Noua Skoda Fabia: motorizări, dimensiuni și prețuri

Autor: Dan Vache
Skoda Fabia IV

Cea de-a patra generație a popularului automobil de oraș Skoda Fabia are la bază platforma modulară MQB-A0 a Grupului Volkswagen. Comparativ cu primele trei generații de modele, noua Skoda Fabia este mai mare atât la interior, cât și la exterior, în timp ce greutatea sa rămâne practic neschimbată.

A patra generație Skoda Fabia nu are o variantă break, din motive de costuri. Inițial, Skoda Fabia Combi era programată să intre în producție la uzina din Kvasiny, Cehia, în anul 2023.

„Normele Euro 7 au accelerat în mod dramatic procesul nostru de transformare către electromobilitate. Prin urmare, nu doar că avem nevoie urgentă de mai multe mașini electrice, dar trebuie să ne luăm adio mai devreme și de la anumite produse propulsate cu motoare convenționale. În acest context, am decis să renunțăm la astfel de modele, cum este Skoda Fabia Combi”, spus oficialii companiei.

Noua Skoda Fabia are pentru prima dată peste 4 metri lungime – 4.108 mm. Comparativ cu vechiul model, noua Fabia este cu 111 mm mai lungă; ampatamentul său a crescut cu 94 mm până la 2.564 mm, iar la 1.780 mm, este cu 48 mm mai lată. În plus, portbagajul a crescut cu 50 de litri, la 380 de litri. Prin rabatarea scaunelor din spate, capacitatea portbagajului poate fi mărită la 1.190 l.

Motorizări și prețuri Skoda Fabia IV

Motoarele MPI și TSI ale noii Skoda Fabia sunt pe benzină și respectă standardul de emisii Euro 6d. Modelul nu are propulsoare diesel.

Patru dintre cele cinci motoare, împreună cu rezervorul de combustibil opțional de 50 de litri, pot parcurge mai mult de 900 km în ciclul WLTP. În standard, Skoda Fabia are un rezervor de 40 de litri.

  • 1,0 MPI 65 CP cu 5 trepte – 3 cilindri
  • 1,0 MPI 80 CP cu 5 trepte – 3 cilindri – 15.350 euro cu TVA
  • 1.0 TSI 95 CP cu 5 trepte – 16.300 euro cu TVA
  • 1.0 TSI 110 CP cu 6 trepte (17.000 euro cu TVA) sau 7 trepte DSG (18.500 euro cu TVA)
  • 1,5 TSI 150 CP cu transmisie DSG cu 7 trepte

Nivelurile de echipare sunt Active, Ambition și Style, dar si varianta sportivă Monte Carlo.

Aceasta este prima Skoda Fabia care poate fi echipată cu sistemul Travel Assist. Acesta poate fi activat prin simpla apăsare a unui buton și combină mai multe sisteme de asistență în același timp. Până la 210 km / h, Adaptive Cruise Control (ACC) menține automat viteza raportându-se la cea a vehiculelor din fața sa. Lane Assist menține banda corectând direcția dacă este necesar.

Galerie foto

V-ar putea interesa și:

La interior, iese în evidență afișajul de infotainment independent care măsoară până la 9,2 inch. Pe lângă sistemele de infotainment, noua Skoda Fabia poate fi echipată și cu un instrument digital de 10,25 inch.

Noul model are trei sisteme de infotainment diferite:

  • Swing, sistemul entry-level, are standard un ecran tactil color de 6,5 inci,
  • Un radio cu receptor digital DAB și patru difuzoare frontale,
  • Bolero oferă un radio, un ecran de 8 inch, un sistem Bluetooth fără mâini și două difuzoare suplimentare de sunet surround în ușile din spate. Un smartphone poate fi conectat fără a fi nevoie de un cablu prin Wireless SmartLink și Android Auto sau Apple CarPlay, în timp ce Phone Box-ul opțional permite încărcarea inductivă.

A patra generație a modelului Skoda Fabia dispune de caracteristici aerodinamice neegalate de niciun alt concurent din clasă: doar 0,28, ceea ce reprezintă o evoluție considerabilă față de predecesorul al cărui coeficient aerodinamic este 0,32.

Aceasta aerodinamică se datorează numeroaselor optimizări de detaliu, precum diafragmele inteligente cu lamele active, ce contribuie la reducerea consumului de carburant și a emisiilor. Diafragmele de răcire reduc consumul de combustibil cu până la 0,2 litri la 100 de kilometri la 120 km/h.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare