Racing MIMI, primul MINI electric de curse, campion național de Super Rally

Autor: EVmarket Romania
racing mimi

Racing MIMI, primul MINI electric de curse din istorie, este primul automobil electric care câștigă un titlu național în luptă cu automobilele cu motoare cu ardere internă – victorie în Clasa 2A (tracțiune față), în Campionatul Național de Super Rally.

Racing MIMI, pregătit de echipa din Brașov Engage Egineering, a stabilit o premieră istorică după trei ani de muncă și aventuri.

Racing MIMI – un MINI Cooper SE cu sistemul de propulsie electric de serie – 184 CP

Construit pe baza unui model de serie, folosind motorul și bateria de serie, MIMI a primit o serie de îmbunătățiri de performanță din partea echipei Engage Engineering din Brașov, proiectul marcând îmbunătățirile cu numele „Racing MIMI EVO”. Între acestea se numără reducerea consistentă de masă cu aproximativ 230 kg (inclusiv uși din fibră de sticlă și plexiglass fără ramă), sistem de răcire suplimentar cu gheață carbonică sau diferențial față cu patinare limitată dezvoltat împreună cu compania Drexler.

Racing MIMI, pilotat de Horia Platona, a luptat direct cu piloți cu palmares valoros și cu automobile performante cu motor cu ardere internă, modele de curse în producție de fabrică, așa cum sunt modelele R2, Rally 4 sau TCR.

Principalii competitori au dispus de automobile mult mai puternice (chiar și dublul puterii MINI Cooper SE) și de un raport semnificativ mai bun putere/greutate.

Lupta strânsă până la final a asigurat un spectacol deosebit. Campionul clasei s-a decis în ultima manșă cronometrată a competiției, Horia și Racing MIMI terminând pe primul loc în clasament cu un total de 89 de puncte, la numai 1 punct de locul al doilea.

racing mimi mini electric

Campionatul Național de Super Rally a găzduit în total șase etape organizate pe circuite stradale în orașe din România. După cinci curse cu două clasări pe locul trei, Racing MIMI a fost mereu în primele trei locuri în clasamentul clasei 2A.

Înainte de ultima etapă era pe locul trei, la șase puncte de locul întâi. Lupta era strânsă și teoretic cel puțin patru piloți aveau șanse la titlu. În ultima înfruntare a sezonului, în Trofeul UniCredit Leasing la București, pe 4 noiembrie, Horia avea nevoie de o performanță puternică pentru victorie.

Racing MIMI, în etapa de la București

Etapa de la București a fost marcată de condiții meteo foarte dificile, multe ore de ploaie. Aceasta a atenuat diferențele de putere și au avantajat automobilele deosebit de manevrabile, a fost oportunitatea așteptată pentru echipa Racing MIMI. Antrenamentele, întrerupte prematur din cauza accidentelor repetate și condițiilor dificile, se terminau cu o performanță extraordinară pentru Horia – locul trei în clasamentul general.

Horia Platona a adoptat un ritm ușor precaut în prima manșă, și a forțat mai mult în a doua, obținând o performanță foarte valoroasă. Timpul de 2:29,204 i-a asigurat pe locul doi al clasei și pe locul 9 la general, devansând mulți competitori importanți, cu modele deosebit de competitive – de la modele bipost care au avut cele mai mari probleme pe apă, până la Mitsubishi Lancer Evo, Audi R8 sau Ferrari 458.

V-ar putea interesa și

A fost cel mai bun rezultat Racing MIMI în istoria campionatului, ceea ce a adus primele puncte în clasamentul Open și prima clasare pe locul al doilea în clasă. Rezultatul a fost suficient pentru titlul în campionat cu numai un punct avans.

Foto: Flavius Croitoriu, Szabo Attila, Mihai Stetcu

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare