Noul Fiat Panda electric se va numi Fiat Pandina. Va avea un preț sub 25000 euro

Autor: Cristian Gubandru
Fiat Pandina

Fiat va prezenta în această vară noul Fiat Panda electric, care se va numi Fiat Pandina. Prețul de pornire va fi sub 25.000 euro. Se zvonește că ar fi de 20.000-21.000 euro.

Noul Fiat Pandina a fost dezvăluit prin brevetele depuse, care au randări cu modelul electric. Acesta va avea aspect de crossover și va fi mai mare decât în trecut. Va arăta precum Jeep Avenger, dar cu elemente de design de la conceptul Fiat Centoventi. 

Pandina este noua versiune electrică a automobilului Fiat Panda, care urmează să fie produsă la fabrica Stellantis din Kragujevac (Serbia) începând cu 2025. Va fi prima fabrică din Balcani cu producție în serie de vehicule electrice. Mașina electrică italiană va fi fabricată și în Maroc și Brazilia.

La Kragujevac va fi fabricată o nouă generație de vehicule electrice de o companie multinațională, formată în 2021 prin fuziunea conglomeratului italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) și a grupului francez PSA.

Numele Pandina a fost ales pentru a se deosebi de modelul Fiat Panda existent, care va fi produs la Torino, Italia, până în 2026. Dacă nu există cerințe noi privind standardul Euro 7, modelul de oraș Fiat Panda ar putea fi fabricat până în 2027.

Noul crossover din segmentul B va avea o lungime de 4 metri și va avea un design similar cu conceptul Fiat Centoventi. Modelul joacă un rol-cheie în strategia producătorului din Torino de a-și menține poziția pe piața globală a mașinilor de oraș mici.

Fiat Panda electric

Autonomie Fiat Pandina

Fiat Pandina ar trebui să aibă o autonomie de 300 km și o capacitate a bateriei de 40 kWh sau 50 kWh.

Platforma va fi probabil STLA Small, deja folosită de Corsa-e și e-208. Fiat Pandina ar putea avea între 80 CP și 100 CP.

În ceea ce privește încărcarea, noul Panda electric ar putea să încarce rapid la o priză DC (100 kW), de la 10% la 80% în 30 de minute.

În fabrica din Kragujevac, Serbia, Fiat a produs până anul trecut modelul Fiat 500L. Modelul Panda va rămâne în producție la Pomigliano, Italia.

V-ar putea interesa și:

Fiat Panda este o mașină de oraș produsă și comercializată de Fiat încă din 1980. Designul a fost realizat de Giorgetto Giugiaro și Aldo Mantovani de la Italdesign.

În 1983, a apărut și o variantă cu tracțiune integrală, Panda 4×4, perfectă pentru drumurile montane.

Fiat a colaborat cu Ford pentru a dezvolta o platformă complet nouă pentru a doua generație Panda, lansată în 2003. Designul a devenit mai rotunjit și mai modern, cu cinci uși, proiectat de Giuliano Biasio de la Bertone.

Lansată în 2011, generația actuală a păstrat spiritul practic al modelului de oraș, oferind în același timp un design mai elegant și tehnologii avansate. Este disponibilă atât cu motoare pe benzină, cât și cu motoare hibride.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare