De ce sunt periculoase noile mânere retractabile ale mașinilor

Autor: Andreea Gutu
Preturi Tesla, mânere retractabile

Tesla a creat o modă în industria auto cu câteva lucruri greșite printre care lipsa vitezometrului în spatele volanului și noile mânere retractabile de uși, care se retrag automat în caroserie.

Devenind foarte la modă în peisajul noilor modele de autoturisme, mânerele retractabile ale portierelor se pot dovedi periculoase în anumite situații.

Designul mânerelor ușilor a evoluat din motive estetice și aerodinamice. Însă, autoritatea auto germană ADAC avertizează asupra riscurilor pe care le pot prezenta mânerele retractabile de uși.

De ce sunt periculoase noile mânere retractabile ale mașinilor

În situații de urgență, cum ar fi un incendiu sau un accident, mânerele retractabile pot îngreuna evacuarea rapidă a vehiculului.

Pentru a îmbunătăți siguranța, ADAC recomandă soluții mecanice pentru mânerele ușilor și adăugarea unui mâner convențional pentru a facilita deschiderea în caz de urgență.

În Germania, ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V.), una dintre cele mai influente organizații de automobile, a avertizat recent șoferii cu privire la pericolul potențial al noilor mânere ce se retrag în uși.

Deși atrăgătoare din punct de vedere vizual și eficiente din punct de vedere aerodinamic, mânerele retractabile pot să nu fie de mare ajutor într-o situație periculoasă. În cazul unui accident, sănătatea și chiar supraviețuirea persoanelor implicate depind în mare măsură de viteza de intervenție a serviciilor de urgență deplasate la fața locului.

În caz de incendiu, persoanele ar trebui scoase rapid din vehiculele avariate. Dar dacă mânerele sunt blocate în portiere, nimeni nu poate forța ușile.

V-ar putea interesa și:

Dacă mânerul retractabil funcționează printr-un sistem electronic intern, care se poate defecta în cazul unui accident, pasagerii nu pot deschide ușile.

Vehiculele care oferă deschidere electrică a ușilor din interior ar trebui să aibă un sistem de deschidere mecanic / de urgență fără utilizarea energiei electrice.

Ce modele de mașini au mânere retractabile de uși

  • Tesla Model 3 și Model Y. Ambele modele Tesla au mânere retractabile care se extind automat când șoferul se apropie de mașină și se retrag când mașina este în mișcare.
  • Range Rover Velar are mânere retractabile care se deschid automat când șoferul apasă un buton de pe telecomanda cheie.
  • Jaguar I-Pace are mânere retractabile care se extind automat când mașina este deblocată și se retrag când mașina este în mișcare.
  • Porsche Taycan are mânere retractabile care se extind automat când șoferul se apropie de mașină și se retrag când mașina atinge o anumită viteză.
  • Audi e-tron GT are mânere retractabile care se extind automat când șoferul se apropie de mașină și se retrag când mașina atinge o anumită viteză.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn

Știri similare