UPDATE 2024: Viteza minimă pe diferite categorii de drumuri din România

Autor: EVmarket Romania
amenzi limita de viteza, viteza legala, viteza maxima drumuri europene, Viteza minimă

UPDATE 2024: Viteza minimă pe diferite categorii de drumuri din România, în afara localităților, variază între 20 de km/h și 60 de km/h. Nu aveți voie să conduceți pe autostradă un autoturism sau vehicul comercial cu mai puțin de 60 de km/h.

Se interzice conducătorilor de vehicule să circule cu viteză sub limita minimă admisă, să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neașteptată, fără motiv întemeiat.

Pe anumite sectoare de drum din interiorul municipiilor şi orașelor, ținând seama de împrejurări şi de intensitatea circulației, administratorul drumului, cu acordul poliției, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puțin de 30 km/h.

Conducătorul de vehicul este obligat, în funcție de viteza cu care circulă, să păstreze o distanță de siguranță față de vehiculul ce-l precedă, pentru a putea evita o coliziune în cazul când conducătorul acestuia reduce brusc viteza sau oprește în mod neașteptat.

Viteza minimă pe diferite categorii de drumuri din România

Viteza minimă pe autostradă

  • 50 km/h pentru autovehicule din categoriile A1, B1 și C1 (motociclete ușoare, mopede, autovehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone)
  • 60 km/h pentru celelalte categorii de autovehicule

Viteza minimă pe Drum expres:

  • 50 km/h pentru autovehicule din categoriile A1, B1 și C1
  • 60 km/h pentru celelalte categorii de autovehicule

Viteza minimă pe Drum național:

  • 50 km/h pentru autovehicule din categoriile A1, B1 și C1
  • 60 km/h pentru celelalte categorii de autovehicule

Drum județean: 50 km/h pentru toate categoriile de autovehicule

Drum comunal:  30 km/h pentru toate categoriile de autovehicule

Drum vicinal (un drum local, care leagă de obicei sate sau zone rurale): 20 km/h pentru toate categoriile de autovehicule

V-ar putea interesa și:

Limitele de viteză minime pot fi reduse pe anumite sectoare de drum, în funcție de condițiile de trafic sau de siguranță. Indicatoarele rutiere vor indica viteza minimă specifică sectorului respectiv. Nerespectarea vitezei minime poate fi sancționată cu amendă.

Adaptați viteza la condițiile de drum și de trafic, asigurând o conducere prudentă și responsabilă. Respectați limitele de viteză.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn

Știri similare