De ce nu mai apar proprietarii pe CIV (cartea vehiculului)

Autor: EVmarket Romania
civ cartea de identitate a vehiculului, proprietarii pe CIV

Dacă vă întrebați de ce nu mai apar proprietarii pe CIV (cartea de identitatea a vehiculului), răspunsul este pentru că legea s-a schimbat și noile CIV sunt mai greu de falsificat. Datele proprietarului sunt înregistrate într-un registru electronic la care au acces toate instituțiile abilitate, RAR, ANAF, DRPCIV.

Proprietarii nu mai apar pe CIV începând cu data de 1 iunie 2023. Înainte de această modificare, proprietarii autovehiculelor erau obligați să prezinte la DRPCIV cu CIV-ul la fiecare tranzacție, pentru a fi actualizat cu datele noului proprietar.

Dacă ați cumpărat o mașină care a fost înmatriculată după 1 iunie 2023 și nu are niciun proprietar trecut pe CIV, nu trebuie să vă faceți griji, cartea de identitate este validă.

În prezent, noul proprietar al unui autovehicul este înregistrat în baza de date a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Această înregistrare este suficientă pentru a demonstra că acesta este proprietarul legal al autovehiculului.

V-ar putea interesa și:

De asemenea, modificarea legislației a făcut ca CIV-ul să fie mai sigur și mai greu de falsificat. Înainte de modificare, CIV-ul putea fi falsificat relativ ușor, ceea ce putea duce la probleme pentru proprietarii autovehiculelor. În prezent, CIV-ul este mai sigur, datorită faptului că include date biometrice ale proprietarului.

Situații în care un autovehicul nu va avea proprietarii pe CIV:

  • autovehiculul se află la prima înmatriculare pe teritoriul României
  • autovehiculul a fost înmatriculat după data de 1 iunie 2023
  • la eliberarea unui duplicat CIV

În aceste situații, noul proprietar al autovehiculului va fi înregistrat în baza de date a DRPCIV, dar numele său nu va apărea pe CIV.

Proprietarul unei mașini înmatriculată în țară după 1 iunie 2023 este trecut doar pe talonul auto.

Colaborare RAR – ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale din comerțul cu mașini

Registrul Auto Român (RAR) și ANAF colaborează pentru a verifica autovehiculele second-hand care provin din statele UE și pentru care se solicită eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării în România.

Acest parteneriat are ca scop combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului cu mașini second hand. În trecut, au existat cazuri în care persoanele fizice sau juridice care cumpărau mașini second hand din UE nu declarau aceste achiziții către ANAF, evitând astfel plata taxelor și impozitelor aferente.

V-ar putea interesa și:

Pentru a beneficia de eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) pentru o mașină second hand importată din UE, persoana fizică sau juridică trebuie să prezinte la RAR următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului din statul membru UE
  • Documentele de achiziție intracomunitară (factură sau contract de vânzare-cumpărare)

RAR eliberează CIV doar persoanei /firmei care a cumpărat mașina din UE, menționată în documentele de achiziție.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare