Producţia BMW i3 se încheie cu 10 exemplare în ediţia aniversară HomeRun

Autor: Cristian Gubandru
bmw i3

Producţia de serie a BMW i3 urmează să se încheie, la aproximativ opt ani şi jumătate de la lansare în 2013, la uzina BMW Group din Leipzig. Producţia celor 10 modele speciale a fost realizată în fața clienților în hala de asamblare.

Pentru uzina BMW Group din Leipzig, despărţirea de BMW i3 este legată de începutul unui nou capitol în mobilitatea electrică. Într-o tranziţie cursivă, acolo vor fi fabricate şi alte componente ale sistemului de propulsie electric, cu efect imediat, pe lângă producerea modulelor de baterii de înaltă tensiune, ceea ce se face deja din mai 2021.

De anul viitor, următoarea generaţie MINI Countryman va fi fabricată în aceeaşi locaţie – un model care va fi disponibil în premieră şi cu propulsie electrică. Uzina BMW Group din Leipzig devine prima locaţie din reţeaua globală de producţie a companiei în care modelele BMW şi MINI sunt produse împreună.

Ultima aniversare: 250.000 de unităţi BMW i3 produse la Leipzig

Exemplarul 250.000 al automobilului electric compact i3 a fost produs la Leipzig.

BMW i3 a fost vândut în peste 74 de ţări din întreaga lume. Pe multe pieţe, a obţinut o cotă de piaţă semnificativ mai mare pe segmentul automobilelor electrice decât marca BMW în zona maşinilor cu propulsie convenţională. În primii ani, peste 80% dintre toţi cumpărătorii BMW i3 erau clienţi noi pentru BMW Group.

BMW i3 a fost un pionier al electrificării şi în România. A fost primul model electric de succes de pe piaţa locală şi a dominat topurile de vânzări în primii ani de la lansare. În total peste 700 de modele BMW i3 au fost vândute pe piaţa locală.

Arhitectura auto independentă constă dintr-un modul Drive ca un şasiu din aluminiu, care include propulsia electrică, suspensia şi bateria de înaltă tensiune, precum şi o celulă pentru pasageri din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) numită modul Life. Acest design, dezvoltat de la început pentru mobilitate electrică, a făcut posibil un spaţiu deosebit de generos în interior.

BMW i3 a fost un portdrapel vizionar al tehnologiei din prima zi şi nu doar datorită propulsiei sale electrice. Cu arhitectura sa Life-Drive, acesta stabileşte, de asemenea, noi standarde în domeniul construcţiilor uşoare inteligente.

BMW Group dublează livrările globale de automobile electrice

La Leipzig, au fost stabilite procese inovatoare unice în industria auto pentru turnarea pieselor de caroserie de format mare din materialul de înaltă tehnologie CFRP deosebit de uşor. Astăzi, BMW Group are o competenţă unică în utilizarea industrială a fibrei de carbon în construcţia caroseriei şi a aluminiului în proiectarea componentelor şasiului.

Datorită dezvoltării tehnologice specifice modelului, BMW i3 a devenit şi un motor de inovaţie pentru mărcile BMW şi MINI în numeroase alte domenii. Din 2020, motorul electric de 135 kW/184 CP al BMW i3s oferă distracţie la condus urban şi sentimentul go-kart fără emisii la nivel local în stil MINI. De atunci, modelul electric MINI Cooper SE a devenit cea mai populară variantă de model a mărcii britanice.

Dezvoltată iniţial pentru BMW i3, a cincea generaţie de tehnologie BMW eDrive este acum în producţie. Este folosită la numeroase modele electrice şi plug-in hybrid de la BMW şi MINI. Amplificarea mobilităţii electrice va continua şi în următorii ani. Până în 2030, fiecare al doilea automobil BMW Group vândut în întreaga lume va fi electric.

VIDEO: Noul BMW i7 a fost prezentat în România

Pe lângă propulsia electrică, echilibrul ecologic remarcabil al BMW i3 provine şi din alegerea materialelor, care este pe deplin orientată către dezvoltare durabilă şi producţie care economiseşte resursele. A fost primul model BMW Group care a primit un certificat ISO despre amprenta de emisii de CO2 eliberat de auditori independenţi la momentul lansării pe piaţă, confirmând performanţa sa optimizată de mediu de-a lungul întregului său ciclu de viaţă.

Pentru exteriorul caroseriei din materiale termoplastice sunt folosite materii prime parţial reciclate. Plasticul folosit în interior este fabricat în proporţie de 25% din material reciclat. Materialele textile folosite pentru suprafeţele scaunelor sunt realizate în întregime din fibre reciclate. Panourile uşilor BMW i3 sunt realizate din fibre kenaf. Lemnul de eucalipt din cultivarea certificată în Europa serveşte drept materie primă pentru părţile tabloului de bord.

Conceptul complet pentru dezvoltare durabilă include, de asemenea, utilizarea pe scară largă a energiei regenerabile în producţia BMW i3. Patru turbine eoliene aflate în incinta uzinei BMW Group din Leipzig furnizează energia electrică necesară pentru producţia acestuia.

Încă de la început ele au făcut din locaţia din Leipzig un pionier în producţia de automobile neutră din puncte de vedere al CO2, care este standard în toate uzinele BMW Group din lume începând de anul trecut.

Autonomie şi baterie BMW i3

Bateria de înaltă tensiune a BMW i3 a fost supusă unei dezvoltări continue de la lansarea sa pe piaţă, dublându-şi capacitatea de stocare, păstrând în acelaşi timp acelaşi spaţiu de instalare. Acum, cu o capacitate a celulelor de 120 Ah şi un conţinut brut de energie de 42,2 kWh, aceasta permite parcurgerea unei distanţe de până la 307 kilometri (BMW i3) conform WLTP.

Bateriile de înaltă tensiune dezvoltate şi produse de BMW Group sunt folosite şi în alte domenii. Exemple în acest sens sunt autoutilitarele Streetscooter folosite de serviciul poştal german şi autobuzele urbane ale producătorului turc Karsan, precum şi bărcile cu motor cu propulsie electrică ale mărcii Torqeedo, pentru care servesc ca sursă de energie.

În plus, bateriile de înaltă tensiune BMW i sunt folosite ca sisteme staţionare de stocare a energiei electrice generate din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară. Uzina BMW Group din Leipzig are şi o astfel de fermă de stocare a energiei. Este formată din 700 de baterii de înaltă tensiune BMW i3 interconectate în care poate fi stocată electricitatea generată de cele patru turbine eoliene din incinta uzinei.

BMW i3s HomeRun Edition

Pe ultima linie dreaptă, BMW i3 îşi prezintă din nou latura elegantă şi extravagantă a caracterului, care a făcut deja obiectul mai multor modele speciale limitate. BMW i3s HomeRun Edition a fost tratat pentru prima dată cu un finisaj Frozen de la BMW Individual. Această premieră este asociată cu un maxim de exclusivitate: au fost produse doar 10 unităţi BMW i3s HomeRun Edition.

O exclusivitate pentru BMW i3s HomeRun Edition, două noi finisaje BMW Individual au fost adăugate gamei: Frozen Dark Grey şi Frozen Red II. În plus, HomeRun Edition include jante de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu design double-spoke, un acoperiş de sticlă acţionat electric, geamuri cu protecţie solară şi faruri LED adaptive.

Modelele speciale vin cu tapiţerie cu piele Vernasca Dark Truffle, un panou de instrumente îmbrăcat în piele, volan din piele cu ornamente galvanizate, o tapiţerie Carum Grey a acoperişului, iluminare ambientală şi Welcome Light.

V-ar putea interesa și:

Alte opţiuni includ scaune încălzite, acces confort, sistem de alarmă, informaţii despre trafic în timp real, serviciu Concierge, control al distanţei de parcare şi cameră cu vedere în spate. De asemenea, sunt incluse pachetul Comfort şi Driving Assistant Plus, sistemul de navigaţie Professional, telefonia cu încărcare wireless, sistemul de difuzoare hi-fi Harman Kardon şi divertismentul online cu muzică la tarif fix.

Producţia celor 10 modele speciale a fost un punct culminant final nu numai pentru angajaţii implicaţi în producţia modelului la uzina BMW Group din Leipzig. Clienţii modelelor speciale au putut asista personal la finalizarea automobilelor în hala de asamblare.

Uzina BMW Group din Leipzig

Uzina BMW Group din Leipzig este una dintre cele mai avansate şi durabile uzine auto din lume. Producţia de serie a fost începută în 2005.

În prezent, aproximativ 1.100 de automobile ies zilnic de pe liniile de producţie, modelele fabricate aici fiind BMW Seria 1, BMW Seria 2 Gran Coupé, BMW Seria 2 Active Tourer şi BMW i3. BMW Group a investit deja în total peste trei miliarde de euro în locaţia sa din Leipzig. Forţă de muncă principală cuprinde aproximativ 5.300 de persoane.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn