Mercedes-Benz Trucks lansează eActros 600

Autor: EVmarket Romania
Mercedes-Benz eActros 600

Mercedes-Benz Trucks a dezvăluit versiunea de serie a primului camion electric cu baterii pentru transportul pe distanțe lungi, eActros 600.

Producătorul german a prezentat noul Mercedes-Benz eActros 600, în premieră mondială, în fața unei audiențe internaționale, în cadrul unui eveniment organizat la sud de Hamburg.

Cu acest camion electric de mare tonaj, Mercedes-Benz Trucks intenționează să definească noul standard în transportul rutier de marfă – în ceea ce privește tehnologia, durabilitatea, designul și profitabilitatea pentru operatorii de flote electrice.

Autonomie Mercedes-Benz eActros 600

Capacitatea ridicată a bateriei, de peste 600 de kilowați-oră – de unde și denumirea modelului 600 – și o nouă punte de tracțiune electrică deosebit de eficientă, dezvoltată în interiorul companiei, permit e-camionului să atingă o autonomie de 500 de kilometri fără încărcare intermediară.

eActros 600 va putea parcurge semnificativ mai mult de 1.000 de kilometri pe zi. Acest lucru este posibil prin încărcarea intermediară în timpul pauzelor pentru șoferi prevăzute de lege – chiar și fără încărcare de mare putere.

Aproximativ 60% dintre cursele pe distanțe lungi ale clienților Mercedes-Benz Trucks din Europa sunt oricum mai scurte de 500 de kilometri, ceea ce înseamnă că infrastructura de încărcare la depou și la punctele de încărcare și descărcare sunt suficiente în astfel de cazuri.

Pentru toate celelalte utilizări, extinderea continuă a infrastructurii publice de încărcare este vitală pentru ca autocamionul electric să devină viabil pentru transportul pe distanțe lungi în întreaga Europă.

Timp de încărcare

Pe lângă încărcarea CCS cu o putere de până la 400 kW, eActros 600 va permite ulterior și încărcarea megawatt (MCS). Odată cu începerea vânzărilor, clienții pot comanda o versiune cu această opțiune de încărcare preinstalată.

Bateriile pot fi încărcate de la 20 la 80% în aproximativ 30 de minute la o stație de încărcare adecvată cu o putere de aproximativ un megawatt.

V-ar putea interesa și:

Vehiculul este proiectat din punct de vedere tehnic pentru o greutate brută combinată de până la 44 de tone. În UE, cu o semiremorcă standard, eActros 600 are o sarcină utilă de aproximativ 22 de tone.

În unele cazuri, legislația națională poate permite o sarcină utilă mai mare. Din punct de vedere vizual, e-truck-ul se caracterizează printr-un design fundamental nou, purist, cu linii clare și o formă aerodinamică.

În ceea ce privește rentabilitatea pentru operatorii de flote, camionul electric este menit să stabilească noi standarde, înlocuind pe termen lung majoritatea camioanelor diesel în importantul segment de transport pe distanțe lungi. Nucleul conceptului Mercedes-Benz Trucks pentru transportul pe distanțe lungi cu baterii electrice este acela de a oferi clienților o soluție holistică constând în tehnologia vehiculului, consultanță, infrastructură de încărcare și servicii.

Primul autobuz electric produs în România este fabricat de Automecanica Medias

Vânzările modelului eActros 600 încep în acest an. Startul producției de serie este planificat pentru sfârșitul anului 2024.

Pe lângă capul tractor eActros 600, Mercedes-Benz Trucks va produce, încă de la lansarea pe piață, și variante de șasiu carosat, pentru a acoperi și alte aplicații pretabile pentru transportul complet electric.

În prezent, se construiește o flotă de aproximativ cincizeci de vehicule demo, care urmează să fie supuse testelor practice și integrate în operațiunile de transport ale primilor clienți.

Baterii LFP

Modelul eActros 600 are trei pachete de baterii, fiecare cu 207 kWh . Acestea oferă o capacitate totală instalată de 621 kWh.

Bateriile se bazează pe tehnologia celulelor de fosfat de litiu-fier (LFP) și sunt caracterizate de o durată de viață lungă.

Mercedes-Benz Trucks a dezvoltat o nouă punte electrică de 800 de volți, cu două motoare electrice și o transmisie cu patru trepte, special pentru utilizarea în transportul greu pe distanțe lungi.

Motoarele electrice generează o putere continuă de 400 kW, precum și o putere de vârf de 600 kW și asigură o accelerație puternică, un confort de conducere ridicat și o dinamică de conducere ridicată. Puterea maximă a motorului este disponibilă în cea mai mare parte a timpului, fără aproape nicio întrerupere a cuplului.

V-ar putea interesa și:

eActros 600 va fi asamblat pe linia de producție existentă la cea mai mare fabrică de camioane a Mercedes-Benz Trucks – Wörth am Rhein – în paralel și în mod flexibil alături de camioanele cu propulsie diesel.

La Wörth, vor fi instalate și unele componente electrice provenite de la uzinele Mercedes-Benz din Mannheim, Gaggenau și Kassel.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn