Programul Rabla Clasic şi Rabla Plus 2021 demarează pe 26 aprilie. În ediția de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări. Prima de casare în programul Rabla Clasic a fost majorată de la 6.500 lei la 7.500 lei (1.500 euro) în 2021.
Începând de luni, 26 aprilie 2021, ora 10:00, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere, iar persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu în vederea accesării Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla) și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).
Suma alocată în cadrul sesiunii de finanţare din 2021 pentru Programul Rabla Clasic este de 440 milioane lei, iar în cadrul Programului Rabla Plus, bugetul alocat este de 400 milioane lei.
Cele mai ieftine mașini electrice la vânzare în România în 2021
Listele cu producătorii care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției www.afm.ro, la secțiunile programelor.
În ediția de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări. În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, iar valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită, au fost, de asemenea, majorate astfel:
- ecobonus în valoare de 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO_2/km WLTP în regim de funcţionare mixt;
- ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid (mașini hibride).
Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 lei din prețul total al autovehiculului nou.
Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 lei.
Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.
O altă modificare vizează posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat.
NOU: Interdicție de a vinde mașina cumpărată prin Programul Rabla Clasic
Mașinile cumpărate prin programul Rabla Clasic nu vor putea fi vândute în primul an.
De asemenea, a fost introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului, precum și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nerespectării acestei interdicții.
Programul Rabla Plus – două tipuri de ecotichete:
- 45.000 de lei pentru mașinile full electrice
- 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in
Sumele nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.
S-a decis majorarea cuantumului finanțării pentru motociclete electrice la 5.500 lei, iar cine dorește să achiziționeze o motocicletă electrică și predă o mașină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 lei. Valoarea cumulată a ecotichetului și a primei de casare nu poate depăși 50% din valoarea de achiziție a motocicletei electrice.
Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 240 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.
EastRide a devenit importator de scutere electrice Efun
Anul trecut s-au vândut prin Programul Rabla Plus aproximativ 3.000 de mașini electrice.
În parcul auto din România erau înmatriculate, la 1 ianuarie 2021, 6.407 vehicule electrice: 5.803 autoturisme electrice, 223 motociclete electrice, 212 autovehicule de transport mărfuri electrice, 159 autobuze și microbuze electrice și 7 mopede electrice (L1e, L2e).
Numărul de vehicule hibride (hibrid 01 – benzina+electric, hibrid 02 – diesel+electric, hibrid 03 – GPL+electric) înmatriculate în România, la început de an, a fost de 45.240 de unitati, de 7 ori mai mare decat cel de vehicule electrice.
V-ar putea interesa și:
- Ce autonomie reală au cele mai ieftine mașini electrice
- Ce mașini ieftine puteți cumpăra prin Programul Rabla 2021
- Înmatriculări autoturisme electrice noi în România în 2021
- Dacia Spring va fi disponibilă din septembrie 2021
Din totalul de vehicule hibride, 44.994 sunt autoturisme hibride, 176 sunt autobuze și microbuze hibride, 55 sunt autovehicule de transport mărfuri și 8 sunt motociclete hibride (L3e, L4e, L5e, L6e, L7e).
Foto: Photo by Teo Zac on Unsplash
Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro