Review: Suzuki Vitara Strong Hybrid, un crossover din ce în ce mai bun

Vitara Strong Hybrid este propulsat de două motoare și își produce singur energia.

Autor: Cristian Gubandru
suzuki vitara

Gama Suzuki este acum 100% electrificată, fiecare model are o anumită formă de asistență electrică. Cea mai nouă tehnologie a japonezilor se numește Strong Hybrid și este dezvoltată in-house. Am testat-o pe un exemplar Suzuki Vitara Strong Hybrid bine echipat, care are un preț de 27.800 euro cu TVA prin Programul Rabla.

Prezentare video Suzuki Vitara Strong Hybrid – echipare Luxus

Noul sistem Strong Hybrid al Suzuki combină un motor pe benzină de 1,5 litri cu un motor/generator electric (MGU) și o transmisie manuală robotizată care schimbă singură cele 6 trepte (AGS – Auto Gear Shift). Transmisia este foarte interesantă, este rapidă precum una DSG și în plus nu simți când schimbă treptele.

Crossoverul Suzuki Vitara Strong Hybrid permite atât conducerea hibridă, cât și electrică pentru un consum redus de combustibil.

Cum funcționează sistemul Strong Hybrid al Suzuki

Suzuki Vitara Strong Hybrid este propulsat de două motoare

Crossoverul full hybrid Suzuki Vitara dispune de un motor aspirat de 1.5 litri Dualjet pe benzină și de un motor electric de 33 CP (24 kW) cu 60 Nm. Împreună, cele două motoare îi oferă noului Suzuki Vitara facelift o putere de 116 CP.

Motorul electric este cea mai nouă tehnologie Suzuki și nu are cum să nu îți placă. Odată ajuns la volanul lui Vitara Strong Hybrid observi cum mașina pleacă lin, rulând electric. Nu există un buton pe care să îl apeși pentru a rula electric, mașina face asta de la sine. Pe măsură ce accelerezi, pornește și motorul pe benzină de 1,5 litri.

Pentru alimentarea motorului electric, sistemul japonez folosește o baterie Li-Ion de 0.84 kWh, amplasată în locul roții de rezervă. Față de alte sisteme hybrid de pe piață, tensiunea de operare este de 140V.

Energia necesară motorului electric este produsă în timpul decelerării (la o viteză sub 135 km/h), la coborârea unei pante, dar și la viteză constantă.

Motorul electric are mai multe funcții:

 • asistă motorul termic în timpul accelerării,
 • pune lin în mișcare autovehiculul,
 • permite deplasarea în modul pur electric

Sistemul Vitara dispune de două moduri de rulare: Eco și Standard. În ambele moduri, Vitara Strong Hybrid rulează electric. Însă, modul Eco favorizează mai mult mersul electric, cu condiția să existe energie în baterie.

Vitara Strong Hybrid poate fi comandat în versiune 2WD sau cu tracțiune integrală Allgrip Select. Pe consola centrală există un buton rotativ ce permite selectarea modurilor Auto, Sport, Snow și Lock.

 

Cât consumă Suzuki Vitara Strong Hybrid

Suzuki Vitara Strong Hybrid are un consum bun în oraș. În funcție de trafic, poate fi sub 7 litri/100 de km.

Pe autostradă, la o viteză de 100 de km/h, consumul este în jur de 6 litri/100 de km, iar dacă mărim viteza la 120 de km/h, consumul urcă la 6,7 litri/100 de km. Bineînțeles, consumul este influențat de vânt și de relief. Fiind o mașină hibridă, la coborâre aceasta va rula cu motorul pe benzină inactiv și în același timp va încărca și bateria cu energie.

La 70 de km/h pe DN1, am avut un consum de 3,4 litri la 100 de km.

Vitara se conduce plăcut, oferă o bună vizibilitate șoferului, iar direcția ușoară face ca mașina să se simtă agilă chiar dacă nu are mulți cai putere.

Călătoria într-o mașină japoneză este extrem de plăcută dacă drumurile sunt cât de cât bune. În concluzie, Vitara Full Hybrid pare destul de robust și îți lasă impresia că ai cumpărat o mașină fiabilă.

Preț accesibil, design atractiv

Modelul Vitara a primit mai multe schimbări de design de-a lungul timpului, care îl fac acum să arate elegant și modern. Are un look special dat de blocurile optice LED cu bandă luminoasă de culoare albastră și de spoilerul cu lumini de ceață și lumini de zi verticale LED.

Chiar dacă Vitara a primit multe îmbunătățiri, crossoverul japonez, cu o gardă la sol de 18,5 cm, rămâne unul dintre cele mai accesibile de pe piață. În varianta mild hybrid 48 V, costă de la 15.800 euro cu TVA prin Rabla, iar în versiunea strong hybrid 140 V costă de la 21.900 euro cu TVA prin Rabla.

Interior rafinat

Suzuki Vitara în echiparea Luxus oferă pasagerilor un interior rafinat, aerisit, cu multă lumină oferită de plafonul panoramic retractabil cu deschidere mare. Plafonul este format din două bucăți de sticlă, una fiind trapa. Însă, spre deosebire de alte mașini, în cazul Vitara nu doar trapa culisează, ci și bucata de sticlă din partea din spate, care se ascunde în capitonaj lăsând o deschidere mare în plafon. În zilele cu mult soare, puteți acoperi plafonul din sticlă cu un oblon textil electric.

Atmosfera plăcuta din crossover este dată și de scaunele moi cu tapițerie cu motive geometrice din piele întoarsă. Sunt deosebite.

Pentru șofer, fiecare buton, comandă sau indicator este poziționat la îndemână. În partea de sus există un suport pentru ochelarii de soare și comenzile pentru trapa electrică. În stânga volanului sunt câteva butoane pentru proiectoare, ESP, senzori de parcare, modul Eco, care favorizează mersul electric, asistentul de coborâre pantă, Lane Assist, frânarea automată în caz de coliziune. Lângă frâna de mână este selectorul rotativ cu 4 moduri de rulare: Auto, Sport, Snow sau Lock.

De pe volan poate fi activat cruise controlul adaptiv cu funcție Stop&Go. Acesta permite accelerări sau frânări automate și menține distanța față de vehiculul din față.

Echiparea Luxus oferă și pornire din buton, oglinzi pliabile electric, aer condiționat automat, cameră pentru marșarier, sistem de navigație și Android Auto. Ecranul central este tactil și are 7 inch. Pentru șofer, Vitara oferă un display LCD de 4.2 inch pe care sunt afișate o varietate de funcții: modurile de rulare AllGrip, forțele G, puterea și cuplul motorului, fluxul de energie al sistemului hibrid.

Vitara dispune de Traffic Sign Recognition și identifică semnele de circulație prin intermediul camerei video monoculară montată pe parbriz. Camera video recunoaște semnele de circulație și marcajele de pe asfalt. Tot pe parbriz există și un senzor laser.

Crossoverul are și sistem de detecție pentru obiectele din față. Dacă un potențial impact este detectat, sistemul va emite un avertisment sonor și vizual pentru șofer, apoi va acționa parțial sistemul de frânare, iar ulterior va frâna complet.

Date tehnice Suzuki Vitara Strong Hybrid 140V Luxus

 • echipare Luxus
 • preț 30.800 euro cu TVA
 • preț prin RABLA 27.800 euro cu TVA
 • putere sistem de propulsie 116 CP
 • baterie litiu ion 0,8 kWh
 • Garanţie baterie ( 72 luni/ 150.000 km)
 • motor electric de 33,5 CP
 • motor pe benzină de 1.462 cmc 102 CP
 • transmisie automată cu 6 trepte
 • tracțiune integrală AllGrip
 • Consum mediu mixt 5,8 litri/100 km
 • Autonomie la consum mediu mixt 810 km
 • Norma de poluare EU6 D
 • Accelerație 0-100 km/h în 13,5 secunde
 • Viteză maximă 180 km/h
 • Volum portbagaj 289 litri / Volum portbagaj cu scaunele rând 2 rabatate 1.049 litri
 • Garda la sol 185 mm
 • Lungime (mm) 4.170
 • Lățime (mm) 1.775
 • Înălțime (mm) 1.595
 • Ampatament (mm) 2.500
 • Masă proprie (kg) 1.315

Foto: EVmarket.ro

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare