Permis anulat pe viață – în ce condiții șoferii pot rămâne fără carnet

Autor: EVmarket Romania
4,K afișări
permis anulat, soferi, joburile sofer soferi cazierul rutier, permisul de conducere pentru categoriile C, japonia

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede anularea pe viață a permisului de conducere pentru șoferii care provoacă accidente mortale în timp ce se află sub influența alcoolului sau a drogurilor. Proiectul „Permis anulat pe viață” urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Susținătorii legii consideră că este o măsură necesară pentru a reduce numărul de accidente rutiere și pentru a crește siguranța pe drumuri. Oponenții legii susțin că este o pedeapsă prea dură și că ar trebui să existe posibilitatea de reabilitare pentru șoferi.

banner Petrom

Motivele adoptării legii „Permis anulat pe viață pentru șoferii care au provocat accident mortal, dacă au condus băuți sau drogați”:

  • sunt reducerea numărului de accidente rutiere grave: Statisticile arată că persoanele care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor sunt un factor major care contribuie la accidentele mortale.
  • creșterea siguranței rutiere: Această lege ar putea descuraja șoferii de la a conduce sub influența substanțelor interzise, contribuind la drumuri mai sigure.

Ce prevede legea

Legea se aplică șoferilor care provoacă accidente mortale în timp ce au o alcoolemie de peste 0,8 g/l alcool pur în aerul expirat sau care se află sub influența drogurilor. Anularea permisului de conducere va fi pe viață și nu va putea fi contestată. Pe lângă anularea permisului, șoferii pot fi condamnați la pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 15 ani.

În OUG se introduce articolul 111, cu următorul cuprins: „În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul Penal, săvârșită în condițiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viață”.

În cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă.

V-ar putea interesa și:

Art. 192 alin. (1) din Codul Penal:

  • (1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  • (2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
  • (3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.

Argumente în favoarea proiectului:

  • Vrea să descurajeze conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, considerată o cauză majoră a accidentelor rutiere grave.
  • Se așteaptă să protejeze viețile oamenilor pe șosele.
  • Asigură o pedeapsă mai aspră pentru cei care comit infracțiuni grave rutiere.

Argumente împotriva proiectului:

  • Unii consideră că anularea permisului pe viață este o pedeapsă prea severă și nu ia în considerare circumstanțele individuale ale fiecărui caz.
  • Alții se tem că ar putea duce la creșterea numărului de accidente rutiere, deoarece șoferii ar putea fi tentați să fugă de la locul accidentului dacă știu că își vor pierde permisul pentru totdeauna.
  • Există îngrijorări legate de impactul disproporționat al proiectului asupra anumitor categorii sociale, cum ar fi persoanele care depind de mașină pentru muncă.