Noi reguli de TVA pentru comerțul online din China

Autor: Andreea Gutu
motorola magazin online china

Uniunea Europeană obligă statele membre să implementeze, de la 1 iulie 2021, o serie de modificări referitoare la aplicarea TVA pentru e-commerce. Acest segment vizează business-uri din industrie, dar și cumpărători care aleg magazine online din China sau din alte țări aflate în afara Uniunii Europene.

Uniunea Europeană pierde anual sute de milioane de euro din neimpozitarea coletelor venite din afara ţărilor membre a căror valoare este sub 10 euro.  Astfel, de la 1 iulie 2021 orice comandă făcută din China sau orice altă ţară non-UE se va supune aplicării TVA.

Clienții care au făcut o achiziție dintr-un magazin online britanic, chinezesc, american sau din orice alt stat din afara Uniunii Europene, trebuie să știe că vor plăti TVA pentru toate bunurile comerciale care sunt livrate în Romania. Inclusiv pentru cele cu valoare mai mică de 10 euro. Acest lucru este valabil și pentru bunurile comandate înainte de 1 iulie 2021, dar sosite în România după această dată, precizează Poșta Română.

Pentru orice comandă care va ajunge la Poşta Vamală se va plăti şi o taxă de vamă de aproximativ 8 lei, suplimentar TVA-ului de 19%.

V-ar putea interesa și:

Poșta Română mai spune că vor ajunge la oficiile cu asistență vamală doar următoarele trimiteri:

  • trimiterile poștale, indiferent de valoare, având ca destinatari persoane juridice cu sediul la nivelul întregii țări, cu excepția Municipiului București și a Județului Ilfov. Pentru acestea formalitățile vor fi în continuare efectuate la nivelul Biroului de Schimb Internațional București;
  • toate trimiterile poștale din categoria colete și EMS, indiferent de valoare, ai căror destinatari nu împuternicesc Poşta Română pentru efectuarea formalităţilor vamale;
  • trimiterile din categoria poștei de scrisori (recomandate sau trimiteri simple), având valoare peste 150 euro.  O altă condiție se referă la destinatarii care nu împuternicesc Poşta Română pentru efectuarea formalităţilor vamale;
  • începând cu 1 iulie 2021, pentru toate trimiterile poștale având valoare în vamă sub 150 de Euro ai căror destinatari împuternicesc Poșta Română pentru efectuarea formalităților vamale, nu se va mai percepe taxa de comisionariat de 20 de lei. Va fi percepută taxa de prezentare la vamă de 8 lei. Toate trimiterile poștale cu valoare redusă urmând a fi declarate și puse în libera circulație la nivelul Biroului de Schimb Internațional București. Acestea vor fi îndrumate către oficiile de cartier pentru încasare taxe (prezentare la vamă +TVA) și distribuire.

    Europa a depășit China la vânzările de vehicule electrice

Platformele de comerţ electronic vor trebui să plătească TVA atunci când vor facilita vânzarea de produse provenite de la furnizori non-UE până la un plafon de 150 de euro.

Prin urmare, după 1 iulie ne putem aștepta la creşteri de preţ. Platformele vor avea obligații suplimentare privind păstrarea de informații legate de furnizorii de bunuri și natura bunurilor livrate. Acestea vor ajuta administrația fiscală în colectarea TVA.

V-ar putea interesa și:

Foto: Preis_King from Pixabay

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram