Ce este un plan de afaceri și cum se face

Autor: EVmarket Romania
plan de afacere afaceri plan de afaceri

Planul de afaceri planifică etapele de dezvoltare ale unei firme cu scopul de a programa pas cu pas deciziile care urmează să fie implementate. Un plan de afaceri (Business Plan) trasează parcursul afacerii și are rolul de suport în obținerea unei finanțări. Finanțarea poate fi de la un investitor privat, de la o bancă sau de la stat.


Programele care necesită cel mai mult un plan de afaceri sunt programele SRL-D și START.

Planul de afaceri reprezintă un raport scris în care antreprenorul prezintă toate datele importante, referitoare la crearea sau funcționarea businessului său. Atunci când un antreprenor înființează o societate, planul de afaceri trebuie să ofere informații despre cum va fi înființată compania și de ce se înființează.

Pentru o companie existentă, planul de afaceri va începe cu date despre istoricul societății. Acesta va continua cu punctul în care se află la momentul actual și unde vrea să ajungă societatea respectivă, după modificările și investițiile care vor fi realizate.

Cum se face un plan de afaceri: Un plan de afaceri cuprinde în mod obișnuit 8 capitole pentru care ar trebui să furnizezi informații. Fiecare dintre acestea prezintă, punctual diferite aspecte ale afacerii pe care dorești să o dezvolți.

V-ar putea interesa și:

Cum se face un plan de afaceri

  • Descrierea generală a afacerii

În câteva cuvinte trebuie să explicați în ce tip de afacere vreți să intrați și care este rolul pe care îl aveți.

  • Produse și servicii

La acest capitol descrieți detaliat produsul sau serviciul pe care îl veți vinde (detalii tehnice, desene, fotografii, broșuri de vânzări etc.). Apoi, care sunt factorii care va vor oferi avantaje sau dezavantaje față de competiție (ex: niveluri de calitate, evidențierea unicitații sau mărcii proprietarului). Și un ultim aspect, informații despre prețul produsului sau serviciului.

  • Plan de marketing

Această etapă începe cu o analiză sistematică a pieței: cota de piață și potențialul de creștere pe care îl au produsele sau serviciile oferite, piața țintă, segmentarea pieței, nevoile pieței, tendințele acesteia, o analiză a industriei, detalii despre competitori și oportunitățile pe care le oferă piața.

  • Plan operațional

În această secțiune veți oferi informații despre: locație, echipamente, personal, mediul juridic, inventar, aprovizionare, politici de credit și flux de numerar.

Cum se face un plan de afacere. Pașii de urmat

  • Management și organizare

La acest capitol se vor da detalii despre structura organizaținală, echipa de management, dar și despre un plan de recrutare și instruire. Dacă compania are mai mult de 10 angajați, trebuie să faceți un tabel organizațional care să conțină informații despre o ierarhie a lor și pentru ce este responsabil fiecare. În cazul unui împrumut sau pentru anumiți investitori este recomandat să treceți în plan angajații cheie.

  • Declarație de venituri personale

Se va crea un tabel în care vor fi incluse informații despre proprietățile active sau pasive și, capitalul net deținut de fiecare proprietar sau acționar. Este necesar acest lucru pentru că proprietarii vor aproviziona de multe ori din propriile lor rezerve afacerea. Acest tabel vă va ajuta să știți ce este disponibil în anumite situații.

  • Costuri pentru demararea afacerii

Vor fi multe costuri, chiar înainte de a demara activitatea. Aceste costuri trebuie estimate foarte exact pentru a avea suficient capital.

  • Planificare financiară

Un plan financiar se previzionează pe o perioadă de 3-5 ani și va conține informații despre: indicatori financiari cheie, proiecții financiare, previziuni de cash-flow, analiza cost-beneficiu, surse de finanțare, managementul riscului, finanțarea (necesarul de finanțare, soluții de finanțare).

# ce este afacerea # plan afaceri # cum se face un plan de afaceri # ce este un plan de afaceri