Declarația unică pe 2021, termen-limită de depunere la Fisc

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
acte auto vehicul transcriere rca Anaf Declarația unică SRL cazierul fiscal stergere din biroul de credit city insurance, Contract vânzare cumpărare auto, valabilitate polite euroins, refinantare credit, stare D 112 ANAF

Declarația unică (formularul 212) are un termen-limită de depunere la Fisc, respectiv până pe 25 mai 2021. Formularul se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2020 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, conform prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia unică este necesar să se depună pentru definitivarea situației veniturilor independente pe 2020 și a taxelor aferente. Tot aici se menționează estimarea veniturilor din 2021 și a taxelor aferente cum ar fi impozitul pe venit, contribuţiile sociale la pensii (CAS) şi sănătate (CASS).

Referitor la indemnizațiile de pandemie pe decembrie 2020, fiscalizarea pentru acestea se face prin declarația unică pe 2021.

V-ar putea interesa și:

Veniturile vizate de declarația unică:

  • venituri din activităţi independente (producţie, comerţ sau prestări servicii);
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cum sunt şi drepturile de autor;
  • venituri din închiriere (cedarea folosinței bunurilor, conform Codului fiscal),
  • venituri din dividende (trebuie declarate şi dividendele de la companiile din străinătate);
  • venituri din premii de orice fel, în bani sau natură, precum şi cei ce obţin venituri ca urmare a participării la jocuri de noroc, în ţară sau străinătate;
  • câştiguri obţinute din criptomonede care depăşesc suma de 600 lei sau dacă există cel puțin o tranzacție de peste 200 de lei;
  • venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură.

Cei care încep să obțină venituri în 2021, după data de 25 mai sunt obligați, conform Codului fiscal, să depună declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului care aduce venituri.

Declaraţia unică 2021 se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
  •  prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
  •  în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Pe această declaraţie se pot face rectificări oricând folosind același formular, dar bifând căsuța corespunzătoare pentru rectificare. Se pot face corectări până la data de 31 decembrie a anului de impunere. Suspendarea activității unei PFA sau încetarea acesteia în decursul anului fiscal trebuie anunțată la Fisc, printr-o nouă depunere a declarației unice.

V-ar putea interesa și:

Codul fiscal prevede o amendă contravențională între 50 și 500 de lei pentru cei care nu respectă termenul-limită de depunere a declarației. Se poate plăti însă, jumătate din minimul amenzii în 15 zile de la primirea sancțiunii. Persoanele care își desființează PFA-urile este indicat să semnaleze încetarea activității și prin declarația unică.

Plăţile pentru anul 2020 se pot face prin card bancar, online sau la casierii, prin virament bancar, prin ordin de plată multiplu electronic, prin mandat poştal sau cu numerar la casieria Trezoreriei domiciliului fiscal al contribuabilului.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare