Ce afectează autonomia mașinilor electrice și ce măsuri pot fi luate

Care sunt factorii care afectează autonomia mașinilor electrice.

Autor: Andreea Gutu
A+A-
Reset
autonomia masinilor electrice

O mașină electrică are mai puține piese decât o mașină clasică prin urmare costurile de utilizare sunt considerabil mai mici, însă longevitatea bateriei si autonomia rămân neclare. Află care sunt factorii care afectează autonomia mașinilor electrice și ce măsuri pot fi luate.

Este inevitabil ca bateria mașinii electrice, sau orice baterie neîncărcabilă Li-ion, să nu își piardă capacitatea pe care o avea cândva. Cu toate acestea, rata cu care se va degrada o baterie de mașină electrică este variabila necunoscută.

Totul, de la obiceiurile de încărcare până la structura chimică a celulei, va afecta stocarea de energie pe termen lung a bateriei mașinii electrice și implicit autonomia automobilelor electrice.

Factorii care afectează autonomia mașinilor electrice

În timp ce mulți factori sunt în joc, există patru elemente principale care duc la degradarea bateriilor vehiculelor electrice și la scăderea autonomiei: încărcarea rapidă, temperaturile scăzute, kilometrajul și timpul.

Încărcarea rapidă

O mașină electrică care a fost încărcată rapid poate avea o baterie cu probleme. Încărcarea rapidă nu provoacă neapărat degradarea accelerată a bateriei, dar sarcina termică crescută poate deteriora componentele interne ale celulei bateriei.

Deteriorarea acestor componente interne a bateriei duce la mai puțini ioni de litiu care pot fi transferați de la catod la anod. Cu toate acestea, gradul de degradare cu care se confruntă bateriile nu este atât de mare pe cât ar putea crede unii.

Temperaturile

Temperaturile mai scăzute pot încetini rata de încărcare a unui vehicul electric și pot limita temporar autonomia totală. Temperaturile calde pot fi benefice pentru încărcarea rapidă, dar expunerea prelungită la condiții calde poate deteriora celulele. Deci, dacă mașina electrică stă afară pentru perioade lungi de timp, cel mai bine este să o lăsați în priză, astfel încât să poată condiționa bateria.

Kilometrajul

Ca orice altă baterie neîncărcabilă litiu-ion, cu cât are mai multe cicluri de încărcare, cu atât se va uza mai mult celula.

Timpul

Spre deosebire de kilometraj, timpul afectează cel mai mult bateriile.

Măsuri preventive

Pentru a vă menține bateria în cea mai bună stare posibilă puteți avea în vedere următoarele lucruri:

  •  încercați să lăsați mașina electrică conectată dacă plecați în vacanță fără ea
  • dacă conduceți o mașină electrică cu baterii răcite cu aer, încercați să o parcați la umbră
  • dacă mașina electrică are funcția de precondiționare o puteți porni cu 10 minute înainte de a conduce în zilele caniculare. În acest fel, puteți preveni supra încălzirea bateriei chiar și în cele mai calde zile de vară.
  • evitați ca mașina electrică să rămână cu 10-20% energie în baterie. Toate vehiculele electrice au o capacitate mică a bateriei, dar evitarea atingerii zonelor critice ale bateriei este o practică bună.
  • când încărcați o mașină electrică încercați să nu depășiți procentul de 90% din capacitatea bateriei.

V-ar putea interesa și:

Aproape fiecare mașină electrică are o garanție de 8 ani / 160.000 de km pentru baterie, care acoperă degradarea dacă capacitatea bateriei scade sub 70%.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare