Autoritățile din județul Alba au anunțat că, la Sebeș, a fost pusă piatra de temelie a unei fabrici care va produce motoare electrice ce vor echipa noua generație de mașini Mercedes EQ, modele complet electrice.
Star Assembly, subsidiară deținută în totalitate de Mercedes-Benz AG, își va extinde portofoliul de producție pentru a include asamblarea unităților de propulsie electrice pentru modelele Mercedes-EQ complet electrice începând cu 2025.
În România vor fi asamblate motoare electrice pentru Mercedes EQ
„Evenimentul de astăzi este mai mult decât o nouă investiție, reprezentând evoluția economiei locale către electrificare și către noile tehnologii, județul Alba făcând acest pas în viitor alături de unul dintre cele mai mari și apreciate branduri la nivel mondial.
Realizarea acestei investiții a fost posibilă datorită parteneriatului onest dintre investitor, Consiliul Județean Alba, Primăria Sebeș și autoritățile centrale.
Realizarea noii fabrici la Sebeș confirmă importanța județului Alba în lanțul de producție mondial al marilor firme din domeniul automotive, garantând o dezvoltare durabilă și o perspectivă sigură a locurilor de muncă din această zonă”, au spus autoritățile din Alba.
De ce Mercedes-Benz recomandă înlocuirea bateriei de înaltă tensiune dacă au sărit airbag-urile unei mașini electrice
Noua hală de producție va avea o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați și va găzdui funcțiile de asamblare și logistică. Construcția va fi realizată pe actualul șantier al fabricii Star Assembly.
Oficialii consideră că investiția în noua fabrică pentru unități de propulsie electrică Mercedes EQ în România se datorează forței de muncă din județul Alba.
„Decizia de a continua investițiile la Sebeș, într-o nouă unitate de producție care va realiza elemente pentru vehiculele complet electrice confirmă valoarea resursei umane din județul Alba și importanța sistemului de învățământ dual, pe care județul Alba l-a promovat în ultimii 10 ani.
Evenimentul de astăzi este cea mai bună dovadă că strategiile Consiliului Județean Alba converg cu cele ale mediului investițional și că împreună ne adaptăm la viitor. Vom continua să fim un partener de încredere atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru administrația centrală și vom continua să facem tot ce ține de noi pentru a genera dezvoltare și progres în Alba.
Ne dorim să facem acest lucru pentru că o merită fiecare familie, fiecare om din județul Alba, care trebuie să aibă aici condițiile care să-i permită să se dezvolte material și spiritual și să nu-și mai dorească să plece din județ sau din țară”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Mașini Mercedes-Benz: peste 20 de modele noi ajung în România
Noua facilitate va fi neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Pentru aprovizionarea cu energie, compania se bazează în întregime pe energii regenerabile.
Istoria prezenței Mercedes în Alba începe în 1995, când UM Cugir producea primele roți dințate pentru Mercedes. Ulterior, se formează la Cugir o societate mixtă, româno-germană, cărei și Consiliul Județean Alba i-a pus la dispoziție 4 hectare de teren, producția acesteia dezvoltându-se și diversificându-se.
În 2009 se ia decizia înființării fabricii de cutii de viteze de la Sebeș care, până astăzi, a produs 1 milion de cutii de viteză, exportate pe tot mapamondul, aproape fiecare a 2-a mașină Mercedes produsă în ultimii ani fiind echipată cu o cutie de viteze fabricată în județul Alba.
În 2019, subsidiara Daimler în România, Star Assembly, a început oficial producția cutiei de viteze automate cu dublu ambreiaj cu opt trepte 8G-DCT. Pentru integrarea acestui nou produs în portofoliul de transmisii, Daimler a construit la Sebeș două noi hale de producție, cu o suprafață de aproximativ 54.000 de metri pătrați.
Fondată în 2013, Star Assembly este responsabilă cu asamblarea mai multor tipuri de cutii de viteze pentru rețeaua globală de producție Mercedes-Benz de astăzi.