Un oraș din România interzice trotinetele electrice Bolt și Lime

Autor: EVmarket Romania
trotinete electrice bolt lime uber, trotinetele electrice, guvernul, droguri,

Trotinetele electrice Bolt și Lime (Uber) au fost interzise în orașul Constanța din cauza numărului mare de accidente și a faptului că blocau trotuarele și deveniseră deșeuri în oraș. Au fost găsite trotinete electrice nefuncționale în afara zonei de închirieri fiind considerate abandonate de către companiile care le administrau.

O problemă similară este și în Capitală, unde trotinetele electrice pentru închirieri blochează trotuare, intrări în bloc și mai nou noaptea sunt „parcate” pe partea carosabilă de pe Calea Victoriei, în zona Amzei. Peisajul arată dezolant în București.

Utilizatorii de trotinete închiriate nu respectă legislația: circulă pe trotuare, nu au vârsta corespunzătoare, sunt câte doi pe trotinetă și nimeni nu poartă cască de protecție. 

Regulament pentru utilizarea trotinetelor electrice în București. Amenzi drastice

Trotinete în Piața Victoriei din București (Foto: EVmarket.ro)

Trotinetele electrice staționau pe partea carosabilă

“Din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite. (…)

S-au constatat și alte încălcări ale regulamentului, precum staționarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a stațiilor de autobuze și pe pistele de biciclete. Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri și alte instituții publice, staționau în zona spațiilor verzi”, spun reprezentanții primăriei Constanța, citați de Info Sud-Est.

Municipalitatea din Constanța consideră că trotinetele electrice ale celor două companii au pus în pericol siguranța traficului rutier și pietonal.

V-ar putea interesa și:

Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este în creștere în ultimii ani. Potrivit datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române, anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, ușoare și grave.

Aproape toate accidentele sunt din vina conducătorilor de trotinete electrice

Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se:

  • abaterile de la respectarea regulilor de circulație,
  • viteza neadaptată la condițiile de drum,
  • neacordarea de prioritate,
  • neasigurarea la schimbarea direcției de mers
  • circulația pe sens opus.

În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu față de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 de persoane și rănirea ușoară a altor 5.

V-ar putea interesa și:

Procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează și în cazul accidentelor ușoare. Practic, dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente ușoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea ușoară a 919 persoane.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn