Conducătorii de trotinete electrice vor fi amendați și de Poliția Locală

Autor: Cristian Gubandru
trotinete electrice bolt lime uber, trotinetele electrice, guvernul

Luna aceasta, Poliția Locală a primit dreptul de a amenda conducătorii de trotinete electrice care încalcă normele rutiere. A fost necesar un act normativ pentru a modifica un articol în legea Poliției Locale.

Actul normativ modifică art.7 alin. (1) lit. j) din Legea nr.155/2010, și prevede că se acordă Poliției Locale atribuții de constatare și aplicare a sancțiunilor contravenționale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice.

Polițiștii locali constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracțiune animală.

Pentru că în trecut nu era menționat în lege nimic despre conducătorii de trotinete electrice, aceștia nu puteau fi amendați de către polițiștii locali.

Referendum pentru a fi interzise trotinetele electrice închiriate în București

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, vrea ca Primăria Municipiului București (PMB) să organizeze un referendum pe 9 iunie 2024 prin care bucureștenii să decidă dacă trotinetele electrice pentru închiriere să fie interzise în Capitală.

Este un referendum pentru a îndrepta o decizie greșită a unor funcționari publici care au aprobat un serviciu fără să se gândească și la urmări.

Trotinetiștii circulă pe trotuare, merg câte doi pe o trotinetă, vorbesc la telefon, încălcând toate regulile de circulație și de siguranță.

Interdicția nu va afecta utilizarea trotinetelor electrice private.

Trotinetele electrice Bolt și Lime (Uber) au fost interzise în orașul Constanța din cauza numărului mare de accidente și a faptului că blocau trotuarele și deveniseră deșeuri în oraș. Au fost găsite trotinete electrice nefuncționale în afara zonei de închirieri fiind considerate abandonate de către companiile care le administrau.

Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat

Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este în creștere în ultimii ani. Potrivit datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române, anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, ușoare și grave.

Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se:

  • abaterile de la respectarea regulilor de circulație,
  • viteza neadaptată la condițiile de drum,
  • neacordarea de prioritate,
  • neasigurarea la schimbarea direcției de mers
  • circulația pe sens opus.

V-ar putea interesa și:

Parisul a interzis trotinetele electrice pentru închiriere de la 1 septembrie 2023. Aproape 90% din cetățeni și-au dorit să scape orașul de „fiare”. Peste 15.000 de trotinete electrice au fost ridicate din Paris.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare