Uleiul de motor: diferențele dintre cele 3 tipuri de uleiuri

Autor: EVmarket Romania
uleiul de motor

Uleiul de motor a evoluat de la un simplu lubrifiant la un fluid high-tech. În același timp, tipurile de ulei și specificațiile acestora s-au înmulțit considerabil, spune managerul Liqui Moly, producător german de uleiuri, lubrifianți și aditivi.

Oliver Kuhn, director adjunct al laboratorului de uleiuri Liqui Moly, prezintă o perspectivă mai detaliată a celor trei tipuri de ulei de motor: mineral, sintetic sau sută la sută sintetic.

Ce fel de uleiuri există?

Oliver Kuhn: Uleiurile de motor se pot împărți în două categorii: uleiurile minerale și cele sintetice.

Fiind mai puțin performante, uleiurile minerale sunt din ce în ce mai puțin importante pentru autovehicule. Motoarele moderne cer de la ulei mult mai mult decât cereau vechile motoare. Aceste noi cerințe sunt îndeplinite doar de uleiurile sintetice.

Uleiurile sintetice sunt mai bune?

Oliver Kuhn: Da, dar în același timp este posibilă amestecarea unui ulei mineral cu unul sintetic. Aceste uleiuri sintetice au însă un loc din ce în ce mai redus pe piață, datorită performanței care nu se ridică la nivelul solicitat, din cauza componentei lor minerale.

Uleiurile sintetice sunt toate asemănătoare?

Oliver Kuhn: Nu. Există două modalități diferite de producere a uleiurilor sintetice. În urma uneia dintre ele, la final avem un așa-numit ulei PAO. Acesta este uleiul sintetic clasic, așa cum a apărut el pe piață în anii 1970. Puritatea sa chimică este foarte ridicată și prin urmare și performanța, dar producerea sa este foarte costisitoare. Cealaltă modalitate presupune producerea uleiului printr-un procedeu numit hydro-cracking (hidrocracare) și de asta aceste uleiuri sunt denumite în jargonul de specialitate uleiuri HC. Uleiurile HC sunt moderne, au apărut în anii 1990. Ele oferă în prezent cea mai bună performanță pentru toate motoarele moderne.

V-ar putea interesa și:

Ce ar trebui să cumpăr, un ulei PAO sau unul HC?

Oliver Kuhn: Majoritatea uleiurilor produse în prezent sunt HC. Anumite cerințe referitoare la ulei sunt îndeplinire doar de uleiurile HC.

Cum identific tipul de ulei sintetic?

Oliver Kuhn: Nu este simplu, deoarece nu există o terminologie consistentă. În SUA de pildă, atât uleiurile PAO cât și cele HC se pot eticheta ca fiind sintetice sută la sută, în timp ce în Germania, se pot denumi astfel doar uleiurile PAO. Acesta este motivul pentru care uleiurile noastre HC sunt marcate cu „Synthese Technology”. Alți producători de uleiuri folosesc denumiri precum „100% synthetic” sau „synthetic mix” și nu este clar la ce se refer acestea.

Aspectele acestea creează confuzie.

Oliver Kuhn: De acord. Până la urmă însă pentru conducătorii auto și pentru ateliere nu este așa de importantă întrebarea referitoare la tipul de ulei sintetic. Nu e vorba de care se presupune a fi cel mai bun ulei. Ce contează e ca uleiul să respecte specificațiile făcute de producătorul auto pentru modelul respectiv. Aceste specificații se regăsesc în manualul mașinii sau se poate utiliza instrumentul nostru gratuit de identificare a uleiului de pe liqui-moly.com.

Dacă cerințele sunt îndeplinite, nu contează că uleiul ales este PAO sau HC?

Oliver Kuhn: Da, exact. În plus, pachetele de aditivi au o importanță din ce în ce mai mare. Ele constituie în prezent cea mai importantă componentă a unui ulei de motor, pe lângă uleiul propriu-zis. Ele sunt cele care asigură o componentă importantă a performanței uleiului de motor. Pentru cele mai moderne uleiuri de motor, uleiul în sine nu mai face decât să fie mijlocul lichid de transport pentru pachetele de aditivi.

De ce au loc în permanență discuții despre care ulei sintetic e mai bun?

Oliver Kuhn: E o reminiscență a trecutului. Acum 30 de ani când au apărut primele uleiuri HC, diferența de calitate față de uleiurile PAO era și mai mare. Dar asta a fost acum mult timp. Niciun expert nu ar mai susține în prezent o astfel de discuție.

V-ar putea interesa și:

Începând din 2018, Liqui Moly GmbH face parte din grupul Würth, care a cumpărat acțiunile majoritare de la Ernst Prost. Acesta este director al Liqui Moly, împreună cu Günter Hiermaier.

În România, Liqui Moly este prezent de 28 de ani și colaborează cu Limorom.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn