De ce se aprinde martorul presiune ulei în bord

Autor: EVmarket Romania
ulei de motor, biturbo, Funcționarea motorului în 4 timpi, DOHC, OTTO, blocul motor, biela

După cum îi spune și denumirea „martor presiune ulei” vă puteți imagina că nu aveți suficient ulei în motor. Altfel spus, nivelul uleiului a ajuns la minim. De aceea, se aprinde un bec galben ulei.

Nu vă panicați, mai ales dacă știți că ați făcut schimbul de ulei de curând sau că nu ați condus mai mult de 20.000 de km de la revizie. Este normal ca uleiul să se consume, mai ales dacă conduceți o mașină mai veche germană, Audi sau VW, cu o motorizare diesel.

Ce trebuie să faci dacă se aprinde în bord martorul presiune ulei

Dacă vi se aprinde în bord acel martor presiune ulei reduceți viteza, mergeți mai sub turat și opriți într-un plan cât mai drept pentru a verifica nivelul.

Opriți motorul și așteptați câteva minute ca uleiul să se lase în baia de ulei. Scoateți joja de ulei, ștergeți-o cu un șervețel uscat sau cu o lavetă. Introduceți joja în motor și o puteți scoate din nou pentru a verifica nivelul. În partea de jos, joja are o gradație care vă va arăta unde ar trebui să fie nivelul de ulei minim și maxim.

service auto schimb ulei si filtre

Skica911 / Pixabay.com

Dacă aveți în portbagaj ulei de motor puteți să îl adaugați. Îl puteți turna după ce scoateți un bușon pe care scrie OIL. Este în centrul motorului la majoritatea mașinilor.

Dacă nu aveți ulei în portbagaj, puteți opri la o benzinărie. De cât să mergeți fără ulei, mai bine completați cu un litru de ulei pentru motoare diesel sau pe benzină, depinde ce model conduceți, chiar dacă nu știți ce brand este în motor.

V-ar putea interesa și:

După ce ajungeți la destinație, vă recomandăm să faceți schimbul de ulei la un service autorizat.

Nu doar lipsa uleiului din motor poate aprinde acel martor presiune ulei, ci și pompa de ulei.

Ce se întâmplă dacă adaug ulei prea gros în motor?

Lubrifierea propriu-zisă este aici o problemă mai mică, în afară de faptul că va crește consumul de combustibil. Dar pentru a presa uleiul gros prin canalele mici de ulei concepute pentru ulei subțire, pompa de ulei trebuie depună un efort mai mare. Acest lucru poate o suprasolicita și defecta. Apoi motorul va rămâne fără lubrifiere complet.

Cum știu care este uleiul potrivit pentru un vehicul?

Pentru aceasta este suficientă consultarea manualului, în care este specificată specificația de ulei necesară.

Cât de subțire poate fi uleiul de motor?

Cea mai mică viscozitate specificată în prezent pentru uleiul de motor este 0W-8. Acesta este aproape un ulei monograd. Dificultățile sunt aici, pe lângă lubrifiere, în primul rând evaporarea, deoarece cu cât un ulei este mai fluid, cu atât mai ușor se evaporă.

V-ar putea interesa și:

La 0W-8 acest echilibru este menținut la limită. Pentru a reduce și mai mult viscozitatea ar fi necesară o chimie complet diferită, care să nu mai fie pe bază de ulei. În orice caz, 0W-8 este limitat la piața japoneză.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn