Registrul electronic național pentru șoferii profesioniști

Autor: Andreea Gutu
registrul electronic trafic blocaj ambuteiaj

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis spre dezbatere proiectul de Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii, pentru a înființa Registrul național electronic al certificatelor/atestatelor profesionale, pentru conducătorii auto și administrarea schimbului de informații cu statele membre ale Uniunii Europene.

Normele care specifică noul Ordin sunt prevăzute la Art. 3 alineatul 1 ale Directivei (UE) 2018/645 a Parlamentului European și a Consiliului din 18 aprilie 2018 de modificare a Directivei 2003/59/CE privind calificarea inițială și formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de persoane.

Registrul electronic va conține o bază de date amplă

Registrul național electronic al certificatelor/atestatelor profesionale pentru conducătorii auto va conține o bază de date a tuturor certificatelor de calificare profesională CPI și CPC precum și a atestatelor de conducător auto care au fost eliberate în conformitate prevederile articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 1072/2009.

V-ar putea interesa și:

Baza de date va conţine:

  •  numele şi prenumele deținătorului de certificat;
  •  tipul de certificat;
  • numele și datele de identificare a întreprinderii pentru care s-a emis atestatul de conducător auto;
  •  data emiterii și perioada de valabilitate a certificatului/atestatului;
  • tipul de transport pentru care poate fi utilizat certificatul respectiv.
  •  starea certificatului/atestatului: valabil, expirat, suspendat, anulat, etc., data de la care starea certificatului/atestatului se modifică, precum și orice informații referitoare la procedurile administrative legate de certificat/atestat;
  • alte informaţii necesare administrării sau schimbului de informaţii cu statele membre ale Uniunii Europene.

Autoritatea Rutieră Română va garanta realizarea sistemului informatic necesar constituirii și gestiunii bazelor de date aferente Registrului naţional electronic al certificatelor/atestatelor profesionale pentru conducătorii auto.

V-ar putea interesa și:

Tot A.R.R. va asigura în cooperare cu Comisia Europeană extinderea rețelei electronice existente prin care se realizează schimbul de informații din registrele naționale ale întreprinderilor de transport cu celelalte state membre și pentru schimbul de informații din Registrului național electronic al certificatelor/atestatelor profesionale pentru conducătorii auto.

Foto: Gerhard G. de la Pixabay

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram