România poate prinde din urmă Spania la producția de energie verde

Autor: EVmarket Romania
energie, panouri, solare, fotovoltaice, energie verde

România are toate resursele pentru a prinde din urmă Spania la producția de energie verde și pentru a scăpa consumatorii de prețuri mari și de grija facturilor, în cel mult 5 ani, reiese dintr-un studiu al unei companii de profil.

România are capacitatea și toate resursele pentru a face tranziția cât mai repede către energie regenerabilă și pentru a deveni o țară 100% verde. Astfel, în următorii 5 ani, țara noastră ar putea depăși Spania sau Portugalia în ceea ce privește producția de energie verde.

România are cele mai mari prețuri la energie, de 69 euro / MWh. Prin comparație, prețurile energiei din Spania și Portugalia sunt extrem de mici, ajungând la 1 euro / MWh.

Costurile energiei în țările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât și Portugalia au investit masiv în surse de producție a energiei verzi.

Prin investiții inteligente în infrastructură verde și tehnologii inovatoare, România poate reduce dependența de sursele tradiționale de energie, care sunt mult mai costisitoare și poluante.

Cum poate crește producția de energie verde

Succesul tranziției și implementării energiei regenerabile la scară largă depinde de armonizarea și alternarea surselor de energie regenerabilă și încurajarea consumatorilor casnici și industriali să se adapteze la situația actuală în care sursele de energie sunt diversificate.

Test Drive Volvo EX30: autonomie reală 480 km

Prin armonizarea surselor de energie poate fi obținută și folosită alternativ energia regenerabilă din trei surse: panouri solare, sisteme eoliene și sistemul hidro. În timp ce primele două funcționează strict în anumite perioade, cea de a treia, hidro, poate fi pornită și oprită după nevoi foarte ușor.

“România poate deveni o țară 100% verde, adică poate produce atât de multă energie regenerabilă încât putem concura lejer cu Spania și oricare alt stat din lume. Atâta timp cât cele trei surse nu sunt corelate, nu putem vorbi de eficientă, nu există motive pragmatice de a produce energie hidro în perioada de vârf de producție a parcurilor fotovoltaice și a sistemelor deținute de prosumatori.

 

România are un bazin hidrografic grozav care, folosit corespunzător, poate susține un sistem energetic verde foarte eficient. Înainte să cheltuim sume imense pentru stocare, ar trebui să ne folosim de acest sistem natural de stocare mult mai eficient, mai ieftin și mai prietenos cu mediul decât orice baterie. Este nevoie de o viziune clară de susținere a producției de energie verde și de o strategie coerentă în acest sens, pentru a veni în beneficiul românilor și mediului de afaceri cu prețuri cât mai mici la energie”, consideră Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, specializată în instalarea de panouri fotovoltaice.

Tranziția către energie verde poate fi susținută prin ajustarea obiectelor de consum – consumatorii atât cei casnici cât și cei industriali trebuie încurajați să se adapteze noii realități.

Test ADAC: Câtă energie recuperează la frânare 19 mașini electrice

Deși tranziția la o piață liberalizată a energiei și implementarea noilor surse de producție a energiei verzi aduce schimbări majore în piață pentru oameni, în afară de creșterea fantastică a prețurilor de acum doi ani și plafonarea lor ulterioară, toate acestea aproape că trec neobservate.

“O reducere de preț pentru perioadele de timp despre care se știe că prețul pe bursă scade constant va încuraja consumul. Avem nevoie de consum în perioadele de vârf de producție fotovoltaică, însă producția trebuie coroborată cu consumul”, explică Albert Soare.

V-ar putea interesa și:

Cât timp România nu accelerează trecerea la energia verde, în acest context economico-politic tot mai instabil, românii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, resimt costurile din ce în ce mai mari la energie și se îndreaptă spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de până la 6 ori.

Nivelul cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice se va menține cel puțin la fel în 2024 față de anul trecut, cu un interes crescut din partea românilor cu case în mediul rural, unde există un trend puternic de trecere la energie verde.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare