Grupul Toyota anunță un recall pentru peste 2.100 de mașini

Autor: Dan Vache
recall toyota

Toyota România anunță un nou recall pentru modelele Corolla, Highlander, Mirai, RAV4, RAV4 (HEV PHEV), Yaris, Yaris GR, Lexus UX200, UX250H, UX300E, fabricate în Turcia, Marea Britanie, Franța și Japonia.

Acesta vizează peste 2.100 de autoturisme fabricate în perioada 08 iunie 2020 – 14 aprilie 2021 și comercializate în România. Nu toate vehiculele din această perioadă sunt afectate și/sau vândute în România.

Toyota a decis lansarea unei operaţiuni tehnice speciale în reţeaua sa, la data de 7 septembrie 2021, denumită 21SMD-073 – „Defecțiune la sistemul ecall pentru autovehiculele echipate cu sistem european 19DCM”. Această oerațiune se desfășoară și pe teritoriul Romaniei și conține o serie de, detalii importante:

  •  Campania se desfăşoară pe costurile Toyota;
  •  Clienţii nu sunt implicaţi financiar;
  •  Clienții vor fi informați prin scrisori recomandate, cu solicitarea de a se prezenta la cel mai apropiat atelier de reparații autorizat Toyota, pentru efectuarea campaniei.

Vehiculele în cauză sunt echipate cu un DCM (modul de comunicare a datelor) proiectat de un furnizor anume. În plus față de alte servicii, acest DCM acceptă un sistem de apeluri de urgență (eCall), care permite efectuarea apelurilor de urgență manual sau automat în cazul unor accidente grave.

V-ar putea interesa și:

Datorită unei erori de software care poate provoca o resetare bruscă, există posibilitatea ca acest DCM să fie deteriorat și să nu mai poată iniția un apel de urgență. În această condiție, nu există avertisment pentru ocupantul vehiculului că sistemul nu poate efectua un apel decât dacă acesta încearcă să efectueze un apel (de exemplu, un apel de urgență sau alt apel pentru alte servicii conectate).

Recall Toyota în România: rechemări

În consecință, vehiculele nu respectă regulamentul UE 2015/758. Deoarece diverși factori variabili influențează probabilitatea apariției, (cum ar fi condițiile de conducere), Toyota nu poate să ofere un raport de apariție fiabil.

Durata operațiunilor este de 0.8-1.6 ore, în funcție de model și metoda de reparație.

Vor fi trimise scrisori proprietarilor pentru a-i informa despre această campanie și pentru a-i ruga să prezinte autovehiculul la cel mai apropiat Atelier Autorizat Toyota pentru remedieri gratuite. Tehnicienii vor inspecta sistemul de apel de urgență și vor actualiza software-ul DCM. Dacă DCM este găsit deteriorat, tehnicienii îl vor înlocui cu unul nou cu software actualizat.

V-ar putea interesa și: