Date tehnice despre noul camion Mercedes-Benz eActros

Autor: Dan Vache
Mercedes-Benz eActros

Noul camion Mercedes-Benz eActros, care are la bază platforma Mercedes-Benz Actros, este o alternativă cu zero emisii pentru transportul greu de distribuție pe distanțe scurte.

Arhitectura noului camion electric Actros a fost regândită pentru a integra sistemul de propulsie electric și dispune așadar de foarte multe componente specifice. Puterea eActros este similară cu cea a unui camion convențional. Cele două motoare electrice oferă o putere nominală de 330 kW și una de vârf de 400 kW. Cuplul poate atinge 11.000 Nm pentru fiecare roată.

Autonomie camion electric Mercedes-Benz eActros

Camioanele electrice Mercedes-Benz eActros sunt disponibile în două versiuni cu trei sau patru baterii, fiecare dintre ele având o capacitate brută de 112 kW și o capacitate netă de aproximativ 97 kW. Capacitatea brută a bateriilor celor două versiuni este de 336 kWh – 448 kWh.

Modelul eActros 300 (19 t) dispune de trei pachete de baterii care îi oferă o autonomie de până la 300 de kilometri, în timp ce eActros 400 (27 t) dispune de patru pachete de baterii care îi oferă o autonomie de până la 400 de kilometri. Ambele modele pot recupera energie la frânare.

Vehiculele electrice Mercedes-Benz eActros pot fi încărcate la stații cu putere de încărcare de până la 160 de kilowați. Camionul electric se încarcă de la 20 la 80% în puțin peste o oră (cu trei baterii) și în aproximativ o oră și jumătate (cu patru baterii).

Date tehnice Mercedes-Benz eActros:

  • două motoare electrice
  • putere 330 kW – 400 kW
  • autonomie între 300 și 400 de km;
  • capacitate brută baterii: 336 kWh cu 3 pachete – 448 kWh cu 4 pachete;
  • putere de încărcare baterii de până la 160 de kilowați;
  • timp de încărcare baterii: de la 20% la 80% – 1 h 15 min;
  • viteză maximă 89 km/h;

Activitățile de dezvoltare și testare ale noului camion electric de transport greu de distribuție pe distanțe scurte au fost sponsorizate de Ministerul German al Mediului și Ministerul Federal al Economiei și Energiei, în cadrul proiectului „Concept ELV”.

V-ar putea interesa și:

Noul camion Mercedes-Benz eActros a fost testat de clienți în condiții reale de mai bine de 1 an. Ca parte a „flotei inovative” eActros, în toamna anului 2018, Mercedes-Benz Trucks a început să ofere camioane de 18 și 25 de tone clienților din Germania și Elveția, cu scopul de a fi testate în condiții reale.

eActros nu este în niciun fel inferior unui camion convențional cu motor diesel în traficul urban, pe autostradă sau în afara orașelor.

Sistemul de răcire al încărcăturii și sistemul de aer condiționat – ambele electrice – au funcționat perfect nu doar în timpul verii foarte fierbinți din acest an, ci și la temperaturile scăzute din iarnă. Șoferii au fost impresionați de cuplul disponibil constant pentru toate nivelurile de viteză, dar și de operarea silențioasă a autovehiculului și de experiența plăcută de conducere.

V-ar putea interesa și:

Dacă șoferul alege un stil de condus anticipativ, energia electrică poate fi recuperată cu ajutorul frânei de motor. Astfel, pedala de frânare este rar folosită.

Toții clienții „flotei inovative” folosesc eActros pentru sarcinile lor de lucru, care în mod normal ar fi fost îndeplinite cu ajutorul autovehiculelor convenționale, diesel – dar în sectoare și categorii complet diferite. Spectrul este unul foarte larg, de la domeniul alimentelor ușor perisabile, la materiale de construcții și materii prime. Astfel, autovehiculele dispun de configurații diverse, de la remorci frigo și containere, la platforme pentru mărfuri vrac și prelate. Clienții și locațiile în care vor fi operate primele camioane ale „flotei inovative”:

– Hermes (Friedewald/Hessen)
– TBS Transportbeton (Mannheim)
– Meyer-Logistik (Hamburg)
– EDEKA (Berlin)
– Rigterink (Flörsheim am Main)
– Dachser (Stuttgart)
– Pfenning Logistics (Mannheim)
– Camion Transport (St. Gallen)
– Migros (Zürich area)
– Nagel-Group (Hamburg)

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare