Ce înseamnă tracțiune AWD, tracțiune FWD sau tracțiune spate

Autor: EVmarket Romania
pneuri Bridgestone Blizzak Lm005, tractiune

Forța care pune în mișcare un vehicul și îl menține în această stare se numește tracțiune. Tracțiunea este un sistem de propulsie format din unul sau mai multe motoare în cazul mașinilor electrice sau hibride, transmisie (cutie de viteze) și roțile motoare.

Sursa de putere a autovehiculelor este motorul, fie el electric sau cu ardere internă (motor diesel sau motor pe benzină / GPL). Amplasarea motorului pe puntea față sau spate determină în cazul multor modele tracțiunea. Excepție fac câteva modele germane de la BMW și Mercedes-Benz, care au motorul amplasat în față și tracțiune spate.

Sistemul de tracțiune poate fi de trei feluri:

  • tracțiune față (FWD – Front-wheel drive) – 4×2;
  • tracțiune spate (RWD – Rear-wheel drive) – 4×2;
  • tracțiune integrală (4WD – four-wheel drive / AWD – all-wheel drive) – 4×4.

Avantajele și dezavantajele tracțiunii față

Avantajul tracțiunii față comparativ cu tracțiunea spate sunt stabilitatea mașinii pe suprafețe umede, zăpadă, gheață. Prin urmare, o mașină cu tracțiune față are o direcție sigură și un caracter subvirator.

Pe lista de dezavantaje sunt uzura rapidă a anvelopelor față întrucât acestea sunt folosite la accelerare, frânare, direcție.

Avantajele și dezavantajele tracțiunii spate

Avantajele tracțiunii spate sunt unghiurile de bracaj mai bune decât în cazul mașinilor cu tracțiune față. La urcarea unor rampe, mașinile cu tracțiune spate sunt ceva mai agile.

V-ar putea interesa și:

Tracțiunea spate oferă mașinilor un caracter supravirator, deci o oarecare lipsă de stabilitate, mai ales în cazul mașinilor puternice în condiții de drum dificile: zăpadă, polei, șosele umede.

Avantajele și dezavantajele tracțiunii integrale

Printre avantajele mașinilor cu tracțiune AWD sunt uzura uniformă a anvelopelor și stabilitate indiferent de condițiile de drum.

Printre dezavantaje sunt greutatea mașinii, care aduce și un consum mai mare, dar și costurile mai mari de fabricație. Mașinile 4WD sunt mai scumpe.

V-ar putea interesa și:

Tracțiunea AWD / 4WD se mai numește și tracțiune integrală sau tracțiune 4×4, întrucât toate roțile vehiculului sunt motrice, pun mașina în mișcare.

Termenul de 4×4 este folosit mai mult la mașinile de teren, la SUV-uri cu gardă înaltă la sol, de peste 20 cm, care au capabilități de a rula în off-road. O mașină 4X4 are un sistem care permite celor 4 roți să primească putere de la motor simultan.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare