Lista de mașini electrice fabricate în China care se vor scumpi

Autor: Cristian Gubandru
tesla model 3 quicksilver, Mașini electrice fabricate în China,

Uniunea Europeană a decis să instituie suprataxe la importurile de mașini electrice fabricate în China. Aceste noi taxe vamale așa-numite „compensatorii” sunt în vigoare din 5 iulie, însa vehiculele electrice nu s-au scumpit datorită stocurilor de mii de unități intrate în Europa în iunie. Din octombrie, prețurile ar trebui să crească cu peste 20%.

Aproximativ 15 mărci și 30 de modele electrice fabricate în China sunt afectate de această suprataxă, care se adaugă taxei vamale de 10%. Suprataxa se ridică la 17,4% pentru BYD, 19,9% pentru Geely, 37,6% pentru SAIC, grup care deține MG.

Unele dintre aceste modele electrice aparțin unor branduri europene: BMW, MINI, Dacia și Volvo. Aceste mașini electrice fabricate în China vor deveni mai scumpe după ce stocurile vor fi epuizate.

În unele țări europene, există stocuri de mii de vehicule electrice chinezești care ar putea fi epuizate la final de septembrie. Până atunci, prețurile rămân neschimbate.

Mașini electrice fabricate în China care se vor scumpi după epuizarea stocurilor:

 1. Aiways U5
 2. Aiways U6,
 3. BMW iX3,
 4. BYD Atto 3,
 5. BYD Dolphin,
 6. BYD Han,
 7. BYD Seal,
 8. BYD Seal U
 9. BYD Tang,
 10. Cupra Tavascan,
 11. Dacia Spring,
 12. Honda e:Ny1,
 13. Jaecoo 7
 14. Lotus Eletre
 15. Lotus Emeya,
 16. Mini Cooper E/SE
 17. Mini Aceman E/SE,
 18. MG4,
 19. MG5,
 20. MG Marvel R
 21. MG ZS,
 22. Omoda 5
 23. Seres 3
 24. Seres 5,
 25. Skyworth K,
 26. Smart #1
 27. Smart #3,
 28. Tesla Model 3,
 29. Volvo EX30,
 30. XPeng G9

Vehiculele hibride (HEV) și vehiculele hibride plug-in (PHEV) fabricate in China nu sunt afectate de aceste taxe vamale.

Majoritatea brandurilor auto chinezești preferă să intre în Europa prin Spania din câteva motive. Chinezii au studiat ani de zile comportamentul europenilor pentru a găsi o cale de intrare pe piața auto europeană.

Spania a devenit poarta de acces a chinezilor în Europa întrucât are o infrastructură rutieră și portuară bine dezvoltată, care facilitează transportul vehiculelor chinezești către alte țări europene.