Mercedes-Benz este unul dintre producătorii de mașini electrice care consideră că este necesară înlocuirea bateriei de înaltă tensiune dacă o mașină electrică a fost implicată într-un accident frontal și au sărit airbag-urile chiar dacă bateria este în perfectă stare.
Într-un impact în care au fost declanșate airbag-urile „pot acționa accelerații și forțe foarte mari, prin urmare nu pot fi excluse deteriorări invizibile și nemăsurabile din exterior. Recomandarea noastră actuală este de a înlocui bateriile HV după o astfel de coliziune, din motive de siguranță”, au declarat, pentru EVmarket.ro, oficialii Mercedes-Benz România.
Anul acesta, o companie de asigurări din România a făcut o expertiză amănunțită unei mașini electrice, care avea airbag-urile sărite și bateria neatinsă, întrucât producătorul recomanda înlocuirea acesteia. În urma expertizei, mai mulți ingineri din România au aprobat directiva producătorului. Șocul transmis bateriei într-un impact în care au fost declanșate airbag-urile este suficient pentru a degrada celulele, iar ulterior ar putea exista risc de incendiu.
Autoturismele electrice Mercedes-Benz deconectează bateria în urma unui impact
„În cazul coliziunilor mai ușoare, pentru siguranță, sistemul de înaltă tensiune al autovehiculului este deconectat de la baterie, astfel încât să poată fi reactivat de către șofer. Este esențial ca autovehiculul să nu fie grav avariat pentru a putea continua să circule.
Autovehiculul efectuează un test automat înainte de pornire. Dacă acesta arată că sistemul de înaltă tensiune funcționează fără erori, mașina poate porni și se poate conduce chiar și după o coliziune frontală minoră.
În urma unor coliziuni mai grave, în care sunt activate sistemele de reținere (cum ar fi airbag-urile frontale), pot acționa accelerații și forțe foarte mari. Deși celulele bateriei din carcasa acesteia sunt foarte bine protejate împotriva deteriorării de către structura caroseriei, nu pot fi excluse deteriorări invizibile și nemăsurabile din exterior. Acestea fiind spuse, recomandarea noastră actuală este de a înlocui bateriile HV după o astfel de coliziune, din motive de siguranță”, au spus reprezentații Mercedes-Benz România.

Mercedes-Benz EQA
Verificarea bateriei în cazul vehiculelor utilitare electrice Mercedes-Benz
Sistemul Supplemental Restraint System (SRS) desemnează unitatea alcătuită din diverse elemente de siguranță pasivă, ce asigură o protecție optimă a pasagerilor, în cazul producerii unui accident. Pentru detectarea impactului, sunt evaluate semnalele diverșilor senzori (centuri de siguranță, starea de ocupare a scaunului, senzor de accelerație suprastructură stâlp B/C, senzor de presiune ușa etc).
Sistemul SRS calculează, pe baza acestor informații, momentele optime ale declanșării dispozitivelor de siguranță pasivă corespunzătoare și le declanșează în cazul unui accident. Suplimentar, după un accident, sunt activate diferite funcții ce reduc, de exemplu, riscul de producere a unui incendiu. Componentele sistemului SRS sunt monitorizate în permanență, pentru a asigura funcționarea ireproșabilă a acestui sistem. Erorile apărute sunt afișate șoferului în tabloul de bord.
La vehiculele electrice există un circuit de siguranță în rețeaua de bord de înaltă tensiune denumit HVIL (Ligh Voltage Interlock Loop Circuit). Rolul principal al acestuia este de a monitoriza circuitul de înaltă tensiune. De îndată ce apare o eroare, circuitul Interlock deschide contactorii de siguranță din interiorul bateriei de înaltă tensiune pentru evitarea unui pericol imediat.
Mercedes-Benz a deschis primul showroom de mașini electrice EQ
În funcție de model, pot exista chiar mai multe circuite Interlock. Fiecare circuit Interlock de înaltă tensiune monitorizează mufele electrice ale cablurilor de înaltă tensiune de la bateria HV, mufele celorlalte componente de înaltă tensiune, cabluri de înaltă tensiune ale întregului circuit HV. Pentru aceasta, circuitul interlock se extinde spre alte componente prin conectarea la o magistrală CAN.
Circuitul Interlock, calculatorul SRS și diferitele calculatoare (module electronice) de management al bateriei de înaltă tensiune comunică între ele prin intermediul magistralelor CAN. În cazul unui accident/impact sesizat de sistemul SRS, are loc dezactivarea sistemului electric de înaltă tensiune.
Prin declanșarea capselor pirotehnice, acționate de unitatea de control a sistemului SRS, are loc dezactivarea automată a sistemului electric de înaltă tensiune:
- tensiunea de la toate bornele și sursele de energie este deconectată,
- este dezactivată funcționarea generatorului (mașina electrică, convertor DC/DC),
- are loc descărcarea condensatorilor sub un interval de tensiune periculos.
Trebuie făcută distincția între două etape:
- Dacă au fost declanșate doar centurile de siguranță, dezactivarea de înaltă tensiune este reversibilă. Când contactul este luat și pus din nou, sistemul electric de înaltă tensiune este pornit din nou, dacă nu există o defecțiune de izolație în circuit.
- Dacă airbag-urile au fost declanșate, dezactivarea de înaltă tensiune este ireversibilă.
„În consecință, dacă la un vehicul electric ca urmare a unui accident a avut loc declanșarea airbag-urilor, este necesară înlocuirea bateriei de înaltă tensiune.
Deși componentele interne de baterie sunt foarte bine protejate de o carcasă adecvată, iar vizual nu se constată agresiuni externe pe bateria de înaltă tensiune, nu pot fi excluse daune interne, chiar și în cazul unui impact fără declanșare de airbag-uri. De aceea, în orice situație de acest fel, recomandăm evaluarea vehiculului la un reparator autorizat Mercedes–Benz. Personalul calificat va face o evaluare a bateriei de înaltă tensiune în concordanță cu documentația tehnică aferentă”, au mai spus pentru EVmarket.ro oficialii Mercedes-Benz România.

Mercedes-Benz EQV
Mercedes-Benz Vans electrifică deja toate liniile sale de modele și oferă toate modelele din segmentele de autovehicule comerciale ușoare medii și mari cu propulsie electrică. Vor exista opțiuni electrice în întreaga gamă de modele Mercedes Benz Vans.
Până la mijlocul acestui deceniu, toate autovehiculele comerciale ușoare lansate de Mercedes-Benz vor fi exclusiv electrice. În acest scop, Mercedes-Benz Vans dezvoltă o arhitectură pentru autovehicule complet nouă, modulară și integral electrică, numită VAN.EA.
V-ar putea interesa și:
- Tot ce trebuie să știți despre noile Mercedes-Benz Clasa A și Clasa B facelift
- Fabrica Mercedes-Benz din Dusseldorf a fabricat exemplarul cu numărul 5.000.000
- Mercedes-Benz România a lansat un showroom online pentru mașini din stoc
- Prețuri Mercedes EQS SUV în România, rivalul Tesla Model X și BMW iX
- Camionul electric Mercedes-Benz eEconic intră în producția de serie
Foto: Mercedes-Benz
Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.