Ștergerea din biroul de credit – cum scapi de istoricul negativ

Autor: EVmarket Romania
acte auto vehicul transcriere rca Anaf Declarația unică SRL cazierul fiscal stergere din biroul de credit city insurance, Contract vânzare cumpărare auto, valabilitate polite euroins, refinantare credit, stare D 112 ANAF, mediul de afaceri

Pentru ștergerea din biroul de credit trebuiesc îndeplinite anumite condiții. Datele referitoare la comportamentul tău de plată al creditelor, date atât pozitive cât și negative sunt furnizate de către bănci și de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri).

Cum se face ștergerea din biroul de credit?

Conform Biroului de Credit, o persoană care deține informații în această bază de date poate obține de la Participant (creditor, bancă / IFN) ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, atunci când:

  • datele nu mai sunt necesare scopului pentru care au fost colectate sau prelucrate;
  • persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să restricționeze dreptul acesta;
  • datele au fost prelucrate ilegal;
  • datele trebuie șterse pentru îndeplinirea unei obligații legale a băncii / IFN-ului.

V-ar putea interesa și:

Pașii pentru ștergerea din biroul de credit:

  1. În primul rând, persoana vizată solicită ștergerea datelor prin accesarea site-ului Biroului de Credit (www.birouldecredit.ro – Secțiunea Înrolare), personal sau electronic, la banca / IFN-ul care deține calitatea de creditor/potențial creditor al persoanei vizate.
    Exercitarea dreptului la ștergere se poate raporta la date referitoare la angajator, date referitoare la relația cu alte conturi sau datele de credit (la nivel de cont). Astfel, datele de identificare se anulează atunci când se șterg toate datele de credit și/sau datele referitoare la relația cu alte conturi.
  2. Solicitarea înregistrată se va transfera băncii / IFN-ului pentru verificare. Înregistrarea cererii de ștergere se va efectua prin Aplicație și va fi expediată la banca/ IFN-ul care a înregistrat datele contestate.
    Persoana în cauză va putea atașa la cererea prin Aplicație, documente justificative sub formă de fișiere.
  3. Banca / IFN-ul va verifica solicitarea.
  4. Tot banca / IFN-ul va comunica persoanei vizate decizia luată, și în cazul în care informațiile sunt plauzibile, va șterge datele fără întârzieri nejustificate. Dacă solicitarea nu este întemeiată, banca / IFN-ul nu va șterge datele respective. Banca / IFN-ul va înregistra decizia în Aplicație dar, doar creditorul care a înregistrat datele le poate șterge.

Creditorul va comunica decizia persoanei vizate fie prin poștă, fie prin mijloace electronice, în funcție de opțiunea acesteia.

Băncile / IFN-ul ar putea să nu mai acorde credite deoarece nu au acces la toate informațiile din Biroul de Credit. În astfel de cazuri băncile nu vor putea calcula gradul de îndatorare, conform normelor BNR.

De ce este necesară operațiunea de ștergere din biroul de credit?

Istoricul negativ în Biroul de Credit te poate afecta în următoarele feluri:

  • respingere credit,
  • respingere refinanțare,
  • acordare credit în condiții nefavorabile,
  • suma finanțată poate fi mult mai mîcă.

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

# Abuzuri, #  Abuzuri banci,  # Birou de credit, #  Birou de credite, # IFN, #  Respingere credit, #  Stergere din biroul de credit

Știri similare