Noile reguli pentru trotinetele electrice, în Monitorul Oficial

Autor: EVmarket Romania
trotinete electrice, scutere electrice seat, reguli trotinetele electrice, regulament,

Noile reguli pentru trotinetele electrice au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 11 februarie. Așadar, Ordonanța de urgență nr. 13/2020 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a intrat în vigoare.

Noile reguli pentru trotinetele electrice sunt:

  • se interzice copiilor sub 14 ani să circule cu trotinete electrice, iar cei între 14 și 16 ani trebuie să poarte obligatoriu cască de protecție,
  • nu au voie două persoane pe trotinetă,
  • circulația pe trotuare este interzisă trotinetelor electrice,
  • trotinetele electrice pot circula numai pe pistele care au destinația de piste de biciclete sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de maxim 50 km la oră,
  • trotinetele electrice din construcție nu pot depăși viteza de 25 Km/h,
  • trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.

V-ar putea interesa și:

„Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis”, spune Ministerul Afacerilor Interne.

Amenzi pentru trotinetiști:

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. La valoarea actuală a punctului de amendă, acest lucru înseamnă o valoare a amenzilor între 870 și 1.160 de lei.

Circulația trotinetelor electrice nu este reglementată unitar la nivel european fiind permisă în țări precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda, dar interzisă în alte state printre care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

V-ar putea interesa și:

La nivelul României, în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 răniți grav și  156  răniți ușor.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn

Știri similare