Pentru dezvoltarea soluțiilor de finanțare a afacerilor mici și mijlocii prin credite bancare, garanții de stat, fonduri nerambursabile sau fonduri private de investiții este necesar un buget de venituri și cheltuieli bine elaborat.
Bugetul de venituri și cheltuieli este un instrument financiar ce se întocmește la nivelul activității unei companii, și care permite evaluarea rezultatelor financiare și eficacitatea acesteia.
Scopul întocmirii unui buget de venituri și cheltuieli este acela de a estima cât mai corect evoluția veniturilor și cheltuielilor într-o anumită perioadă de timp. În mod normal perioada evaluată este de un an de zile. Întocmirea unui buget de venituri și cheltuieli presupune parcurgerea mai multor etape.
Etape buget de venituri și cheltuieli. Cum faci bugetul
Cunoașterea afacerii este principala etapă pentru întocmirea unui buget de venituri și cheltuieli. Acest instrument financiar poate fi influențat de mai multe aspecte:
- conjunctura generală a mediului de afaceri;
- oportunitățile și amenințările provenite din mediul extern al societății;
- punctele slabe și punctele tari ale societății;
- obiectivele pe termen mediu și pe termen lung ale organizației;
- nivelul investițiilor pe care compania urmărește să le facă în perioada următoare.
Investițiile urmărite de către societate în vederea atingerii obiectivelor pe termen mediu și lung pot genera modificări considerabile la nivelul organizației:
- modificarea capacității de producție;
- dezvoltarea unor activități economice noi;
- deschiderea unor noi puncte de lucru;
- crearea de noi locuri de muncă;
- achiziția de utilaje și echipamente.
Pentru cunoașterea detaliată a activității desfășurate de către o societate, este necesară efectuarea unui business plan. Cu ajutorul unui business plan se pot analiza aspectele juridice, comerciale, operaționale sau de personal.
V-ar putea interesa și:
- REI: Bugetul Măsurii 3 pentru investiții ar trebui suplimentat
- Bugetul Programului Rabla Plus a fost epuizat
- Parcări în loc de garaje în sectorul 6 din București
- Credit Prima Mașină: condiții finanțare auto
După înțelegerea amănunțită a activității societății se face estimarea veniturilor pe care compania dorește să le obțină în viitor:
- veniturile din activitatea de exploatare;
- venituri din activitatea financiară;
- venituri din activitatea extraordinară.
Gestionarea bugetului de venituri și cheltuieli se va face prin estimarea cheltuielilor. Estimarea costului resurselor necesare pentru desfășurarea activității companiei se poate realiza prin urmărirea categoriilor de cheltuieli pe care societatea le va înregistra în activitatea sa:
- materiile prime și materialele consumabile;
- utilități;
- alte servicii oferite de terți: reparații, întreținere, chirii, reclamă și publicitate, poștă și telecomunicații, servicii bancare, etc;
- resursele umane și contribuțiile sociale;
- amortizarea mijloacelor fixe;
- impozite și taxe.
Ce mașini ieftine puteți cumpăra prin Programul Rabla
Dacă aceste cheltuieli nu sunt estimate corect, se va recurge ulterior la corecții financiare.
Apoi, urmează realizarea unei matrice prin care informațiile financiare să fie ușor de centralizat, urmărit și interpretat.
Bugetul de venituri și cheltuieli se întocmește prin completarea pe linii a categoriilor de venituri și cheltuieli prognozate, iar pe coloane a perioadelor de timp analizate. După această operațiune se vor completa valorile estimate. Aceastea vor fi mereu comparate cu cele efectiv realizate de către companie.
V-ar putea interesa și:
- Măsura 3: Guvernul renunță la investiții de peste 1 mld. euro
- Interacţiunea firmelor şi a PFA cu ANAF, exclusiv on-line
- Cum va funcționa pașaportul COVID-19 implementat de STS
- Cât costă parcarea de reședință în București
Urmărirea gradului de îndeplinire a veniturilor și cheltuielilor estimate poate fi întâlnită în trei moduri:
- buget echilibrat, când cheltuielile bugetare sunt egale cu veniturile;
- buget eficitar, când venitul este mai mic decât cheltuielile și ar putea fi nevoie de fonduri suplimentare sau de a reduce costurile;
- surplus bugetar, când veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, iar atunci este nevoie, din nou, de a planifica modul în care vor fi folosite aceste venituri.
Pentru o analiză amănunțită, se vor compara cheltuielile estimate cu cele efectiv realizate. Surplusul de încasări ar putea acoperi, astfel, eventualele depășiri de cheltuieli.
Foto: Free-Photos from Pixabay