel mai mare număr de stații de încărcare wireless din SUA, cu proiecte pilot în Los Angeles, San Francisco și San Diego.
  • Canada: Au fost instalate stații de încărcare fără fir în Vancouver, Toronto și Montreal.
  • Coreea de Sud: Au fost instalate stații de încărcare wireless în Seul, Busan și Daegu.
  • Japonia: Nissan a instalat stații de încărcare fără fir în Yokohama și Tokyo.
  • China: Există proiecte pilot de încărcare wireless în Beijing, Shanghai și Shenzhen.
  • Israel: Au fost instalate stații de încărcare wireless în Tel Aviv și Ierusalim.
  • Australia: Există proiecte pilot de încărcare wireless în Sydney și Melbourne.

Sistemele de încărcare wireless pentru mașini electrice sunt încă o tehnologie relativ nouă, dar implementarea lor este în creștere la nivel global.

V-ar putea interesa și:

O lucrare publicată în 2022 a susținut că „Sistemele de transfer de putere fără fir de mare putere (WPT) cu cuple electromagnetice polifazate” pot fi o soluție mai bună datorită „densității foarte mari de putere”, eficienței ridicate, și capacității de a integra procese automate de încărcare care ar putea servi vehiculelor autonome.

Stellantis, al cincilea cel mai mare producător de automobile din lume, a construit și testat un sistem de încărcare wireless in mers pe un segment de drum de lângă Milano (1 km), astfel încât mașinile electrice să se poată încărca în timp ce rulează având astfel autonomie nelimitată.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare