BMW XM, cel mai puternic automobil BMW de serie. Preț și autonomie electrică

Autor: Cristian Gubandru
bmw xm

BMW M GmbH prezintă primul său automobil de înaltă performanță cu sistem de propulsie electrificat, BMW XM. După o pauză de mai bine de 40 de ani, pentru prima dată un model exclusiv M este fără corespondent în gama clasică BMW.

Inima noului BMW XM este o altă premieră pentru marcă: un plug-in hybrid care cuprinde un motor V8 pe benzină şi un motor electric puternic. Sistemul de propulsie M HYBRID nou dezvoltat, designul extravagant şi atmosfera de lux progresiv din interiorul BMW XM se unesc pentru a crea o interpretare de avangardă a conceptului Sports Activity Vehicle (SAV) în segmentul de înaltă performanță.

BMW XM este, de asemenea, primul BMW M original de la BMW M1. Detaliile realizate cu precizie în designul exterior al modelului SAV de înaltă performanţă amintesc de legendarul automobil sport cu motor central.

Producţia BMW XM va începe la uzina BMW Group din Spartanburg (SUA) în decembrie 2022, înainte de a ajunge la dealerii din întreaga lume în primăvara anului 2023.

BMW XM Label Red: cel mai puternic model BMW M realizat vreodată are 748 CP

BMW XM Label Red va fi adăugat la gama de modele în toamna anului 2023. Cel mai puternic automobil de serie omologat de stradă din istoria BMW M GmbH va avea o putere totală a sistemului de 550 kW/748 CP (generată prin combinaţia dintre motorul termic de până la 430 kW/585 CP şi sistemul de propulsie electric cu până la 145 kW/197 CP) şi un cuplu maxim al sistemului de 1.000 Nm.

bmw xm

Preţul pentru BMW XM în România

Sistemul de propulsie M HYBRID de la BMW XM oferă o putere totală de 480 kW/653 CP (generată de combinaţia dintre motorul termic de până la 360 kW/489 CP şi sistemul de propulsie electric cu până la 145 kW/197 CP). Preţul pentru BMW XM în România este de 142.900 euro fără TVA (170.051 euro cu TVA inclus).

Sistemul se bazează pe un motor V8 nou dezvoltat, care îmbină tehnologia M TwinPower Turbo cu funcţionarea în regim înalt de turaţii. Unitatea de 4,4 litri are o galerie de evacuare transversală şi un proces optimizat de separare a uleiului.

Motorul cu opt cilindri este asistat de un motor electric integrat în transmisia M Steptronic cu opt trepte. Puterea de propulsie a motorului electric este disponibilă instantaneu la demaraj, oferind un răspuns fără ezitare la fiecare mişcare a acceleraţiei.

Sistemul de propulsie M HYBRID produce un cuplu maxim total de 800 Nm (motorul termic cu până la 650 Nm combinat cu motor electric care dezvoltă până la 280 Nm). Printr-un angrenaj de demultiplicare, cuplul maxim efectiv al motorului electric la 450 Nm la intrarea transmisiei.

BMW XM sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,3 secunde, însoţit de o coloană sonoră încărcată de energie.

Acest lucru provine din sistemul său de evacuare sport, cu clapete controlate electronic şi reglabile continuu şi ţevi de evacuare duble hexagonale, dispuse una deasupra celeilalte, pentru prima dată pe un model BMW M.

BMW XM rulează 80 km electric

Butonul M Hybrid de pe consola centrală este folosit pentru a selecta unul dintre cele trei moduri de funcţionare, inclusiv o setare ELECTRIC pentru călătorie cu emisii locale zero la viteze de până la 140 km/h şi pe o distanţă maximă de 82-88 km în ciclul WLTP.

Bateria litiu-ion de înaltă tensiune are 25,7 kWh capacitate netă. Unitatea de încărcare combinată (CCU) de la BMW XM permite încărcarea AC cu puteri de până la 7,4 kW.

BMW IconicSounds Electric, dezvoltate ca o colaborare între BMW Group şi compozitorul de coloane sonore Hans Zimmer, creează un fundal sonor adecvat pentru livrarea puterii motorului electric.

bmw xm

Puterea generată de cele două motoare este transferată către şosea prin sistemul de tracţiune integrală M xDrive, a cărui configuraţie orientată spre spate, care dispune 4WD Sport. De asemenea, conducătorii pot selecta modul 4WD Sand, care a fost conceput special pentru a conduce suprafeţe acoperite cu nisip. În plus, şi funcţionarea diferenţialului M Sport de pe puntea spate este complet variabilă.

Tracţiunea, agilitatea şi stabilitatea direcţională beneficiază atât de sistem de control al patinării roţilor faţă, cât şi de interconectarea tuturor sistemelor de control în cadrul managementului integrat al dinamicii transversale.

Frânele M Sport funcţionează în tandem cu un sistem de frânare integrat care oferă conducătorului două setări ale pedalei. Jantele M de 21 de inch, din aliaj uşor, reprezintă echiparea standard, în timp ce există şi opţiunea jantelor M de 22 sau 23 de inch, din aliaj uşor.

Tehnologii

Specificaţia standard include Driving Assistant, care cuprinde avertizarea de coliziune frontală, avertizarea de părăsire a benzii – cu revenirea pe bandă cu asistenţă la direcţie -, asistentul de evitare cu schimbarea benzii, asistentul de alertă şi sistemul de informaţii privind limita de viteză.

Opţiunea Driving Assistant Professional combină tempomatul activ cu funcţie Stop&Go cu o serie de alte dotări, inclusiv asistentul de control al direcţiei pe banda de rulare, recunoaşterea fazelor semaforului, asistenţa automată pentru limitarea vitezei şi navigaţia activă.

V-ar putea interesa și:

De asemenea, Parking Assistant Plus este inclus ca dotare standard. Pe lângă asistentul de marşarier, acest sistem cuprinde funcţiile Parking View, Panorama View în faţă şi în spate şi 3D View.

BMW XM dispune standard de BMW Live Cockpit Professional. Bazat pe sistemul de operare BMW 8, acesta cuprinde un ecran central curbat BMW format dintr-un monitor de informaţii de 12,3 inch (31,24 cm) şi un afişaj de control cu diagonala ecranului de 14,9 inch (37,85 cm).

Noua grupare a afişajelor şi capacităţile în continuă extindere ale Asistentului Personal Inteligent BMW înseamnă că noul BMW iDrive a fost orientat în mod deliberat către operarea tactilă şi controlul prin gesturi, precum şi dialog folosind un limbaj natural. Controllerul iDrive şi butoanele multifuncţionale de pe volan sunt completate în lista de specificaţii standard de BMW Head-Up Display şi controlul BMW prin gesturi.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn