Mazda 3 Mild Hybrid 2.0 Benzină 150 CP – Review

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
Mazda 3 Mild Hybrid

Toți producătorii auto încearcă să facă motorizările mai eficiente, să scadă emisiile și consumul de carburant fară a scumpi mașinile. Soluția cea mai puțin costisitoare este sistemul Mild Hybrid, care recuperează energia la frânare pentru a o folosi în timpul mersului pentru diferiți consumatori din mașină. Mazda a adoptat și ea acest sistem și l-a numit Mazda M Hybrid. Îl găsim pe modelele Mazda 2 Mild Hybrid, Mazda 3 Mild Hybrid, Mazda CX-30 Mild Hybrid.

Noi am testat modelul Mazda 3 Mild Hybrid sedan cu motorul Skyactiv-G de 2.0 litri benzină 150 CP. Tehnologia M Hybrid este în standard pe aceste modele.

Din start vă spunem că atunci când conduci un Mild Hybrid nu simți că ești propulsat electric pentru că pe aceste mașini nu există un motor electric, altfel s-ar numi full hibrid. Cum spuneam mai sus, rolul sistemului este să alimenteze cu energie consumatorii din mașină.

Tipuri de tehnologii hibrid

Iată ce tipuri de tehnologii hibrid  au fost montate pe mașini până în prezent: Micro-hibrid (HEV), Mild hibrid (HEV), Full hibrid (HEV), Hibrid plug-in (PHEV), Range Extender/REX (PHEV).

Pentru că în talon, cea de-a patra generație Mazda 3 Mild Hybrid este trecută Hibrid 01, ecotichetul prin programul Rabla Clasic 2020 este de 2.500 lei. Emisiile motorului Mazda M Hybrid Skyactiv-G de 2.0 litri benzină 150 CP pe Mazda 3 sedan sunt de 136 g CO2/km WLTP. Prin urmare nu se încadrează și la un ecobonus de 1.000 de lei (mașini cu emisii sub 96 grame CO2/km).

Cum funcționează sistemul Mazda M Hybrid

Folosind un Generator demaror integrat (ISG – integated starter generator), tehnologia M Hybrid asistă în mai multe feluri. Sistemul recuperează energia cinetică creată la încetinire sau frânare și o stochează într-un acumulator de 24 de volți.

Bateria alimentează sistemul electric al mașinii și crește puterea motorului în timpul pornirii și accelerației întrucât reduce sarcina. Astfel, mașina rulează mai lin.

Cât consumă Mazda 3 Mild Hybrid

În oraș, motorul aspirat pe benzină consumă între 8 și 11 litri la 100 de km. Depinde în ce moment al zilei te aventurezi pe străzile aglomerate. În afara orașului, afișează un consum de diesel. La 60 de km/h, computerul de bord afișează un consum de 3,2 litri în treapa a 5-a (1.500 de ture).

Mazda MX-30: specificații auto

La 100 de km/h, consumul a fost de 4 litri la 100 de km în treapta a șasea, turația motorului fiind de 2.000 de ture și de 4,5 litri/100 de km în treapta a 5-a moment în care are 2.500 de ture. La viteză de autostradă, 120 km/h, propulsorul a afișat un consum de 6 litri la suta de km și 2.500 de ture. Evident, în treapta a 6-a.

Prețuri Mazda 3

Mazda 3 Mild Hybrid are un preț de pornire de 20.400 euro cu TVA, fie că este hatchback sau sedan. Puteți alege între trei motorizări pe benzină de 2 litri 122 CP, 150 CP, 180 CP. Toate fiind mild-hybrid. Transmisia automată o gășiți începând cu a doua echipare (Plus) și motorul de 150 CP. Vă costă în plus 2.500 euro cu TVA.

Dotări în standard:

  • But­on pornire-opri­re mo­tor
  • Afisaj act­iv co­l­or proiectat pe par­br­iz (head-up display)
  • Geamuri elec­trice față-spate
  • Cadran de bord cen­t­ral di­git­al
  • Sistem de nav­ig­atie in­teg­rat Mazda
  • Volan im­brăcat în piele, cu comen­zi au­dio și Bluetooth telefon
  • Aer condițion­al manu­al
  • Sen­zori de par­care spate
  • Pi­lot auto­mat ad­apt­iv Mazda (MRCC)
  • Sistem in­teli­gent de frân­are (SBS)
  • Sistemul de in­form­ații privind lim­itele de viteză (ISA)
  • Sen­zori de ploaie și de lu­mină
  • Airbag-uri frontale, lat­erale față, cort­ină față-spate, airbag ge­nun­chi șofer
  • As­ist­ent in­teli­gent de frân­are în oraș față (SCBS)
  • Sistem mon­it­or­iz­are un­ghi mort (BSM) cu as­istență la de­plas­area în marșar­i­er (RCTA)
  • Sistem de re­cun­oast­ere semne trafic (TSR)
  • Frână de par­care elec­trică cu funcție Auto Hold
  • Sistem de as­istență la ple­carea în pantă
  • As­ist­ent de­pășire bandă de rulare (LAS)
  • Sistem au­dio cu 8 di­fu­zoare, ra­dio DAB

Modelul de test Mazda 3 Mild Hybrid a fost în echiparea Plus și a avut transmie manuală. Prețul acestuia este de 24.300 euro cu TVA. Vopseau Roșu Soul Crystal este opțională și costă 690 de euro.

Noua Mazda3 are o suspensie cu brațe pretensionate, care disipă energia lent, eliminând șocurile la trecerile peste denivelări. Modelul are jante pe 16 și pe 18, cu flancuri moi, care vor ajuta la creșterea confortului. Pe spate, modelul are o punte semi-independenta cu bară de torsiune, care se comportă excepțional la zgomot și vibrații și este foarte plăcută.

Date tehnice Mazda 3 Mild Hybrid Sedan

SKYACTIV-G 2.0 (150 CP)
Transmisie6MT
Greutate fără sarcină kg1.283
Putere nominală kW (CP)/rpm110 (150) / 6.000
Cuplu maxim, Nm/rpm213 / 4.000
Acceleraţie, 0-100 km/h – sec9,1
Viteză maximă, km/h202
Consum combustibil*, l/100 km combinat 18”6,0
Emisii CO2 combinat* 18”136

*Ciclu de testare WLTP

Dimensiuni Mazda3

Sedan
Lungime4.660 mm
Lăţime1.795 mm
Înălţime1.440 mm
Ampatament2.725 mm
Volum portbagaj (L) (configurație 5 scaune)444 l

Urmărește-ne pe  FACEBOOK

Știri similare