Bicicliștii și trotinetiștii vor fi testați pentru consum de droguri și alcool

Autor: Dan Vache
trotinete electrice bolt lime uber, trotinetele electrice, guvernul, droguri,

Guvernul introduce noi reguli pentru testarea alcoolemiei și drogurilor de la 1 iulie 2024. Codul Rutier a fost modificat din nou. Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor fi testate pentru consum de alcool şi droguri.

Prin Ordonanță de Urgență, Guvernul a adus modificări Codului Rutier 2024, oferind poliției posibilitatea de a testa pentru alcool și droguri nu doar șoferii, ci și bicicliștii și cei care se deplasează cu trotinete electrice.

De asemenea, au fost aprobate reglementări noi privind folosirea mijloacelor video ca probe în trafic.

Testarea pentru alcool și droguri

Conform articolului 101 alineatul (1), punctul 8, conducătorii de biciclete și trotinete electrice sunt obligați să se supună testelor pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul este considerat contravenție și se sancționează.

Polițiștii rutieri vor avea obligația legală de a solicita testarea anumitor participanți la trafic.

Noile reglementări stabilesc aspecte legate de testarea conducătorilor de vehicule pentru a determina consumul de substanțe psihoactive sau concentrația de alcool în aerul expirat, inclusiv recoltarea probelor biologice.

Medicamente considerate droguri la DrugTest

Se permite ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să se realizeze și în laboratoarele specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.

Sancțiuni pentru bicicliști și trotinetiști:

  • conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condiţiilor tehnice minime stabilite prin regulament;
  • conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă,
  • nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei de trecere la culoarea roşie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicaţiilor ori dispoziţiilor poliţistului rutier,
  • nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a substanțelor psihoactive,
  • a interdicţiei privind interacţiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta ori a interdicţiei privind circulaţia în interiorul sau în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligaţiei de a circula cu viteză redusă, a obligaţiei de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligaţiei de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, stabilite prin regulament.

Alte modificări din codul rutier aplicabile de la 1 iulie 2024

Ordonanța de Urgență introduce posibilitatea ca amenzile să fie aplicate pe baza probelor video, chiar și în lipsa semnăturii unui martor.

Se reintroduce posibilitatea ca șoferii să solicite o a doua testare alcoolmetrică, în cazul în care rezultatul primei este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Se interzice șoferilor care suferă de anumite afecțiuni medicale să conducă fără avizul unui specialist.

Guvernul declară că prin aceste modificări se dorește creșterea siguranței rutiere prin descurajarea conducerii sub influența alcoolului sau a drogurilor, indiferent de mijlocul de transport utilizat.

Modificările aduse Codului Rutier prin Ordonanța de Urgență au intrat în vigoare la data de 1 iulie 2024.