Test drive cu Dacia Spring facelift: plăcută și eficientă

Autor: Cristian Gubandru
10,8K afișări
Dacia Spring facelift

Noua Dacia Spring facelift a fost testată de presa internațională în Franța, la Bordeaux. Traseele propuse pentru teste ne-au arătat castelele din regiune, dar și plaja Lacanau de la Oceanul Atlantic.

Am condus pe drumurile naționale din Franța un Spring Extreme Electric 65 în culoarea Brick Red, o nuanță superbă de roșu, care în soare puternic se vede roșu portocaliu. Au fost mașini electrice și în nuanțele Slate Blue și Beige Safari. Și acestea arată bine. Dacă nu doriți un Spring alb, trebuie să plătiți 400 de euro pentru una dintre cele 5 culori, dar merită.

banner Petrom

Spring facelift arată mult mai bine decât în trecut, adoptă o estetică mai robustă și mai dinamică, aliniată cu identitatea de marcă Dacia actualizată. Este în continuare înălțat, are o gardă la sol de 15 cm, ceea ce îl face să pară un mini crossover. Dacă garda la sol ar fi mai mică, mașina ar arăta mult mai bine, dar nu ar mai fi la fel de atractivă. Europenii vor mașini cu o gardă la sol înaltă.

Și la interior, Dacia Spring facelift a primit o serie de schimbări care ne fac să ne simțim într-o altă mașină, complet nouă, deși este un facelift. Spațiul a fost optimizat oferind mai mult confort pasagerilor, iar materialele utilizate și culorile lor sunt mai plăcute și nu fac interiorul monoton.

Șoferul are acum un instrumentar digital nou de 7 inch, disponibil în standard pe toată gama, și un sistem multimedia modern cu ecran tactil de 10 inch și conectivitate smartphone wireless Apple Car Play sau Android Auto. Tableta de 10 inch, aceeași pe care o are și noul Duster, este în standard pe echiparea de top Extreme și opțională pe Expression.

GALERIE FOTO

Și deși este bine echipat, Spring nu are încărcare wireless pentru smartphone și nici mufă USB-A. Am găsit doar două mufe USB-C. Dacă ai mașină nouă și telefon vechi, trebuie să îți cumperi un adaptor.

Totuși, modelul electric are o priză tradițională de 220V/16A în afara mașinii. Deci o poți folosi doar când mașina este parcată. Spring facelift dispune de un încărcător V2L bidirecțional, un adaptor specific, care se conectează la conectorul de încărcare al automobilului, integrat în grila față și îți oferă o priză de 220V.

Alte noutăți la interior sunt volanul, teșit în partea de sus și de jos, și noul bloc de comandă a climatizării, cu butoane tip claviatură și selectoare rotative.

Selectorul pentru cutia de viteză a devenit o clapetă, ca la Dacia Duster, care vine și cu modul B – Brake, pentru a recupera energie la frânare mult mai bine și a reduce momentele în care șoferul apasă frâna.

Găsiți și spații de depozitare suficiente în mașina electrică de oraș, sunt 33 de litri în total, cu 10% mai mult decât la versiunea anterioară. Aveți spații de depozitare pe o poliță deasupra torpedoului și în ușile față. Acea poliță din dreapta față este foarte încăpătoare și vă oferă acces ușor la orice ați lăsat acolo.

În schimb, pasagerii din spate nu au un loc unde să își lase o sticlă de 0,5 litri. Ar fi putut exista două suporturi în spatele frânei de mână, între scaunele față.

Interiorul propune o atmosferă minimalistă și digitală, cu scaune față dintr-o singură piesă, cu tetierele încorporate. Arată bine, sunt confortabile, dar dacă stai în spate nu vezi nimic în față. Pe banchetă se stă bine deși este cam dreaptă nu este înclinată deloc.

Cum se conduce noul Spring

Cel mai mult am apreciat la noul Spring confortul la rulare. Are cea mai plăcută suspensie existentă pe o mașină de oraș. Nu simți drumul denivelat, iar trecerea peste bumpere se face fără zgomote și foarte lin.

Mașina electrică se conduce ușor, fără efort, pentru că este mică și ușoară. Are în continuare 980 de kg. Motorul electric asigură o accelerație lină și silențioasă, făcând din condus o experiență relaxantă.

Noul Spring facelift dispune și de modul Brake, care te ajută să calci frâna mai rar. Mașina electrică încetinește singură când iei piciorul de pe accelerație. Nu poți modifica nivelul de frânare regenerativă, însă este perfect setat pentru că mașina nu încetinește agresiv, dar nici lent.

Servodirecția a fost îmbunătățită, dar este în continuare ușoară, ideală pentru condus în oraș. Ca orice mașină de oraș, la viteze de peste 80 de km/h trebuie să ai ambele mâini pe volan și să fi atent la drum. Servodirecția ușoară lasă mașina să schimbe direcția după înclinația drumului.

Selectorul de viteze: R, N, D/B, nu are și P. Puteți lăsa mașina în N și trageți frâna de mână, care este clasică nu electronică. Schimbarea din D în R se face ușor, însă cu o mică întârziere pentru ca trebuie să ții o secundă altfel nu comută.

Dacia Spring facelift

Foto: Cetadi Prod / Thomas Cortesi

Cât consumă Dacia Spring facelift

Dacă nu conduceți agresiv, mașina electrică consumă puțin. Noi am avut un consum mediu de 10,7 kWh/100 km, fiind doi pasageri și aerul condiționat pornit. Viteza de deplasare a fost de 50 km/h în localități și de 90 de km/h în afara lor.

Cu un consum așa de bun, Spring facelift poate parcurge peste 200 de km cu o singură încărcare. Bateria are în continuare 26,8 kWh.

Prețul lui Spring Extreme 65 CP este 19.900 euro cu TVA, iar prin programul Rabla Plus 2024 scade cu 5.100 euro la 14.800 euro cu TVA.

VIDEO: Impresii de condus

Date tehnice Dacia Spring facelift

  • Autonomie reală 220 km
  • Consum real 10,7 kWh/100 km
  • Capacitate neta baterie 26,8 kWh
  • Masă la gol 980 kg
  • Accelerație 0–100 km/h 13,7 secunde
  • Viteză maximă 125 km/h
  • 3.700 milimetri lungime, 1.767 milimetri lățime, 1.519 milimetri înălțime, Ampatament 2423 mm
  • Volum portbagaj 308 l/1004 l

Lansat în 2021, Spring a ocupat, pentru doi ani consecutiv, în 2022 și 2023, locul al treilea în Europa în clasamentul celor mai vândute mașini electrice către clienții persoane fizice. În total, de la lansare, peste 150.000 de exemplare Dacia Spring au fost înmatriculate pe plan internațional.