Câți bani economisește un livrator cu un scuter electric

Autor: EVmarket Romania
Scuter electric eFUN Pusa 2kW livrator eastride curieri curierat pe bicicleta

Firmele care oferă servicii de livrări sau dispun de flote de trotinete/scutere pentru închiriat au cunoscut creșteri istorice în ultimul timp, iar acest lucru s-a datorat noului stil de viață în care românii comandă online. Cum banii au început să vină odată cu cererea, meseria de livrator a devenit foarte căutată în toate orașele din România.

Serviciile de livrări au „explodat” în perioada Pandemiei, iar pe străzile din toate marile orașe din țară regăsim astăzi curieri și livratori care folosesc mijloace de transport prietenoase cu mediul: biciclete, trotinete și scutere electrice – care câștigă tot mai mult teren în detrimentul vehiculelor convenționale.

Spre exemplu, un livrator cu un scuter electric poate economisi și până la 2.000 de lei pe lună față de activitatea cu un vehicul convențional.

Scuterele electrice au devenit tot mai populare pe străzi, întrucât câștigul în timp și bani prin utilizarea acestora la livrări este infinit mai mare decât al altor mijloace de transport pe două roți, explică Balazs Halmen, co-fondator al EastRide, una dintre primele companii specializate în servicii de curierat „green” din România, fondată în Cluj, în 2017.

Vehiculele electrice din flota noastră sunt în funcțiune, în medie, circa 40 de ore pe săptămână, dar există cazuri în care sunt exploatate chiar și peste 50 de ore, însemnând chiar și mai mult de 7 ore pe zi de activitate. La un astfel de program, un livrator care lucrează cu un vehicul convențional cheltuie circa 1.000 – 1.200 de lei pe combustibil în fiecare lună sau chiar mai mult, iar pe lângă acest cost trebuie luat în calcul și cel al mentenanței, care se ridică la circa 300 de lei pe lună, dar poate fi și mai ridicat, în funcție de vârsta mașinii, modul în care a fost întreținută, cât mai ales exploatată.

În plus, aici nu luăm în calcul posibilele amenzi de circulație, dar am estimat noi un cost estimativ de 2.000 de lei pe lună dacă un livrator ar folosi un vehicul convențional față de mersul cu unul electric, economic și ecologic”, a declarat Balazs Halmen, într-un interviu acordat EVmarket.ro.

Cum vrea EastRide să devină cea mai mare firmă de curierat pe două roți

Desigur că există și anumite avantaje în utilizarea unui autovehicul convențional, iar principalul ar fi cel al confortului din propria mașină, a faptului că ești protejat de vremea neprietenoasă, posibilitatea de a transporta mai mult grație capacității sporite de depozitare, un risc mai scăzut de accidentare gravă sau de furt.

„Dacă luăm în considere din start câștigul potențial estimat de noi la circa 2.000 RON doar din trecerea de la un vehicul convențional pe un scuter electric, ce conferă o autonomie de până la 100 km, așadar costurile mult mai mici de exploatare, avantajul găsirii cu ușurință a unui loc de parcare – și știm cu toții ce probleme serioase poate cauza în orașele aglomerate -, cât și un risc de defectare mult redus, grație tehnologiilor avansate folosite pe vehiculele noi electrice, respectiv garanția extinsă pe care acestea o au, atunci balanța înclină clar favorabil pentru electrificarea flotelor serviciilor de livrări din marile orașe”, a adăugat cofondatorul EastRide.

EastRide, companie care oferă servicii de livrări pe două roți, cu activitate în Cluj-Napoca, Oradea, Târgu Mureș și Brașov, se va extinde anul acesta în încă patru orașe, printre care și București, devenind cea mai mare firmă de curierat pe două roți din România. EastRide are în jur de 300 curieri colaboratori (PFA), iar până la finalul anului vrea să ajungă la peste 500 de curieri.

Ce spun utilizatorii de scutere electrice care au meseria de curier / livrator

Cei aproximativ 300 de curieri colaboratori ai EastRide spun că experiența de livrare cu scuterele electrice eFUN, comercializate și distribuite de compania clujeană, dar aflate și în flota acesteia, au un avantaj uriaș față de alte mijloace folosite în trecut de aceștia pentru serviciile de livrări. În anumite zile, aceștia reușesc să livreze chiar și 12 comenzi în 2 ore.

Emoke este singura fată care închiriază un scuter electric dintre curierii EastRide. Spune că îi place foarte pentru ca îi provoacă adrenalină.

„Să lucrezi cu scuterul e foarte eficient și pe lângă asta e și eco-friendly pentru că este electric. Fizic nu e obositor deloc, însă mental da, pentru că trebuie să fii atent și la șoferi pentru că ei nu prea sunt atenți la tine. Nu putem nega nici faptul că are si anumite dezavantaje – de exemplu o gură de canal sau o șină de tramvai pot fi un inamic într-o zi ploioasă. Cu toate acestea, consider că merită să închiriezi un scuter electric, e silențios, găsești mereu loc de parcare, ai un avantaj în trafic. Ce ți-ai putea dori mai mult?”, spune aceasta.

Review cu noul scuter electric eFUN Pusa 2kW

Andris este un alt curier colaborator EastRide, care a descris experiența lui cu utilizarea unui scuter electric ePusa de 3kW.

„Folosesc acest motor de 3 săptămâni atât în interes personal, cât și pentru livrări la foodpanda. Livrez în Târgu Mureș, un oraș mai micuț, cu multe dealuri și rampe. Am 730 km făcuți. Am rămas surprins de acest motor când am observat că la fel accelerează și pe urcări mai serioase, ca și pe linie dreaptă. Fiind un model îngust poate să intre fără probleme și pe locuri/zone mai înguste. Deci, clar, că poți să fii primul la semafor ! Este foarte OK, tocmai datorită puterii motorului și eficienței sale, am avut zile când am reușit în 2 ore să livrez 12 comenzi!

Un punct foarte bun la acest motor este că și dacă îți scade nivelul bateriei ( 3 linii din 6 total ) tot atinge viteza de 50-55 km/h (nu mai ajunge la 60 km/h) și scade un pic și din accelerare, dar rămâne ON TOP ! Încă un punct forte este frânarea regenerativă, cu care poți să ai grijă mai mare de plăcuțele și discurile de frână dar și de anvelope în acest caz. Și cine își permite să mai cumpere o baterie de REZERVĂ poate să acopere lejer 8-10 ore de lucru ! Costul unei încărcări se situează undeva la 2-3 lei, depinde de oraș / zonă”, spune Andris.

V-ar putea interesa și:

Adam este un alt curier EastRide, dar care închiriază o bicicletă electrică și spune că îi ușurează munca foarte mult.

„Da, pot zice că îmi ușurează munca foarte mult, mai ales la urcări și porniri de pe loc. Lucrez și 8-10 ore fără nici o problemă. În general fac 20-30 ore pe săptămână. Un minus ar fi că bicicletele sunt limitate la 25 km/h, astfel că depun un efort suplimentar pentru a compensa lipsa vitezei. În concluzie, recomand!”, a adăugat acesta.

În prezent, EastRide are clienți și colaboratori pentru curierat eco, fără emisii, în orașele Cluj-Napoca, Ora­dea, Târgu-Mureș și Brașov. Începând de anul acesta, clujenii vor să aducă business-ul de curierat pe două roți și în București, Ploiești, Timișoara și Arad.

Scuterele electrice Efun pot fi atât cumpărate, cât și închiriate de către curieri și persoane fizice.

Pentru curierii parteneri, EastRide oferă un discount substanțial.

Scuterele electrice Efun au motor QS, controler FOC, și baterie CATL. Bateria are o durată de viață foarte mare, cu 3.000 de cicluri de încărcare. În Spania, la anumite modele, producătorul dă o garanție de 8 ani sau 80.000 de km pentru baterie, ceea ce oferă încredere. Autonomia depinde de model, Efun Pusa 3w are o autonomie reală de 80-100 de km, iar modelul Efun Puma ajunge la 200 km.

Scuterul electric eFUN Pusa 2kW este, în prezent, comercializat de EastRide la un preț de 13.500 lei cu TVA. EastRide oferă și servicii de închiriere, respectiv plată în rate pentru achiziția scuterelor electrice destinate flotelor.

Foto: EastRide.ro livrator

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn